Kom hem nu för snart en vecka sedan efter ha varit i Mosel 5 dagar. Har aldrig tidigare varit i just Mosel så var en ny bekantskap både för mig själv och min partner. Ska försöka skriva ett par rader men lite förbehåll att allt kanske inte blir sammanhängande
Vi tog flyget till Frankfurt am Mainz och hyrde bil därifrån - tog cirka 1.45 timme till Bernkastel-Kues där vi bodde. Bernkastel var en väldigt trevlig stad men finns väl egentlingen ingen restaurang som drog något intresse till oss. Däremot har de sin shop som är mycket känd "Wine Porn" som har exklusiva viner både till försäljning och möjlighet till att ta på glas via coravin.
I övrigt på restaurangerna så var jag lite förvånad i jämförelse med andra vinbyar jag varit i att de var långt ifrån lika fokuserade på vinet utan hade i princip endast "husets vita" - så fort vi läste det så gick vi vidare till ny restaurang och sen bestämde vi oss för att åka till ett av våra favoritstället i Zeltingen - Zeltinger Hof. Från Bernkastel åker du längst Wehlen och får bevittna den vackra vingårder Wehlener Sonnenuhr samt Graacher Himmelreich. Zeltinger Hof har bred vinlista och klassisk tysk mat (tänkt schnitzel & sparris).
En dag spenderade vi helt i Traben-Trabach där vi besökte Weiser Künstler och Martin Mullen. Förstnämnda var ett otroligt bra besök, Alexandra som ledde oss igenom besöket gjorde det men stor charm och vi hade väldigt bra diskussioner om just deras viner. Avslutades även besök ner i vinkällaren. Martin Mullen vart det senare efter flera rekommendationer bla här men tyvärr tilltala inte mig deras stil öht, de är otroligt klassiska i sin vinmakning med långsam pressning - uppemot 20 timmar för en press. Vinerna var väldigt mineraldrivna i ung ålder och var som att slicka på en våt sten i princip. Sedan när vi fick in något glas med några år på rygg så blommar frukten fram men fortsatt tyvärr ingen stil som jag gilla. Både sonen och Martin var väldigt välkomnande och var generösa med att få bjuda på smakprov. tror vi fick uppemot över 20 viner hos dem. Sedan middag på Die Mosel mycket bra mat och service. Kul vinlista.
Nästa dag började vi att åka runt bland vingårdarna, trots det var förbud så berätta flera att man kunde åka där då skyltarna är mer anpassade för senare på året när det är större trafik. Tyvärr regna det en del men med det i behåll så var det en bra aktivitet. Vi åkte längs Braunenberg (Juffer) och besökte sedan Fritz Haag. Fritz Haag var ett väldigt informativt besök och skulle starkt rekommendera folk dit om man vill få sig en bra introduktion till VDP och vad de står för och hela prädikat-systemet. I övrigt är Fritz Haags viner något jag verkligen gillar och denna gång var inget undantag. Gillar dock deras sötare stilar mer än de torra GG.
Nästa besök efter lunch vart Max Ferd. Richter där det kanske var det mest charmande besök där det var länge sen man träffa en sådan allmänbildad person, mycket historia gicks igenom om hur hela Mosedalen och historik kring hur saker utvecklats från att Mosel var ett av världens mest attraktiva viner till de har fått kämpa sig upp igen. Vinerna då var mycket bra men än så unga, Max Ferd Richters viner för mig är viner som behöver tid där syran i princip får emaljen att vibrera när man provar men frukten var mycket bra.
Sedan näst sista dagen spendera vi i Saar, cirka 45 minuter bilresa där vi träffa Johannes på Hofgut Falkenstein - jag som är relativt ny till hans viner men alla jag provat har verkligen tilltalat mig. Här var mottagande allt annat än vad vi haft tidigare med showroom hos Fritz Haag och mer uppstyrda provningar. Vi möttes av Johannes med en kylväska och en tygpåse med vinglas i och vi gick ner i vingården och stod och hade provningen utomhus. Efter det gick vi in i källaren och fortsatte våra diskussioner. Sen hade vi besök direkt efter hos Peter Lauer men det behöver jag inte skriva så mycket - tyvärr sämsta besöket av alla.
Lunch på Yong-Yong i Trier god vällagad asiatisk mat.
I övrigt var alla som vi prata med mycket till väldigt nöjda med 2023 där de ses som väldigt långlivade viner och framför allt prädikat vinerna kommer vara något extra.