SV: Provning Jacquesson - Selosse Lieux-Dits
Igår tog provningen av Jacquesson - Selosse Lieux-Dits plats. Det var ett skönt gäng som träffades, alla med ett genuint intresse av champagne Stort tack till alla som delade med sig av sina surt förvärvade flaskor, tog med sig gåslever och ost samt framförallt tack till Caviste som upplät sin källare och till CH som släpade 75 glas från Göteborg till Stockholm.
Det var en av de intressantare provningar jag deltagit i. Att jämföra två så olika producenter kan verka konstigt men det var kul att följa hur konskvent vinerna uppförde sig från respektive producent.En av diskussionerna var att det skulle vara väldigt intressant att se hur vinerna skulle varit om Jacquesson och Selosse bytt druvor med varandra och gjort vinerna på sitt speciella sätt. Troligen hade Selosseparfymen och Jacquessons lite mer torra strama stil varit framträdande även då.
Vi delade upp vinerna i fyra flighter. Alla vinerna var degorgerade under 2011, förutom VO , i februari månad (2002 1 kvartalet 2011) så det var så lika förutsättningar som möjligt. Tråkigt nog levererade Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray inte. Jag har inte alltid gillat Jacquessons chardonnay från Dizy men så här i efterhand undrar jag om inte det var en defekt i vinet
För mig var den klara vinnaren Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme men det var ett jämnt lopp. Det är ju som sagt min smak så det finns nog andra synpunkter. Generellt så var Selosserna de som var gjorda för att dricka nu medans Jacquesson generellt kommer växa mycket på lagring, framförallt Avize Champ Caïn
Som Elvis skrev. Poängen blev:
Vi var åtta som provade, alla delade ut 3-2-1 poäng till kvällens tre bästa vin vilket gav den här topplistan:
1. Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme (16 p varav tre vinnarröster)
2. Selosse Côte Faron (16 p varav två vinnarröster)
3. Selosse Les Carelles (11 p)
4. Jacquesson Avize Champ Caïn (3 p)
5. Selosse Le Bout du Clos (2 p)
Flight 1:
Avsedd att skärpa smaklökarna. Två bra viner där dock Jacquessonen får kämpa lite för att hänga med. Som för de flesta andra kamperna, Selosse dricker nu, Jacquesson kommer växa mycket med lite mer tid i källaren.
Selosse VO (Version Originale) 100% Chardonnay från Avize, Cramant och Oger.. Dosage 1.5g. Vinet kommer från årgångarna 2002, 2003 2004 (enligt internet) degorgerad 24 juli 2011. Totalt görs runt 3000 flaskor. Tydligt chardonnay med friska gröna äpplen lite rostat bröd, mandel och blommor. Inte överdrivet oxiderad men det finns naturligtvis där. Mineraliteten tar dock en större plats i der här vinet än de andra Selosserna. Rik, nästan lite tjock smak som har en bra balans syra/frukt. Känns som det legat på ganska ny ek. Ett kralligt vin som någon sa. Just 2011 degorgeringen av detta vin har gett ett mer kraftfullt vin än jag kan komma ihåg tidigare.
Jacquesson & Fils 2002 Millésime. Chardonnay från Avize (36%) , Chouilly (7%), Pinot Noir från Dizy (35%) , Aÿ (15%) , Mareuil-sur-Aÿ (7%). Degorgerad 1a kvartalet 2011. Dosage 3.5gr Naturligtvis i sällskapet det vinet på pappret som är svagast. Håller nog det högre än Dizy med reservation för eventuell defekt. Väldigt brödig, torr ton. Var kul att börja med detta då det klart satte Jacquessontonen. Ett lite skitigt vin, skitigt i postiv bemärkelse, röktoner, utvecklar lite godisaromer efter ett tag. En del choklad, mineraler och söta kryddor. Bra balans med syra och frukt, kanske lite stjälkig i smaken och en något kärv smak. Låg dosage vilket gör att alla nyanser av vinet kommer fram , både positivt och negativt. För prisklassen och i sammanhanget så tycker jag att det var ett bra vin för lagring i källaren.
Flight 2.
En helt annan klass på denna flight vilket kanske inte överraskar. En av de två bästa flighterna under kvällen och för de BdB fantaster vi hade med oss, troligen kvällens bästa. Charmören från Selosse ställdes mot ett stramt och krävande vin från Jacquesson
Selosse Les Carelles 100% Chardonnay, Le Mesnil. Från en kalkrik östsluttning. 2003-2004 vinbas med ca 3000 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Nog den mest förföriska av kvällens viner och troligen den bästa Les Caralles jag druckit. Mycket rundare, sötare doft, romrussin, honung tropiska frukter, allt levererat i en blommig korg av dofter. Bra om inte dominerande syra som inte alls är den hårda kalkrika som man är van vid från Le Mesnil. Mer avrundad, eken har integrerats bra och är säkert det som brytit av en del av syran. Fin fin mousse med en cramantliknande krämighet. Eftersmaken är lång och komplex med en smak som hänger kvar länge
Jacquesson 2002 Avize Champ Caïn. 100 % Chardonnay från en 1.3 hektar vingård som ligger nedanför kullen. Stockar från 1962. Intressant är om man tittar på kartan (tack Caviste) så borde detta läge inte vara idealt. 5.892 flaskor och 252 magnums producerade. Degorgerad den 9 februari 2011. Dosage 2gr Initialt stendamm, väldigt torr, sä näsan knöt ihop sig. Sedan med lite luft så öppnar ett helt annat vin upp sig. Ett elegant vin med mycket mineraler, skal från apelsiner, nötter och trevlig blommig ton Bra, fyllig ,komplex balanserad smak där syra ,, mousse och frukt idag samspelar på ett perfekt sätt. Ensamt hade det här vinet en extremt trevlig upplevelse och att det idag får slåss mot 6-7 andra stora vin gör att man kanske tappar lite av nyanserna. Det ska ligga i källaren och jag tror att när jag återvänder till det här vinet om 7-8 år så kommer jag att bli lyrisk.
Flight 3.
Av de tre huvudflighterna den klart svagaste vilket också syns i slutpoängen. Kanske inte en ideal parning men tanken var att cuvéen från Selosse (Richard Juhlin , Björnstierne Antonsson med flera, läs på innan ni anger att Le Bout du Clos är en ren BdN ;D ) skulle matchas mot ett vin som kommer från Dizy där Pinot även odlas i en viss grad, liknande Ambonnay
Selosse Le Bout du Clos. 80% Pinot Noir 20% Chardonnay från Ambonnay. Druvorna är från 2004 och ca 2000 flaskor produceras. Degorgerad 21 februari 2011. Gyllengult vin med en tydlig oxidativ ton. Bakom den oxidativa tonen finns det ändå en stor grad av fräschör. Mycket kaffe och kakaotoner och samma romrussin som i de andra Selosse. Finns lite mineralitet och citrus som inte är helt tydligt Ambonnay. Bra krämig mousse , torkade frukter. Lite spretig och inte helt harmonisk. För mig kanske den svagaste av Selosserna. Blint hade jag nog inte placerat detta vin i Ambonnay
Jacquesson 2002 Dizy Corne Bautray 100% Chardonnay. 1 hektar vingård, högst upp på kullen, brant sluttning mot sydväst. Stockar från 1960. 4.684 flaskor och 306 magnum producerade. Degorgerad 9 februari 2011. Ingen dosage Initalt så känner jag en konstig spritig, stickig doft som jag inte kan placera. Några av de andra provarna säger Seltzer men det är något som bär alkoholen. Inte helt behagligt. Så här i efterhand undrar jag om vinet var helt korrekt eller om det var en smygdefekt. Vinet är iallafall det klart svagaste under kvällen. Jag har ju en flaska till och kanske ska öppna det. Vinet är iallafall ganska stelt, hårt och har en vass syra. Med stockar som är över 50 år hade jag förväntat mig lite mer kropp och bredd i det här vinet. Äpplen, citrus och mineraler dominerar doften (förutom stickigheten). Saknar lite frukten i smaken även om den finns där. Bra syra dock med en trevlig mousse. Vinet skulle definitivt mått bra av lite dosage. Så frågan är defekt eller svagt. Med 7 andra erfarna provare kanske vi skulle ha plockat upp en defekt men stickigheten hänger kvar i doftminnet för mig
Flight 4.
Aÿ mot Aÿ. Samma by, två filosofier. Det visade sig också i sammanställningen att de här vinerna föll de flesta i smaken. Poängmässigt dött lopp, två helt olika viner men vinerna som alla vill ha i källaren.
Selosse La Côte Faron. 100% Pinot Noir, Aÿ. Planterad på en brant sydslutning. 2003-2004 vinbas med ca 600 flaskor producerade. Degorgerat 24 februari 2011. Det här är bättre än förra flaskan jag drack.. Naturligtvis en liten oxidativ antydan men inte så dominerande. Kraftig fyllig doft. Kryddor, mörk röda mogna hallon och lite apelsinlikör. En lager av kräming mousse lyfter upp smakerna. Bra fyllig balanserad smak som ger vinet en tydligt karaktär ochj en lång mörk eftersmak. Av de tre Selosse Lieux-Dits så tror jag det här kommer utvecklas bäst i källaren
Jacquesson 2002 Aÿ Vauzelle Terme. 100% Pinot Noir från 0.3 hektar stor vingård. Stockar från 1980. 1852 flaskor och 148 magnums producerade. Degorgerad 9 februari 2011. 2g dosage. En väldigt expressiv doft med mycket röda bär, anis blandat med en jordighet och mineralitet som både postitivt överraskar och förvånar. Elegant men ändå krafig smak som fyller upp munnen . En bred och rik smakflora. Doften utvecklas konstant under kvällen och i slutet när glaset är tomt hänger aromerna kvar på ett väldigt trevligt sätt. Troligen inte lika långlivat som vinet från Avize men ändock ett vin som kommer utvecklas ett antal år framåt. Klart min favorit och jag är glad att jag har några flaskor kvar.
Vi började och avslutade med lite bonusflaskor, 2004 Savart Millésime, 2002 Domaine de la Vougeraie Fete de Famille och Louis Roederer 1993 Cristal. Skriver rent anteckningar om de senare eller så får ni andra gärna fylla på