Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Putin: Bara rysk ”champagne” får kallas Champagne

Kaptenen

Medlem
Då är du dåligt insatt i ursprungsmärkningens historia, eftersom de har åtnjutit lagskydd betydligt kortare tid än så. Det franska appellationssystemet började införas på 1930-talet, med vissa mer begränsade regionala starter (Champagne, Châteauneuf-du-Pape) decennierna innan. Bakgrund decennierna innan var framför allt vinförfalskningar, inte minst p.g.a. brist på vin från vissa områden genom vinlusens härjningar. För 150 år sedan fanns så vitt jag vet inget lagskydd mot förfalskade beteckningar. Konsumentskyddsregler är väldigt mycket ett 1900-talsfenomen.

Du är väl knappast en klassisk marknadsliberal om du anser att andra ska få ägna sig åt renommésnyltning? Äganderätten till varumärken är väl helig för en äkta libertarian? En libertariansk invändning vore väl mest att det är onödigt att vinbyråkratin kostar skattepengar?
Jag har aldrig

1. Påstått att det är OK att stjäla andras intellektuella arbete. Självklart ska författare, konstnärer, musiker, vetenskapsmän/kvinnor kunna skörda framgångarna av sitt intellektuella arbete.
2. Påstått att det är OK att genom marknadsföring lura konsumenterna genom att påskina att en produkt är producerad i ett visst land när produkten bevisligen är producerad någon annanstans.
3. Påstått att konsumentskydd är obehövligt.

Jag har bara svårt att förstå att produkter som varit så extremt framgångsrika som champagne, parmaskinka, parmesanost etc och som folk i allmänhet använder som benämning på en viss typ av produkt får hela EU-byråkratin att drabbas av lagstiftningsfrossa. Avslutningsvis: champagnemetoden uppfanns lika lite i Champagne som pastan uppfanns i Italien. Där om någonstans har du den renommesnyltning som du verkar försvara.
 

Kaptenen

Medlem

Kaptenen

Medlem
Kobebiff är en hittepåbeteckning av ignoramusar, för ignoramusar. I Japan heter det 和牛、wagyu. Det är helt enkelt en produktionsmetod som ger lika bra resultat oavsett var kossan producerats, i svala Hokkaido eller i varma Miyazaki. Eller, varför inte i Kobe? En "random" argentinsk eller svenne banankossa har inte producerats i enlighet med hur man tar hand om de kossor som skall ge underbart wagyu-kött. Däremot kan den koodlare som så önskar, ta fram Wagyu både i Swe och Argentina.

Har fö ätit riktigt bra Wagyu steak också från US, Australien, NZ och fler länder. Går omöjligt att ta på blindprovnin.

Wagyu är alltså en serie metoder som appliceras på kossor, inte kött från en ssk sorts kossor eller kossor som ätit ett magiskt hö som bara växer på en hemlig plats och skördas av manliga jungfrur.

I min värld är det kvaliteten jag är ute efter, inte att förpackningen eller etiketten skall vara på något särskilt vis eller ha några särskilda ord på sig. Snus är snus och strunt är strunt, om än i gyllene dosor.

Ett bra exempel är tonfisk: det spelar ingen roll var på jorden den fångats, det är kvaliteten som avgör priset, inte ursprunget.

Kommer Moët att smaka sämre av att det står "Mousserande" på etiketten?

Jag tror att vi alla (?) förstår vad det här med geografisk ursprungsbeteckning handlar om och då knappast om immaterialrätt eller konsumentskydd utan att skaffa EU konstlade konkurrensfördelar mot alla de länder som tacksamt tagit emot de företag som vi kört ut från EU. Geografisk ursprungsbeteckning är uppenbarligen svårt att "exportera"; för att inte säga omöjligt. Som frihandelsvän tror jag dessvärre detta är en feltänkt strategi. Fokus måste ligga på produkten och produktionsmöjligheten, inte handelshindret.

Med detta slutliga inlägg tackar jag för mig och återgår till att fokusera på vinets fantastiska värld.
 
Toppen