Mats Petri
Österlen
Hälsade på dottern i Tyskland under påsken och passade på att tillbringa några dagar i Rheinhessen.
Enligt min (och vissa andras) mening är Rheinhessen ett riktigt intressant vinområdet i Tyskland just nu. Man brukar säga att området drabbats av tre stora katastrofer: Vinlusen, andra världskriget och Liebfraumilch. Sedan något decennium har det emellertid hänt stora grejor och även om det finns kvar producenter som satsar på kvantitet i stället för kvalitet, så finns det nu ett stort gäng vinmakare med stora kvalitetsambitioner. Ett generationsskifte där unga välutbildade vinmakare har tagit över med nya metoder, single vineyards, och höga ambitioner. Detta känner vi igen även från många andra delar av vinvärlden.
Här kommer en kort rapport över några av våra aktiviteter – kanske kan någon ha nytta av våra tips:
Efter ett tips valde vi att bo på vingården Weingut Wagner-Stempel. www.wagner-stempel.de Ett Weingut mitt inne i den lilla byn Siefersheim. Det var en fantastiskt vänlig familj som på den välskötta gården hade provningsrum, försäljningslokal samt några trevliga rum för uthyrning. Frukost ingick inte, så den valde vi att ta på vägen ut till dagens aktiviteter. Vinerna från Weingut Wagner-Stempel är mycket bra och ett av deras bättre finns på Bolaget, #97028. På gården finns naturligtvis ett mycket större utbud och deras Weissburgunder och Scheurebe var kul bekantskaper. Vingård och provning bör inte missas om ni är i Rheinhessen.
Daniel Wagner-Stempel tipsade om det som var deras favoritrestaurang, så på kvällen tog vi bilen och åkte iväg till byn Flonheim någon mil bort, till restaurang Zum Goldenen Engel www.zum-goldenen-engel.com/ Restaurangen överträffade alla förväntningar. Man väntar sig inte att hitta ett sådant ställe i en liten landsortsby med några hundra invånare, men det här var en gemytlig, personlig restaurang av internationellt snitt. Trerättersmeny för två, vinpaket till frun, för mindre än 100 euro.
Vi besökte också en av de mest kända vinmakarna i regionen, Klaus-Peter Keller i Flörsheim-Dalsheim www.keller-wein.de
Här var mottagandet mindre personligt, en tämligen blasé dam i vinoteket som föredrog telerepratörens sällskap före vårt. Till slut fick vi emellertid prova igenom sortimentet och köpte också på oss en del av det som inte finns att få tag på här hemma. Keller har också ett av Tysklands dyraste viner, G-Max Riesling Trocken, men det var slut på vinoteket. Tur eller otur? Man flaskar de nya vinerna i april så det fanns luckor i förra årets kollektion. Många bättre viner allokeras också så i praktiken finns de aldrig ute till försäljning i vinoteket. Här blev vi faktiskt lite starstruck eftersom Herr Keller själv plötsligt stod mitt bland oss ;-)
Intressantaste besöket var hos Katharina Wechsler i Westhofen. www.weingut-wechsler.de Katharina är en ung kvinna som för 5-6 år sedan beslöt sig för att slå sig på vinproduktion parallellt med faderns sockerbetor och spannmål. På kort tid har hon gjort sig ett namn i regionen. Vi provade igenom sortimentet och det var riktigt bra. Och det bästa av allt är att eftersom hon ännu inte slagit igenom stort så är vinerna sjukt billiga. En riktigt bra instegsriesling för 7-8 euro är inte fel. Hon har heller inte satsat pengar på ett flashigt vinotek utan vi satt och provade i en gammal veranda där det stod en kyl och ett bord. Långt och intressant samtal om vin och livet!
Sekthaus Raumland www.raumland.de är den stora producenten av sekt i regionen. Gillar man sekt bör man absolut åka dit. Man har många olika buteljeringar, alltifrån champagneblandningar till lokala druvsorter. Vi provade igenom sortimentet utan att bli riktigt övertygade om produktens förträfflighet. Raumland åtnjuter högt anseende och producerar sekt åt många fristående vinproducenter. Allting är gjort enligt traditionell metod. Personligen hade jag lite svårt för deras ”finviner”, däremot gillade jag deras enkla buteljering på Riesling. Själva provningsmomentet var lättsamt och trevlig, så har man någon timme över och är i närheten så skall man absolut besöka dem.
Andra producenter som fanns i närheten men som inte hanns med var t ex Wittman i Westhofen , http://www.weingutwittmann.de/en/home, Weingut Seehof i Westhofen, http://www.weingut-seehof.de/index/start, och Kühling-Gillot i Bodenheim, http://www.kuehling-gillot.de/index2.html och säkert mer.
Att lära:
Enligt min (och vissa andras) mening är Rheinhessen ett riktigt intressant vinområdet i Tyskland just nu. Man brukar säga att området drabbats av tre stora katastrofer: Vinlusen, andra världskriget och Liebfraumilch. Sedan något decennium har det emellertid hänt stora grejor och även om det finns kvar producenter som satsar på kvantitet i stället för kvalitet, så finns det nu ett stort gäng vinmakare med stora kvalitetsambitioner. Ett generationsskifte där unga välutbildade vinmakare har tagit över med nya metoder, single vineyards, och höga ambitioner. Detta känner vi igen även från många andra delar av vinvärlden.
Här kommer en kort rapport över några av våra aktiviteter – kanske kan någon ha nytta av våra tips:
Efter ett tips valde vi att bo på vingården Weingut Wagner-Stempel. www.wagner-stempel.de Ett Weingut mitt inne i den lilla byn Siefersheim. Det var en fantastiskt vänlig familj som på den välskötta gården hade provningsrum, försäljningslokal samt några trevliga rum för uthyrning. Frukost ingick inte, så den valde vi att ta på vägen ut till dagens aktiviteter. Vinerna från Weingut Wagner-Stempel är mycket bra och ett av deras bättre finns på Bolaget, #97028. På gården finns naturligtvis ett mycket större utbud och deras Weissburgunder och Scheurebe var kul bekantskaper. Vingård och provning bör inte missas om ni är i Rheinhessen.
Daniel Wagner-Stempel tipsade om det som var deras favoritrestaurang, så på kvällen tog vi bilen och åkte iväg till byn Flonheim någon mil bort, till restaurang Zum Goldenen Engel www.zum-goldenen-engel.com/ Restaurangen överträffade alla förväntningar. Man väntar sig inte att hitta ett sådant ställe i en liten landsortsby med några hundra invånare, men det här var en gemytlig, personlig restaurang av internationellt snitt. Trerättersmeny för två, vinpaket till frun, för mindre än 100 euro.
Vi besökte också en av de mest kända vinmakarna i regionen, Klaus-Peter Keller i Flörsheim-Dalsheim www.keller-wein.de
Här var mottagandet mindre personligt, en tämligen blasé dam i vinoteket som föredrog telerepratörens sällskap före vårt. Till slut fick vi emellertid prova igenom sortimentet och köpte också på oss en del av det som inte finns att få tag på här hemma. Keller har också ett av Tysklands dyraste viner, G-Max Riesling Trocken, men det var slut på vinoteket. Tur eller otur? Man flaskar de nya vinerna i april så det fanns luckor i förra årets kollektion. Många bättre viner allokeras också så i praktiken finns de aldrig ute till försäljning i vinoteket. Här blev vi faktiskt lite starstruck eftersom Herr Keller själv plötsligt stod mitt bland oss ;-)
Intressantaste besöket var hos Katharina Wechsler i Westhofen. www.weingut-wechsler.de Katharina är en ung kvinna som för 5-6 år sedan beslöt sig för att slå sig på vinproduktion parallellt med faderns sockerbetor och spannmål. På kort tid har hon gjort sig ett namn i regionen. Vi provade igenom sortimentet och det var riktigt bra. Och det bästa av allt är att eftersom hon ännu inte slagit igenom stort så är vinerna sjukt billiga. En riktigt bra instegsriesling för 7-8 euro är inte fel. Hon har heller inte satsat pengar på ett flashigt vinotek utan vi satt och provade i en gammal veranda där det stod en kyl och ett bord. Långt och intressant samtal om vin och livet!
Sekthaus Raumland www.raumland.de är den stora producenten av sekt i regionen. Gillar man sekt bör man absolut åka dit. Man har många olika buteljeringar, alltifrån champagneblandningar till lokala druvsorter. Vi provade igenom sortimentet utan att bli riktigt övertygade om produktens förträfflighet. Raumland åtnjuter högt anseende och producerar sekt åt många fristående vinproducenter. Allting är gjort enligt traditionell metod. Personligen hade jag lite svårt för deras ”finviner”, däremot gillade jag deras enkla buteljering på Riesling. Själva provningsmomentet var lättsamt och trevlig, så har man någon timme över och är i närheten så skall man absolut besöka dem.
Andra producenter som fanns i närheten men som inte hanns med var t ex Wittman i Westhofen , http://www.weingutwittmann.de/en/home, Weingut Seehof i Westhofen, http://www.weingut-seehof.de/index/start, och Kühling-Gillot i Bodenheim, http://www.kuehling-gillot.de/index2.html och säkert mer.
Att lära:
- Cash is king. Många ställen tar inte betal/kreditkort.
- Roligare att besöka små vingårdar än större.
- Håll ögonen öppna. Små guldkorn finns där man minst anar det.
- Gå utanför lådan och prova annat än riesling. En duktig producent kan ibland göra guld av sten.