CH
Medlem
I lördags var det dags för en provning som jag sett framemot sedan tidigt april då vi började prata om den.
Som välkomstchampagne inledes kvällen med Henriot Brut 2002 och därefter tog vi plats vid bord för att i omgångar njuta av fantastisk mat signerat Stefan Karlsson och CdE från 1998-1964.
En liten miss i noteringarna gjorde att 1989 inte var en CdE utan en vanlig årgång, synd då både jag och Anders har 1989 liggandes som vi hade kunna plocka med om vi bara fått reda på det på förhand.
1998: korkad
1996: Härligt, en av de bra flaskorna med de underbara äppelpajtonerna. Mogna röda äpplen och en väldigt bra koncentration med pigg syra och lång eftersmak med lite kaffetoner.
1996: Ung, pigg och underbar. Ananas, persika och päron. Något tunn mot tidigare provade flaskor.
1995: Tydliga rostade toner och betydligt mognare och öppnare än 1996.
Soppa på kärnmjölk och blomkål (missade att ta bild på soppan)
1990: lätt oxiderad och aningens spretig. En skarp smak/lukt av russin är den enda frukten som kommer fram och bristen på frukt tillsammans med en oväntat hög syra gör detta till kvällen svagaste vin
1989: fuktigt källare och första timmen väldigt lång ifrån alla klassiska toner som 1989 brukar visa upp. Klart yngre än förväntat (vilket skulle visa sig vara ett genomgående tema för allt som öppnades efter denna). Med värme och luft så kom de mera kola och knäck toner och även om vinet var bra så kom det i skymundan för de äldre CdE
1988: är detta en bdb? luktar som en perfekt Comtes -96 och det hade varit min första gissning om det varit blint. Grymt koncentrerad och helt underbar.
1985: en av de grönaste skumpor jag någonsin provat. Ger nästan lite Sancerre vibbar. Ung som tusan och ingen hade kunnat gissa att detta var en 1985. Utvecklas hela kvällen i glaset och lever hur länge som helst. Fantastisk!
Till denna omgång: Hälleflundra med olivolja, citronjuice, selleri, parmesan och smörstekta brödsmulor
1983: stor mogen doft och eftersmak men en frukt och syra som är förvånansvärt unga. Blir inte riktigt klok på den i början men efter lite luft och värme så blir det mera harmoni i den. Faller dock bakom övriga 3 i denna omgång som levererade fruktansvärt bra.
1982, 1981, 1964: skrev inget om dessa för de var för bra att lägga ner tid på att analysera. Kan bara säga att de var sagolika. Doften på 81 kan varit topp 5 bästa jag någonsin provat och frukten, kroppen, längden på 1964 likaså.
Till denna omgång: Vinterkål stekt med socker, pilgrimsmussla, smörsås på rökt smör.
Henriot Rose och Henriot BdB magnum till efterföljande rätter
Rödtunga fylld med ostron, Kalixlöjrom, dillslungad gurka, blåmusselsås mixad med ostron.
Marulk fylld med Brie de Meaux, gräddbräserad hummer och purjolök, kalvsky med citron.
Sockerstekt lamm men timjan, lammbräss, ungsbakad jordärtskocka, kräm på rostat vitkål, kalvbuljong och pinot noir.
Stekt hjort, pure av ungsbakad rosmarins selleri, sky på äppelmust.
Langres, chaource, camembert och till detta en bonusflaska: Krug Private Cuvee (~60-tal)
Panakotta på bittermandel och tonkaböna, äppeln kokta med hjortron, sorbee gjort på lagen av äpplen och hjortron.
Har film på Stefan när han beskriver alla rätterna utom de 2 första. Ska klippa till dem och lägga upp så fort jag hinner.
Kvällen som helhet var underbar. Fanns ingen tydlig vinnare bland vinerna under kvällen utan många levererade på absolut bästa sätt. Hade man provat dem som singelflaska hade de antagligen haglat superlativ. Det genomfördes ingen omröstning och skulle det ha gjorts så hade jag haft väldigt svårt att rangordna dem. Hade nog haft svårt att plocka ut topp 3 utan rangordning. En topp 5 hade blivit följande: 1995, 1988, 1985, 1981, 1964
Som välkomstchampagne inledes kvällen med Henriot Brut 2002 och därefter tog vi plats vid bord för att i omgångar njuta av fantastisk mat signerat Stefan Karlsson och CdE från 1998-1964.
En liten miss i noteringarna gjorde att 1989 inte var en CdE utan en vanlig årgång, synd då både jag och Anders har 1989 liggandes som vi hade kunna plocka med om vi bara fått reda på det på förhand.
1998: korkad
1996: Härligt, en av de bra flaskorna med de underbara äppelpajtonerna. Mogna röda äpplen och en väldigt bra koncentration med pigg syra och lång eftersmak med lite kaffetoner.
1996: Ung, pigg och underbar. Ananas, persika och päron. Något tunn mot tidigare provade flaskor.
1995: Tydliga rostade toner och betydligt mognare och öppnare än 1996.
Soppa på kärnmjölk och blomkål (missade att ta bild på soppan)
1990: lätt oxiderad och aningens spretig. En skarp smak/lukt av russin är den enda frukten som kommer fram och bristen på frukt tillsammans med en oväntat hög syra gör detta till kvällen svagaste vin
1989: fuktigt källare och första timmen väldigt lång ifrån alla klassiska toner som 1989 brukar visa upp. Klart yngre än förväntat (vilket skulle visa sig vara ett genomgående tema för allt som öppnades efter denna). Med värme och luft så kom de mera kola och knäck toner och även om vinet var bra så kom det i skymundan för de äldre CdE
1988: är detta en bdb? luktar som en perfekt Comtes -96 och det hade varit min första gissning om det varit blint. Grymt koncentrerad och helt underbar.
1985: en av de grönaste skumpor jag någonsin provat. Ger nästan lite Sancerre vibbar. Ung som tusan och ingen hade kunnat gissa att detta var en 1985. Utvecklas hela kvällen i glaset och lever hur länge som helst. Fantastisk!
Till denna omgång: Hälleflundra med olivolja, citronjuice, selleri, parmesan och smörstekta brödsmulor
1983: stor mogen doft och eftersmak men en frukt och syra som är förvånansvärt unga. Blir inte riktigt klok på den i början men efter lite luft och värme så blir det mera harmoni i den. Faller dock bakom övriga 3 i denna omgång som levererade fruktansvärt bra.
1982, 1981, 1964: skrev inget om dessa för de var för bra att lägga ner tid på att analysera. Kan bara säga att de var sagolika. Doften på 81 kan varit topp 5 bästa jag någonsin provat och frukten, kroppen, längden på 1964 likaså.
Till denna omgång: Vinterkål stekt med socker, pilgrimsmussla, smörsås på rökt smör.
Henriot Rose och Henriot BdB magnum till efterföljande rätter
Rödtunga fylld med ostron, Kalixlöjrom, dillslungad gurka, blåmusselsås mixad med ostron.
Marulk fylld med Brie de Meaux, gräddbräserad hummer och purjolök, kalvsky med citron.
Sockerstekt lamm men timjan, lammbräss, ungsbakad jordärtskocka, kräm på rostat vitkål, kalvbuljong och pinot noir.
Stekt hjort, pure av ungsbakad rosmarins selleri, sky på äppelmust.
Langres, chaource, camembert och till detta en bonusflaska: Krug Private Cuvee (~60-tal)
Panakotta på bittermandel och tonkaböna, äppeln kokta med hjortron, sorbee gjort på lagen av äpplen och hjortron.
Har film på Stefan när han beskriver alla rätterna utom de 2 första. Ska klippa till dem och lägga upp så fort jag hinner.
Kvällen som helhet var underbar. Fanns ingen tydlig vinnare bland vinerna under kvällen utan många levererade på absolut bästa sätt. Hade man provat dem som singelflaska hade de antagligen haglat superlativ. Det genomfördes ingen omröstning och skulle det ha gjorts så hade jag haft väldigt svårt att rangordna dem. Hade nog haft svårt att plocka ut topp 3 utan rangordning. En topp 5 hade blivit följande: 1995, 1988, 1985, 1981, 1964