Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Rådjursfile med murkelsås. Vilket vin?

Jag skulle ta en Nebbiolo. Vilt och murklor. Lämnar det så öppet då jag inte vet vad du har i källaren. Gärna en med lite mognad men det är kraftig mat så den klarar ju tanniner.
 
Trådskapare
TEGE

TEGE

Medlem
Jag skulle ta en Nebbiolo. Vilt och murklor. Lämnar det så öppet då jag inte vet vad du har i källaren. Gärna en med lite mognad men det är kraftig mat så den klarar ju tanniner.
Världsklass på detta forum. Svaren är blixtsnabba. Tack Anders, visst finns Nebbiolo i källaren, men nu har frugan i huset bestämt att det skall drickas Syrah. 2008 Matetic Corralillo. Hoppas dom har murklor i Chile :-/

Passar på att önska er ett Gott Nytt vinår.
 
Världsklass på detta forum. Svaren är blixtsnabba. Tack Anders, visst finns Nebbiolo i källaren, men nu har frugan i huset bestämt att det skall drickas Syrah. 2008 Matetic Corralillo. Hoppas dom har murklor i Chile :-/

Passar på att önska er ett Gott Nytt vinår.

Får önska detsamma
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vill slå ett (sent) slag för att man bör tona ned Folkhemmets fokus på vilket vin som skall drickas till vilken mat. Faktum är att i princip alla viner gör i princip vilken mat som helst till en bättre upplevelse än bordsvatten.
Undantag finns naturlogtvis, men de är så få att bara man har koll på att Auslese inte passar med surströmming och att röd Bourgogne inte passar alls, så är man hemma :p
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
[går ej redigera med min iPad]
Menar naturligtvis att vilket vin som helst gör vilken mt som helst godare än vad tex mjölk eller bordsvatten gör. Faktiskt svårare att pra ihop Coca Cola med mat...
Cola passar fö illa med kaviar och ägg...
 

Gurto

Medlem
Vill slå ett (sent) slag för att man bör tona ned Folkhemmets fokus på vilket vin som skall drickas till vilken mat. Faktum är att i princip alla viner gör i princip vilken mat som helst till en bättre upplevelse än bordsvatten.
Undantag finns naturlogtvis, men de är så få att bara man har koll på att Auslese inte passar med surströmming och att röd Bourgogne inte passar alls, så är man hemma :p
Finns en poäng i det; nog viktigare att man tycker om vinet/vinstilen i fråga men tycker ändå att olika matchningar spelar roll. När man får till en bra kombination förhöjer det upplevelsen av både vin och mat. Framför allt tycker jag oftast det handlar om syranivåer:
Hög syra i maten kräver hög syra i vinet
Att det ibland passar att bryta fett med syra
Låg syra kan vara att föredra till mycket friterat och stabbigt

Blir det väldigt fel i sådana fall tycker jag faktiskt att ett riktigt bra vin kan "förstöras"

I andra hand handlar det oftast om tyngd - lättare och elegantare vin till lättare rätter och tyngre vin till tyngre rätter. Här tycker jag att det oftast är värre att ta ett för kraftigt vin till en lätt rätt. Ett lättare vin brukar klara sig rätt bra med en kraftig rätt (även om det inte blir helt optimalt).

Men naturligtvis måste man tycka om vinet i sig för att en matchning till mat ska funka.
 

Mats

Gone todash....
Vill slå ett (sent) slag för att man bör tona ned Folkhemmets fokus på vilket vin som skall drickas till vilken mat. Faktum är att i princip alla viner gör i princip vilken mat som helst till en bättre upplevelse än bordsvatten.
Undantag finns naturlogtvis, men de är så få att bara man har koll på att Auslese inte passar med surströmming och att röd Bourgogne inte passar alls, så är man hemma :p

Ungefär samma tankar som den här vinsmaksexperten säger i slutet av artikeln. I övrigt en intressant artikel för de av oss som aldrig förstått oss på bourgogne och champagne. Äntligen en förklaring och ett argument till förutom det ekonomiska till att sluta försöka förstå. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Finns en poäng i det; nog viktigare att man tycker om vinet/vinstilen i fråga men tycker ändå att olika matchningar spelar roll. När man får till en bra kombination förhöjer det upplevelsen av både vin och mat. Framför allt tycker jag oftast det handlar om syranivåer:
Hög syra i maten kräver hög syra i vinet
Att det ibland passar att bryta fett med syra
Låg syra kan vara att föredra till mycket friterat och stabbigt

Blir det väldigt fel i sådana fall tycker jag faktiskt att ett riktigt bra vin kan "förstöras"

I andra hand handlar det oftast om tyngd - lättare och elegantare vin till lättare rätter och tyngre vin till tyngre rätter. Här tycker jag att det oftast är värre att ta ett för kraftigt vin till en lätt rätt. Ett lättare vin brukar klara sig rätt bra med en kraftig rätt (även om det inte blir helt optimalt).

Men naturligtvis måste man tycka om vinet i sig för att en matchning till mat ska funka.

Självklart kan man förstöra viner. Man kan också förstöra mat. Och det händer att underbara viner dödas av underbar mat. Normalt tar vi med oss en flaska vin t restaurangbesöken. Och det är allt från starters, havsfrukt, kött, fois gras och sallader blandat med kalv, gris, gås, anka, kossa och morötter. Feta och magra såser, tunga och lätta rätter. Inlagda syrligheter och utlagda inälvor.

Då vi har ett lättare vin blir det mer vatten till de tyngre rätterna. Då vi har ett tyngre vin, blir det mer små sippar med mckt luft till de lättare rätterna. Funkar bra och vi uppfattar det som ett bättre alternativ än att ta med en flaska per rätt.

Systembolagets feltänk om att ett vin som passar till får inte skulle passa till kossa eller nöff-djur är dock fullkomligt befängt, då sanningen är att ett vin som passar till oxfilé (och gräddsås) inte alls passsar till oxfilé (och vinägrett).
 

kayaker

Cyklist
Systembolagets feltänk om att ett vin som passar till får inte skulle passa till kossa eller nöff-djur är dock fullkomligt befängt, då sanningen är att ett vin som passar till oxfilé (och gräddsås) inte alls passsar till oxfilé (och vinägrett).
Den "klassificeringen" är knasig. Tillagning och tillbehör är viktiga, ofta viktigare än huvudingrediensen.
De borde göra mer reklam för den här lathunden.
 

Gurto

Medlem
Självklart kan man förstöra viner. Man kan också förstöra mat. Och det händer att underbara viner dödas av underbar mat. Normalt tar vi med oss en flaska vin t restaurangbesöken. Och det är allt från starters, havsfrukt, kött, fois gras och sallader blandat med kalv, gris, gås, anka, kossa och morötter. Feta och magra såser, tunga och lätta rätter. Inlagda syrligheter och utlagda inälvor.

Då vi har ett lättare vin blir det mer vatten till de tyngre rätterna. Då vi har ett tyngre vin, blir det mer små sippar med mckt luft till de lättare rätterna. Funkar bra och vi uppfattar det som ett bättre alternativ än att ta med en flaska per rätt.

Systembolagets feltänk om att ett vin som passar till får inte skulle passa till kossa eller nöff-djur är dock fullkomligt befängt, då sanningen är att ett vin som passar till oxfilé (och gräddsås) inte alls passsar till oxfilé (och vinägrett).

Här är jag helt enig. Det är mycket, mycket oftare tillbehör och tillagningssätt som spelar roll för huruvida bra ett visst vin passar till en rätt snarare än vilket djur det är. Sen tenderar det väl vara så att man har vissa tillbehör till vissa djur och därifrån dessa grova generaliseringar kommer från.
 
Toppen