Ok då var det dags att skriva om en restaurang som jag första gången besökte på min födelsedag i höstas. Då som en avstickare efter att ha suttit i Gbgs vinkällare och blivit hungrig. Då tog jag och mig en 4-rätters med öl genom hela flighten då vi var trötta på vin. Märklig känsla men det kändes helt rätt att beställa en Hof då och sommelieren drog på mungiporna. Den 4-rätters menyn var något av det bästa jag ätit så därför var förväntningarna höga när jag var där igen och tog en 6-rätters.
Menyn har nog ändrats då middagen var för två månader sedan, ibland tar det lite längre tid en man tänkt sig... :
I vanlig ordning ratade jag aperitifen som bjöds och tog en Fleury Brut 1995 som var alldeles fantastisk. Mogen väl utvecklad champagne, mogna äpplen och skog, mmm... 95 är en av de bästa årgångarna tillsammans med 90 för tillfället enligt mig. Sen funkar det mesta till löjrom som var första rätten. Här med lite kycklingskinn och blomkål, löjrom blir aldrig fel.
Andra rätten var en bakad torsk med rökt torskrom, dillkräm och morötter. Bra lagad fisk är alltid en upplevelse och om det inte hade varit för champagnen till löjromen så var detta nog än bättre. Nu gick vi på en Leitz Magic Mountain Riesling 1995 som fungerade bra men hade det tufft i jämförelse med Fleuryn.
Tredje rätten var friterad Bohuslänsk bläckfisk med pumpa och havtornkräm samt dragon. En kanonrätt, tydligen grabbig då alla herrar hade den som topp två. Antagligen dragonen som får en att tänka på Bea...Vi körde på samma vin, får väl skylla på snålheten där.
Första varmrätten var en helt underbar råbiff med sikrom, timjan och ostronemulsion till detta valde sommelieren ett av två viner rekommenderade viner, Dario Princic Pinot Grigio Red 2009. Vilken fullträff! Det är en av de bästa mat vinkombinationerna jag upplevt och gör att man får förtroende för detta skrå. Det är ju inte ovanligt att man undrar varför man inte valde vin själv istället när man är på restaurang...Ett udda men remarkabelt vin med mycket järnighet och viss krydda som passade bättre en perfekt till råbiffen! Lite åt PN hållet när det gäller kropp och färg. Full pott!!!
Andra varmrätten var grissida och fläskkorv, ingen höjdare men det beror främst på mina preferenser än att det skulle vara en svag rätt. Vi fortsatte på föregående vin som tog slut alldeles för snabbt... :'(
Till sist efterrätten som var en citronmousse med timjanmaräng, yoghurt och lakrits med en Domaine Cauhapé Ballet D´Octobre 2008. Tillsammans med råbiffen och bläckfisken kvällens höjdpunkt. Alltid roligt med efterrätter som har smak av örter eller grönsaker.
Sedan tog vi en ostbricka som jag personligen föredrar efter det söta. Här behövdes det dock två viner för att matcha ostarna. Mitt val blev dock en Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett 2009 , ett hus som alltid levererar.
Som sammanfattning så kan sägas att den inte levde upp till min (överdrivna) förväntningar på gränsen till hybris. Som ofta är det bäst första gången...Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands.
Värt ett besök och uppdatera gärna om ni får lika bra vintips som jag fick!
Det är medvetna skuggor på fotografierna om någon undrar... :
Menyn har nog ändrats då middagen var för två månader sedan, ibland tar det lite längre tid en man tänkt sig... :
I vanlig ordning ratade jag aperitifen som bjöds och tog en Fleury Brut 1995 som var alldeles fantastisk. Mogen väl utvecklad champagne, mogna äpplen och skog, mmm... 95 är en av de bästa årgångarna tillsammans med 90 för tillfället enligt mig. Sen funkar det mesta till löjrom som var första rätten. Här med lite kycklingskinn och blomkål, löjrom blir aldrig fel.
Andra rätten var en bakad torsk med rökt torskrom, dillkräm och morötter. Bra lagad fisk är alltid en upplevelse och om det inte hade varit för champagnen till löjromen så var detta nog än bättre. Nu gick vi på en Leitz Magic Mountain Riesling 1995 som fungerade bra men hade det tufft i jämförelse med Fleuryn.
Tredje rätten var friterad Bohuslänsk bläckfisk med pumpa och havtornkräm samt dragon. En kanonrätt, tydligen grabbig då alla herrar hade den som topp två. Antagligen dragonen som får en att tänka på Bea...Vi körde på samma vin, får väl skylla på snålheten där.
Första varmrätten var en helt underbar råbiff med sikrom, timjan och ostronemulsion till detta valde sommelieren ett av två viner rekommenderade viner, Dario Princic Pinot Grigio Red 2009. Vilken fullträff! Det är en av de bästa mat vinkombinationerna jag upplevt och gör att man får förtroende för detta skrå. Det är ju inte ovanligt att man undrar varför man inte valde vin själv istället när man är på restaurang...Ett udda men remarkabelt vin med mycket järnighet och viss krydda som passade bättre en perfekt till råbiffen! Lite åt PN hållet när det gäller kropp och färg. Full pott!!!
Andra varmrätten var grissida och fläskkorv, ingen höjdare men det beror främst på mina preferenser än att det skulle vara en svag rätt. Vi fortsatte på föregående vin som tog slut alldeles för snabbt... :'(
Till sist efterrätten som var en citronmousse med timjanmaräng, yoghurt och lakrits med en Domaine Cauhapé Ballet D´Octobre 2008. Tillsammans med råbiffen och bläckfisken kvällens höjdpunkt. Alltid roligt med efterrätter som har smak av örter eller grönsaker.
Sedan tog vi en ostbricka som jag personligen föredrar efter det söta. Här behövdes det dock två viner för att matcha ostarna. Mitt val blev dock en Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett 2009 , ett hus som alltid levererar.
Som sammanfattning så kan sägas att den inte levde upp till min (överdrivna) förväntningar på gränsen till hybris. Som ofta är det bäst första gången...Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands.
Värt ett besök och uppdatera gärna om ni får lika bra vintips som jag fick!
Det är medvetna skuggor på fotografierna om någon undrar... :