Hej allihop. En sak jag ofta funderat över är hur homogen en årgång utav ett visst vin är.
Blandas alla faten innan buteljering? Annars kan ju vissa delar av skörden variera och ge upphov till större eller mindre variationer för olika fat. Som exempel så kan jag ta upp Burlottos Monvigliero 2009. (Årgången var svår och för att få fram en bra barolo var många producenter tvungna att selektera hårt. “At the end of August, there was a marked distinction in the vineyards, with half the plants having already well-ripened grapes and half totally unripe fruit. Even within the same rows, plant performance varied dramatically.", Giacomo Conterno ) Många recensioner av vinet har varit väldigt bra (också på cellartracker). Medans svenska bloggare totalsågat vinet(förmodligen inköpt från Atomwine). Alternativt, kan det vara så att producenten väljer ut det bästa eller producerar ett bättre vin, mer selekterat druvmaterial, för att visa upp för recenscenterna? Ett annat exempel är Pegau 2010 som alla hyllat till skyarna, medan jag tyckte det för visso var bra men med tanke på många andra C9DP:er från 2010 så var det en klar besvikelse. (Jag har nästan alla andra årgångar sedan tidigare så jag är van med producenten) Doften var relativt svag och koncentration och längd inte den bästa.
Är det någon som har något smart att säga? Tack på förhand! Mvh Karl
Blandas alla faten innan buteljering? Annars kan ju vissa delar av skörden variera och ge upphov till större eller mindre variationer för olika fat. Som exempel så kan jag ta upp Burlottos Monvigliero 2009. (Årgången var svår och för att få fram en bra barolo var många producenter tvungna att selektera hårt. “At the end of August, there was a marked distinction in the vineyards, with half the plants having already well-ripened grapes and half totally unripe fruit. Even within the same rows, plant performance varied dramatically.", Giacomo Conterno ) Många recensioner av vinet har varit väldigt bra (också på cellartracker). Medans svenska bloggare totalsågat vinet(förmodligen inköpt från Atomwine). Alternativt, kan det vara så att producenten väljer ut det bästa eller producerar ett bättre vin, mer selekterat druvmaterial, för att visa upp för recenscenterna? Ett annat exempel är Pegau 2010 som alla hyllat till skyarna, medan jag tyckte det för visso var bra men med tanke på många andra C9DP:er från 2010 så var det en klar besvikelse. (Jag har nästan alla andra årgångar sedan tidigare så jag är van med producenten) Doften var relativt svag och koncentration och längd inte den bästa.
Är det någon som har något smart att säga? Tack på förhand! Mvh Karl