Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang Alte Liebe, Yokohama

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Denna restaurang lagar Nouveau French med klassiska inslag med japansk sensitivt anslag och ingredienser.
Miljön är genuint "gamla Europa" och utsökt romantisk.
Har, konstigt nog, aldrig fått besök av Michelinfolk…
Pris, Lunch ¥7,000 middag ¥15,000
Corkage: ¥5,000
Bra vinlista.
Mycket kunnig sommelier.
Fantastisk pianist och violinist som är motsatsen till störande.
Hemsida: https://alteliebe.co.jp/yokohama/

EN LUNCH
6D12DA93-F88B-43EF-9B59-9F799B0B936A.jpeg


3C17934D-F9FA-4AB1-97E7-81458CCBEFEB.jpeg



738861BD-DCA3-4A5C-8ED4-923AB18461D8.jpeg



BEFE735F-A0E6-4D7B-93AF-9A53E410B865.jpeg


D6D1A21B-0654-4D49-B802-EA37B928187C.jpeg


83C9896F-D2AF-4C3A-A412-769ED935AADE.jpeg


27BC4E36-8EC8-46BB-B9E6-9754BCD87A01.jpeg



42E2F741-9C17-436B-B702-C52F8D698238.jpeg




99200DF1-C538-4259-83EE-608EAA79D774.jpeg


F4DDEF45-4A17-4849-B2E7-8027EFAA2D54.jpeg
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ser fantastiskt ut! Nyfiken på den lila/ametistliknande rätten i glasskålen. Vad är det?
Det är verkligen utomordentligt bra.

Skålen med lila iskristaller var en "munrensare" som serverades innan huvudrätten. Iskristaller av lavender och yuzu samt små bitar av citrus. Helt galet gott och fick mig att minnas mormors linneskåp :)
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Inser att vi kanske borde välja en annan dessert ur fotografisk synvinkel, men denna chokladiga dessert med hallon är helt enkelt uuuuunderbar :kyss:
…då det blir svalt igen, kommer jag att välja bort desserten till förmån för en ostbricka. Ost är nämligen lite känsligt vad gäller hygien, bakterietillväxt osv i varmt och fuktigt klimat.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Trots vit månad, trugade hustrun till sig ett undantag.
Jag menar, vad vore väl jag för erbarmlig äkta man om jag förvägrade min hustru stor njutning?

Ploppa, kvalitetssäkra och lufta två viner.
Klä upp sig.
Beställa taxi.
Ge hunden ett hundben och SWOOSH iväg!

Alte Liebe är bara för underbart…

7FE2D348-AE6C-49C4-8422-4DD9529305E5.jpeg
57DD7FF0-D01C-4F43-93D5-34FB6217EDD9.jpeg
E22E8A2D-C78C-428D-B867-BC0DCFF097E7.jpeg
E738246F-8419-4D39-A82C-28435E482FD7.jpeg
85BE49D4-1324-4BAA-9D1A-A897487706D0.jpeg
785F85A7-C250-406A-B69A-AF932F5D8167.jpeg
D57F642E-DE0E-4D49-9B21-41EF385D0BE7.jpeg
5AD285C8-55C9-41A4-888E-F0CF665A2F70.jpeg
FE091266-0C25-415F-A07A-28FA2C61E843.jpeg
0B1D6EC3-9DE2-46CA-BC19-96FC7C450DAD.jpeg
9D120838-0522-4B04-9FB7-EE05FCE9CFF8.jpeg


Hur många kalorier blev nu detta?

Ett bra sätt att bränna alla kalorier på:

C96CC114-4340-4CB5-BBA2-71E094C4CD54.jpeg

Ny hobby: Jukendo - bajonettfäktning.
Vapnet är i massiv ek med en gummiplupp längst fram.
Träffpunkter: hjärta och strupe.
Fullkontakt. Detta känns :)
Helt underbart!
Längtar redan efter mitt andra träningspass!

Om man låtsas att man tar loss bajonetten och slåss bara med den, heter det Tankendo. Blir som vanlig kendo men med det korta svärdet.

Jag skall ta svart bälte i båda sporterna. Borde hinna innan jag firar 60 år :)
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Är det bara gendai budo som du tränar eller tränar du något gammalt med?
Vadå "bara"?
Jag utgår från att du menade "enbart".
Firar i år halva livet med kendo, men vet inte om det räknas som modern budo med gamla anor eller som gammal budo i ny tappning. Kommer fö gå upp till 7 dan kendo under våren 2028. Det blir spännande.

Precis som med vin: det man gillar, det gillar man :cool:
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ännu en middag på Alte Liebe som var bättre än riktigt bra...
Vi missade denna traktering i oktober. Det var således dags nu!

PXL_20221116_100606977.jpg


Alltid lika härligt att sätta sig ned vid findukning, med finbestick, broderad linneduk och ALLT perfekt. Allt på sin plats. Och låta vardagens rusningar glida åt sidan...
Halva veckan är avklarad!
Värt att fira lite!

PXL_20221116_102321691.PORTRAIT.jpg


Amuse bouche.
Friterade yngel på en perfekt tillagad pilgrimsmussla. Vitvinssås som hette duga samman med spännande grönt.

PXL_20221116_103559976.PORTRAIT.jpg


Kvällens i särklass bästa platta!
En frankofonerad tagning av den japanska klassiska hösträtten "Höstsoppa på unga Goliatmusseroner". Perfekt tillagade svampar (MATSU TAKE) med den särpräglat milt parfymerade aromatik som bara de japanska svamparna har. Räkan är en KURUMA-EBI. Även ginko-nötter och en kastanj bland överraskningarna... Oändligt gott, balanserat och sensitivt. Gelén smakade precis så som soppan skall! En miniklyfta KABOSU (aggro-citrus) hör till, och var i precis rätt storlek!

PXL_20221116_121907902.NIGHT.jpg

1990 torr Spätlese Frankonia från den klassiska vingården Stein. Från min Bucketlist. Outtalbart bra!
2009 La Tyre av Château Montus - lite väl vresig och blålila...
(Provningsnoter här.)


PXL_20221116_105401537.PORTRAIT.jpg


KOUBAKO (Kååh-bako utan intonation) som är vinterns särskilda krabba. Den gör liksom såsen själv. Föredrar den klassiska japanska tillredningen, men detta var alls icket oävet. Espuma av japansk-typisk dashi med shalottenlök.

PXL_20221116_105602505.PORTRAIT.jpg


Serverades blint:
2018 AOC Graves
Jag hamnade i Italien...
Betedde sig som en grovsträv men lätt-bärig superyngling, typ årgång 2020.
Men, helt korrekt etikett: Extra Ordinär Claret. Lätt, bärigt och ... extremt ordinärt.

PXL_20221116_110417755.jpg

Dagens fiskrätt med moules, tång, squid och fransk dashi/bouillon (svårt säga vilket, kanske både ock).
Kräsne Göran uttryckte sig: "Kanske lite VÄÄÄL salt???"

PXL_20221116_111916104.jpg
PXL_20221116_111840367.NIGHT.jpg


Granité på citron, med en myntakvist och litauisk vodka. **AHHHH! DÄR SATT DEN**
Vodkan var för att hälla över granitén, men då hustrun vägrade, kände jag att det fanns en anledning att gulpa lite.
- Gott?
- Fel fråga!
- ...jag blev iaf inte blind...

PXL_20221116_112621029.jpg


Swin från Iberico med grönsaker och svamp. Heroiskt bra!
La Tyre kom till sin rätta med denna servering. Skar som ett lasersvärd genom fettdepåerna!
MUMS!

PXL_20221116_120722703.PORTRAIT.jpg
PXL_20221116_120744441.PORTRAIT.jpg

Pre-dessert.

PXL_20221116_121815552.PORTRAIT.jpg
PXL_20221116_121734321.NIGHT.jpg

Hustruns dessert: Kyoto Tiramisu (dvs, kaffet utbytt mot ett väldigt speciellt sorts grönt te).
En hel del sesampasta också.
Lite guld... STAY GOLDEN!

PXL_20221116_121842591.PORTRAIT.jpg

Min dessert: mörk sjokolade med röda vinbär, hallonfond, hallonglass och nedkyld vispgrädde. GLUFS!

PXL_20221116_122834158.NIGHT.jpg


Mignardises et du Thé...

En ståndsmässig onsdagskväll.
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Julafton 2022!
Ingen Scan grisrumpa för 39kr kilot. Det uppskattar jag att slippa. Lutfisken likaså. Tyvärr så bjöds varken sill, sillsallad eller gubbröra. Men magiskt fint ändå med trio på piano, violin och cello. Från Bach till Jingle Bells. Fullsatt restaurang med nästan enbart par. En familj. Så är det i Japan: julen är en romantisk högtid för färgen rött är ju överallt samt att man ger varandra presenter. Romantik på en fin nivå och alla franska restauranger är fullbokade!

Maten, servicen… engagemanget… musiken! Allt = julmagi!

Normalt har de bara en sittning, men under julefridstid har de två sittningar. Vi valde sena sittningen med start kl 19:30. Då hann vi med att titta till Berget Fuji också!

PXL_20221224_081056045.NIGHT.jpg


Mt. Fuji en helt vanlig julaftons solnedgång avnjutet i Yokohama.

B839B8DD-B39B-4A79-B287-492FFB8031F7.jpeg


Tshirten läser:
  • EAT
  • SLEEP
  • KENDO
  • REPEAT
Saknas bara öl/vin för att göra livet komplett! Men, man måste ut och träna, springa eller vad som helst, för att motivera kroppen till att inte gå upp i vikt över jul...


F51DCDAC-0370-46EB-94D3-FD2A47C57109.jpeg

Visst är det härligt att sätta sig vid ett findukat bord med silverbestick…

EA3F5E70-E374-4455-84CF-84446D38FE04.jpeg

Julemenyn!

C264EBD9-FC8C-46DC-B80C-DBB3CAFEAD57.jpeg

En MAAAGISK terrine!

8074D57D-98FD-4332-B44E-0AF2A37AF1D0.jpeg


Störrom och ytterligare två sorters rom, pilgrimsmussla, rättika och sås.




349BA710-C2B2-4F5D-95D6-34DF20EAC262.jpeg

Paleo öppnades lite för sent, men den 2008 VCC vi öppnade för kvällen var vi tvungna överge pga bristande ståndsmässighet i vinet.
Vina Real levererade. Ojojoj!
Smaknoter här.

PXL_20221224_122009756.NIGHT.jpg

Rökt ål med välpreparerade äppelkuber.

C91E33B5-A838-4E68-8D1A-ED5B93494DF7.jpeg

Omar. Perfekt tillredd genom att i princip enbart skrämma köttet med hot om varmvatten. Magiskt bra!
Tryffeln lever jag gärna utan. Det är en smak som helt enkelt inte fungerar med mitt CNS.

70F7023C-8B6F-4425-AE8D-58E4FDC58B60.jpeg

Dagens fisk: KINMEDAI med riven bottarga. Mjums!

2F67DD38-95FD-4A72-A7F3-673E48EEAD58.jpeg

Hustruns köttbit, utan foie gras.

PXL_20221224_125906537.NIGHT.jpg

Min köttbit, med foie gras och tryffel.


D36D711A-6CD8-4722-B4FB-1F3373A1BF89.jpeg

Dessert.

Verkligen GOD JUL ! ! !
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Den inbakta oxfilén såg ut som en fet limpa. Det kändes mycket härligt att få en fet skiva uppskuren av den. Med tanke på oxfiléns grovlek måste det ha varit en monstertjur som fick sätta livet till...

Sjukt gott i kött-tarmen. En tarm som jag dock extremt sällan fyller på en. Inte ens en gång i månaden äter jag kött (vid sidan av hamburgare - men det vet jag inte om det räknas som kött) annars är det kyckling, fisk, skaldjur och gris som står för mitt proteinintag.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Skoj med en dessert som är som en hel lekpark med små spännande detaljer. Marängsvampar, gelébollar, krispiga ornament, marshmallow-snögubbe osv. Allt med unika smaker.
Wow!

Även om Michelinfolket ratar denna magnifika restaurang, är det en skam för M-folket att de inte givit dem 3 stjärnor.

Det här är definitivt THE SHIT!
images (1).jpeg
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Även om jag ännu inte besökt Franzén är jag lite på att Alte Liebe är bättre. Har sett det i ögonen på alla dem som underwhelmats av Franzén vad gäller utlagda kronor och inkasserad livskvalitet...

Nästa gång i Sverige skall jag utmana mig själv med Tokyos restauranger i måttskålen.


images (2).jpeg
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ännu en vända på Alte Liebe.

PXL_20230113_102641264.jpg
PXL_20230113_104000960.jpg

Pilgrimsmussla och friterad vitfisk är sällan det går snett.

PXL_20230113_104859656.jpg

Fisk.

PXL_20230113_104928343.jpg

Gratinerade Torskspermasäckar.
PXL_20230113_110114292.jpg

Krabba.

PXL_20230113_110228666.jpg

Vin.

PXL_20230113_111022347.jpg

Raps med sås och fisk.

PXL_20230113_111132991.jpg


PXL_20230113_111636276.jpg

Blint serverad BdM. Hamnade i Toscana, men Chianti och gissade dessutom fel årgång (2012).

PXL_20230113_112642098.jpg


Granité.

PXL_20230113_113541757.jpg

Hustrun valde ko.

PXL_20230113_113609227.jpg

Jag valde gris.

PXL_20230113_121240235.jpg

Liten efterrätt.

PXL_20230113_092837781.jpg

...och en liten flaska Eiswein att rama in avslutningen med...

Ännu en magisk afton :D
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Alte Liebe i våra hjärtan:

PXL_20230224_104920769.jpg

Försmak på aftonens excellens: blomkålssoppa med lök och shiso.

PXL_20230224_110143743.jpg

Liten underbar gratin på torskspermasäckar.


PXL_20230224_111256256.PORTRAIT.jpg

Suppon ("sköldpadda med mjukt skal") i soppa och som sylta med foie gras.

PXL_20230224_111241136.jpg

Hustrun äter inte sköldpadda, och jag förstår varför. Har en rätt stor smak av "dålig kyckling" som är svår att tycka om. Här blev det ersättningsrätt med pilgrimsmussla i bröd.

PXL_20230224_112214146.jpg

Sansai, våren i Japan bjuder på väldigt speciella gröna saker från bergen i takt med att snön tinar bort. I afton serverades djupfriterad KOSSHI NO ABURA ("Midjefett") tillsammans med halvt stelnade vakteläggulor och annat mums. Umamibomb!

PXL_20230224_112451760.PORTRAIT.jpg

2007 Dom de Vieux Télégraphe
1993 Penfold's CS/Shiraz Bin 389

Båda luftade mest hela dagen, båda 97p, båda magiska!
Sommelieren tog druvorna.

PXL_20230224_113309308.PORTRAIT.jpg

Mina blinda gissningar:
1. PN och Bgn ca 2019.
2. Gamay och Bojo ca 2020.
Ett lätt bärigt vin med kartiga syror och inga som helst markörer av Grenache...
Sommelieren fnissade förtjust åt mina galna gissningar.
Nästa gång skall han minsann få igen ;)

PXL_20230224_114407447.jpg

Granité.

PXL_20230224_115307141.jpg

Hustrun valde biff.

PXL_20230224_115328050.PORTRAIT.jpg

Jag valde kalv i tryffelsås.

PXL_20230224_122437862.PORTRAIT.jpg

Min efterrätt. Yumm!

PXL_20230225_090422690.PORTRAIT.jpg

Detta rövvin lämnades hemma. Var utsett till 2023 års djupdykning i Bgn. Men, det var så tragiskt att Dom du Vieux Télégraphe ploppades istället.

PXL_20230224_071323662.PORTRAIT.jpg

Aftonens söta viner.
1959 Rivesaltes plockades med för att få ett expertutlåtande av sommelieren om VAD som är fel på det. Han visste inte heller...
Portvinet: sublimt!
 

Attachments

  • PXL_20230224_115307141.jpg
    PXL_20230224_115307141.jpg
    75,4 KB · Visningar: 69
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sedan senaste postningen har vi varit till Alte Liebe icket mindre än 8 ljuva gånger. Här några axplock:


PXL_20230113_104859656_Original.jpeg
PXL_20221116_120744441.PORTRAIT_Original.jpeg
PXL_20221116_111840367.NIGHT_Original.jpeg

Vodka de luxe att hälla över sorbeten. Men, smutthutt är alltid att föredra!


PXL_20230224_115307141_Original.jpeg
PXL_20230224_112214146_Original.jpeg
PXL_20221116_105401537.PORTRAIT_Original.jpeg
PXL_20230625_051516511_Original.jpeg
PXL_20230421_100226623_Original.jpeg
PXL_20230604_053147282_Original.jpeg

Mums!
Men, blint misstog jag den fullkomligt :)


PXL_20230804_094053760.PORTRAIT_Original.jpeg

Ssk Gazpacho i provrören var bedårande vid denna presentation.


PXL_20230405_123602139_Original.jpeg

@vintomas hade med sig dessa för blindprovning.

- Om dessa viner är Riesling blir jag ledsen, sa Stefan.
- Varför det? kvad Vintomas.
- För då har jag lärt mig Riesling baklänges, på något vis…

2000 Clos St Hune växte under kvällen och är min första verkliga torr-Rieslingskärlek sett till smaken. Exceptionellt balanserat, gediget, rikt och koncentrerat på ett magiskt sätt. Om jag skall slanta upp? Hmmm… Då föredrar jag annat. Men om kvalitet är den enda aspekten är detta magiskt!




PXL_20230113_104000960_Original.jpeg
PXL_20220812_043352569.PORTRAIT_Original.jpeg
PXL_20230224_111256256.PORTRAIT_Original.jpeg
PXL_20230717_054834301_Original.jpeg

Tcå magiska viner!


PXL_20230604_052219551_Original.jpeg
PXL_20220615_112021681.NIGHT_Original.jpeg
PXL_20230717_034344859_Original.jpeg
PXL_20230827_041500185_Original.jpeg
PXL_20230224_114407447_Original.jpeg



…kanske någon februaridiubblett råkade följa med…
 
Toppen