SV: Provning av 2004 BdB Champagne
Ett nytt champagnemärke och till råga på allt, ett svenskägt. Det är klart att det kittlar provningsnerven hos många av oss. Speciellt med tanke på den omfattande informationskampanjen och kanske mest den högt prissatta prestigen som producenten Hatt et Söner släppt. Det här inspirerade mig att köpa en flaska 2004 Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige på Systembolaget för att dra ihop en provning av denna champagne mot sju andra Blanc de Blancs från året 2004.
För de som inte orkar läsa hela inlägget är den korta summeringen: Köp 2004 De Saint Gall Millésime. och undvik 2004 Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige
2004 Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige
Deltagare på provningen, vilken tog plats på Grappe, var förutom undertecknad:
Andreas
Mesnil
Vintomas
Elvis
Winepunker
Jimmy
Några av deltagarna har ju egna bloggar (med länkar ovan) och det kommer nog att komma upp anteckningar om provningen även där, så om intresse finns följ gärna med på deras sidor .
Vi tog alla med oss flaskor som följde vissa kriteria:
- Priset skulle vara lika med eller under 900 kronor
- En blandning av stora hus, kooperativ och odlare
- Blanc de Blanc årgång 2004
För att bäst bedömma de olika vinerna så beslöt vi att provningen skulle ske halvblint, dvs de som deltog visste vilka viner som skulle serveras men inte i vilken ordning. Grappes sommelier hällde därför upp de åtta vinerna i för provningsdeltagarna okänd ordning. Under tiden provade vi en
Mumm de Cramant (tack Elvis) för att ställa in smaklökarna. Detta mycket trevliga vin som är en Crémant de Cramant (korrekt Tomas) är väl urtypen för Cramant, krämig, trevlig mousse som balanseras av den tydliga syran och mineraliteten. Det lägre trycket gör nog moussen än mer krämig och förutom priset i Sverige så är det ett vin som klart rekommenderas.
Med alla viner upphällda satte vi oss ner och startade provningen. En kort summering per vin samt min ranking är som följer
Vin 1: En inital något jästig doft som sedan utvecklas med lite mineralitet och citrus. Krämig mousse med trevlig syra. Något kort eftersmak.
Facit: Diebolt-Vallois. Plats 5 på min lista
Vin 2: Rostad ton med mineraler och begynnande mognad. Bra frisk syra. Koncentrerat med fin eftersmak. Hänger kvar på ett trevligt sätt.
Facit: De Saint Gall. Plats 1
Vin 3: Lite fetare, mineralton med antydan till sötma i doften. Helt korrekt vin om än något tråkigt. Lämnar inget större avtryck.
Facit: Deutz, plats 6
Vin 4: Spretig doft som med tiden blir svagt instängd, viss brödighet. Bra syra som dock mynnar ut i en stjälkig beska. Obalanserat och kort eftersmak. Inte speciellt gott avslutar min anteckning .
Facit: Hatt et Söner, plats 8
Vin 5: Skönt mineralig, söta limefrukter. Riktigt bra bett i syra, mer mineraler. Mognadstoner med honung och lite äpplen. Det vassaste vinet i provningen.
Facit: David Leclapart, plats 3
Vin 6: Mognadstoner med söta frukter och honung som vilar på en mineralbädd. Bra mousse och syra. Fin eftersmak men vinet känns inte färdigt. Bör lagras.
Facit: Pierre Peters, plats 4
Vin 7: Det mest exotiska vinet med mycket tropiska frukter och honung. Bra rundad smak där ändå syran finns med och borgar för en fin utveckling framåt. Tillsammans med vin 6 det mest komplexa.
Facit: André Jacquart, plats 2
Vin 8: Väldigt konstig ospecifik doft. Finns viss mineralitet men den döljs i något annat. Syran finns där men inte så mycket mer. Sötman är inte integrerad och det känns som sockret flyter lite ovanpå. Flygplatschampagne var ett epitet som gavs vilket jag kan hålla med om, Inget man blev glad över att dricka.
Facit: Guy Charlemagne, plats 7
2004 De Saint Gall Millésime
Den gemensamma bedömningen av vinerna gav De Saint Gall en förstaplats vilken var också den placering det fick av mig. Jag bedömde inte vinernas möjlighet till utveckling utan gick enbart på hur jag upplevde vinet denna kväll. Röstningen gick till så att varje deltagare rankande de tre bästa och det sämsta vinet. De Saint Gall lyckades med att komma på topp tre listan hos alla deltagarna. Tvåan Pierre Peters fick sex av sju deltagares röster. På klar sista plats kom vin nummer fyra, Hatt et Söner Le Grand-Père där totalt fem av deltagarna hade det som det sämsta vinet och de andra två (i senare diskussion) som det näst sämsta vinet. Vad som är mest överraskande i provningen är svårt att bestämma sig för! Är det att De Saint Gall kommer ut som nummer ett eller att Hatt er Söners vin visar sig var just så dåligt. Båda vinerna kommer från kooperativ och egentligen borde ha samma förutsättningar.. Prisskillnaden på 600 kronor går dock aldrig att förklara.
Vinernas rankning, alla deltagares sammanräknade röster
1. 2004 De Saint Gall Millésime. 299 SEK.
2. 2004 Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 525 SEK ,
3. 2004 André Jacquart Millésime Experience. 399 SEK.
4. 2004 David Leclapart l'Amateur 395 SEK.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. 2004 Diebolt-Vallois Fleur de Passion. 750 SEK. Årgång 2005 är nedsatt till 599 SEK.
5. 2004 Deutz Blanc de Blancs . Inköpt för 525 SEK. Dagens pris för årgång 2007 är 599 SEK.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. 2004 Guy Charlemagne Mesnillésime Grand Cru. 429 SEK.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8. 2004 Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige . 899 SEK.
(Pris är antingen Systembolagets pris eller i det fall vinet inte finns tillgängligt, pris då det lanserades eller pris på tidigare årgång)
Som konklusion på provningens ursprungliga avsikt måste avslutningsvis Hatt et Söner Le Grand-Père Prestige rankas som en av de minst prisvärda champagnerna på Systembolaget idag och en rekommendation att INTE köpa detta vin är på sin plats. Vill också passa på att ge lite idéer till de som efter läst det här inlägget fortfarande söker:
- Koppling till Sverige: Prova en flaska från Thierry Perrion som ligger i Grand Cru- byn Verzenay
- Godkännande från omgivningen: Lägg på 300 kronor och köp en Dom Perignon. Gott och alla vet vad det är
- Har 900 kronor över: Köp de två bästa vinerna från den här provningen. Du får till och med växel.
Edit: 2012-11-10. Uppdaterat inlägget med länkar till Elvis och Vintomas samt Winepunk blogginlägg om provningen