Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang Bhoga (en stjärna, Göteborg)

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Ok då var det dags att skriva om en restaurang som jag första gången besökte på min födelsedag i höstas. Då som en avstickare efter att ha suttit i Gbgs vinkällare och blivit hungrig. Då tog jag och mig en 4-rätters med öl genom hela flighten då vi var trötta på vin. Märklig känsla men det kändes helt rätt att beställa en Hof då och sommelieren drog på mungiporna. :) Den 4-rätters menyn var något av det bästa jag ätit så därför var förväntningarna höga när jag var där igen och tog en 6-rätters.

Menyn har nog ändrats då middagen var för två månader sedan, ibland tar det lite längre tid en man tänkt sig... ::)

I vanlig ordning ratade jag aperitifen som bjöds och tog en Fleury Brut 1995 som var alldeles fantastisk. Mogen väl utvecklad champagne, mogna äpplen och skog, mmm... 95 är en av de bästa årgångarna tillsammans med 90 för tillfället enligt mig. Sen funkar det mesta till löjrom som var första rätten. Här med lite kycklingskinn och blomkål, löjrom blir aldrig fel.

1_zps9b0b3280.jpg


Andra rätten var en bakad torsk med rökt torskrom, dillkräm och morötter. Bra lagad fisk är alltid en upplevelse och om det inte hade varit för champagnen till löjromen så var detta nog än bättre. Nu gick vi på en Leitz Magic Mountain Riesling 1995 som fungerade bra men hade det tufft i jämförelse med Fleuryn.

2_zpsd5d2a6c7.jpg


Tredje rätten var friterad Bohuslänsk bläckfisk med pumpa och havtornkräm samt dragon. En kanonrätt, tydligen grabbig då alla herrar hade den som topp två. Antagligen dragonen som får en att tänka på Bea...Vi körde på samma vin, får väl skylla på snålheten där.

3_zpsbb2f046b.jpg


Första varmrätten var en helt underbar råbiff med sikrom, timjan och ostronemulsion till detta valde sommelieren ett av två viner rekommenderade viner, Dario Princic Pinot Grigio Red 2009. Vilken fullträff! Det är en av de bästa mat vinkombinationerna jag upplevt och gör att man får förtroende för detta skrå. Det är ju inte ovanligt att man undrar varför man inte valde vin själv istället när man är på restaurang...Ett udda men remarkabelt vin med mycket järnighet och viss krydda som passade bättre en perfekt till råbiffen! Lite åt PN hållet när det gäller kropp och färg. Full pott!!!

4_zps9a469064.jpg


Andra varmrätten var grissida och fläskkorv, ingen höjdare men det beror främst på mina preferenser än att det skulle vara en svag rätt. Vi fortsatte på föregående vin som tog slut alldeles för snabbt... :'(

5_zpsd9f05d4c.jpg


Till sist efterrätten som var en citronmousse med timjanmaräng, yoghurt och lakrits med en Domaine Cauhapé Ballet D´Octobre 2008. Tillsammans med råbiffen och bläckfisken kvällens höjdpunkt. Alltid roligt med efterrätter som har smak av örter eller grönsaker.

6_zps20191410.jpg


Sedan tog vi en ostbricka som jag personligen föredrar efter det söta. Här behövdes det dock två viner för att matcha ostarna. Mitt val blev dock en Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett 2009 , ett hus som alltid levererar.


Som sammanfattning så kan sägas att den inte levde upp till min (överdrivna) förväntningar på gränsen till hybris. Som ofta är det bäst första gången...Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands. :eek:

Värt ett besök och uppdatera gärna om ni får lika bra vintips som jag fick!

Det är medvetna skuggor på fotografierna om någon undrar... ::)
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Bhoga Göteborg

Nice! Tack. Har blivit lite sugen att prova på det där haket.

Stort plus för hof. :)
 

Magikern

Medlem
SV: Bhoga Göteborg

Crist(al)ian 77 skrev:
Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands. :eek:

M2 hade för några veckor sedan en påläst men klantig servitör som spillde vin på duken och golvet. Maten var tillräckligt god för att motivera en stjärna men servicen höll inte måtten, för långa väntetider också.

Visst finns det ställen utomlands som har stjärnor utan att vara bättre men de fick de nog sin asterix för rätt många år sedan då det var lättare att få stjärna. En annan anledning är att experimentellt med fransk eller ännu hellre Japansk mat som bas föredras ju av guide michelin medan Nordisk mat sällan faller dem i smaken.
 

Nodwall

Medlem
SV: Bhoga Göteborg

Crist(al)ian 77 skrev:
Ok då var det dags att skriva om en restaurang som jag första gången besökte på min födelsedag i höstas. Då som en avstickare efter att ha suttit i Gbgs vinkällare och blivit hungrig. Då tog jag och mig en 4-rätters med öl genom hela flighten då vi var trötta på vin. Märklig känsla men det kändes helt rätt att beställa en Hof då och sommelieren drog på mungiporna. :) Den 4-rätters menyn var något av det bästa jag ätit så därför var förväntningarna höga när jag var där igen och tog en 6-rätters.

Menyn har nog ändrats då middagen var för två månader sedan, ibland tar det lite längre tid en man tänkt sig... ::)

I vanlig ordning ratade jag aperitifen som bjöds och tog en Fleury Brut 1995 som var alldeles fantastisk. Mogen väl utvecklad champagne, mogna äpplen och skog, mmm... 95 är en av de bästa årgångarna tillsammans med 90 för tillfället enligt mig. Sen funkar det mesta till löjrom som var första rätten. Här med lite kycklingskinn och blomkål, löjrom blir aldrig fel.

1_zps9b0b3280.jpg


Andra rätten var en bakad torsk med rökt torskrom, dillkräm och morötter. Bra lagad fisk är alltid en upplevelse och om det inte hade varit för champagnen till löjromen så var detta nog än bättre. Nu gick vi på en Leitz Magic Mountain Riesling 1995 som fungerade bra men hade det tufft i jämförelse med Fleuryn.

2_zpsd5d2a6c7.jpg


Tredje rätten var friterad Bohuslänsk bläckfisk med pumpa och havtornkräm samt dragon. En kanonrätt, tydligen grabbig då alla herrar hade den som topp två. Antagligen dragonen som får en att tänka på Bea...Vi körde på samma vin, får väl skylla på snålheten där.

3_zpsbb2f046b.jpg


Första varmrätten var en helt underbar råbiff med sikrom, timjan och ostronemulsion till detta valde sommelieren ett av två viner rekommenderade viner, Dario Princic Pinot Grigio Red 2009. Vilken fullträff! Det är en av de bästa mat vinkombinationerna jag upplevt och gör att man får förtroende för detta skrå. Det är ju inte ovanligt att man undrar varför man inte valde vin själv istället när man är på restaurang...Ett udda men remarkabelt vin med mycket järnighet och viss krydda som passade bättre en perfekt till råbiffen! Lite åt PN hållet när det gäller kropp och färg. Full pott!!!

4_zps9a469064.jpg


Andra varmrätten var grissida och fläskkorv, ingen höjdare men det beror främst på mina preferenser än att det skulle vara en svag rätt. Vi fortsatte på föregående vin som tog slut alldeles för snabbt... :'(

5_zpsd9f05d4c.jpg


Till sist efterrätten som var en citronmousse med timjanmaräng, yoghurt och lakrits med en Domaine Cauhapé Ballet D´Octobre 2008. Tillsammans med råbiffen och bläckfisken kvällens höjdpunkt. Alltid roligt med efterrätter som har smak av örter eller grönsaker.

6_zps20191410.jpg


Sedan tog vi en ostbricka som jag personligen föredrar efter det söta. Här behövdes det dock två viner för att matcha ostarna. Mitt val blev dock en Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett 2009 , ett hus som alltid levererar.


Som sammanfattning så kan sägas att den inte levde upp till min (överdrivna) förväntningar på gränsen till hybris. Som ofta är det bäst första gången...Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands. :eek:

Värt ett besök och uppdatera gärna om ni får lika bra vintips som jag fick!

Det är medvetna skuggor på fotografierna om någon undrar... ::)

När var ni på Linnéa senast ? =)
Bhoga leverar alltid toppklass, har aldrig vart missnöjd :)
 

CH

Medlem
SV: Bhoga Göteborg

Nodwall skrev:
När var ni på Linnéa senast ? =)
Bhoga leverar alltid toppklass, har aldrig vart missnöjd :)

Var nog 2 år sedan jag var där sist och var riktigt nöjd då.
Har det tappat menar du?
 

Gurto

Medlem
SV: Bhoga Göteborg

Var i Göteborg i början av veckan och passade också på att göra ett besök på Bhoga.

Började med Bhogas bellini (gurka, äpple, citrongräs och champagne) vilken var väldigt fräsch och trevlig.

Blev sedan en 6-rätters med tillhörande vinpaket:

Saltbakad Rotselleri
Rökt löjrom, dillskum, brynt smör.
Strasser Weinberge Riesling 2010
Andorfer, Kamptal, Österrike
*****
Kvällens näst bästa rätt. Rotsellerin som var själva huvudnumret och övriga komponenter kompletterade denna väldigt bra. Vinet var också riktigt bra och väldigt annorlunda från riesling som jag är van vid. Kan nämnas att de flesta vinerna har naturvinskoppling (ja, man kan vara fördomsfullt skeptiskt där men överlag blev jag av med lite naturvinsfördomar i alla fall). Denna riesling var lagrad på begagnade fat. Ovant med de smörigare fattonerna till riesling men var riktigt bra. Lite skitig Alsacekänsla också, på ett positivt sätt och passar klockrent till rätten.


Bläckfisk från Bohuslän
Palsternacka, remoulad, svartpeppar.
Domaine Romaneaux-Destext 2009
Hervé Souhaut, Norra Rhone, Frankrike
*****
Bra rätt, kanske den svagaste men säger en del om att lägsta nivån fortfarande är väldigt hög. Vinet har i stort sett ingen syra vilket jag har lite svårt för. Mogna äpplen och rätt tungt men, främst pga bristen på syran, inte min grej.


Pocherat ägg
Ansjovis, brynt smör, potatiscréme.
Schofweg Pinot Gris 2007
Gustave Lorentz, Alsace, Frankrike
*****
Riktigt sjyst rätt. Vinet består till (om jag minns rätt) 20% botrytisangripna druvor (dock är det torrt) och är riktigt bärnstensfärgat. Massa torkade aprikoser, hjortron och burkchampinjoner. Även här saknas syra men det stör mig mycket mindre i detta vin. Passade bra till maten.

Rå oxe
Ostronemulsion, sikrom, timjan och malt.
Pinot Grigio Red 2009
Dario Princic, Friuli, Italien
*****
Alltså samma rätt och vin som Cris(tal)ian fick. För mig var detta kvällens bästa rätt. Riktigt bra råbiff på enkelmald (kändes det som) fransyska med en massa lök med emulsion och sikrom som lyfte allt perfekt. Vinet var väldigt annorlunda. Från början väldigt spretigt med mycket järnighet och lite medicinkänsla. Men med maten kommer vinet till sin rätt och känns plötsligt väldigt njutbart. Från att ha varit en udda fågel blir det plötsligt mer rödvinskänsla och järnigheten blir balanserad.

Ryggbiff
Oxhjärta, karamelliserad lök, äpplesky.
Quinta do Crasto Reserva 2010
Quinta do Crasto, Douro, Portugal
*****
Bra kötträtt. Riktigt kralligt köttvin med animaliska drag och en jäkla massa frukt. Inte min absoluta favoritstil normalt sett men var ändå riktigt gott och passade till maten.

Citronmousse
Timjanmaräng, yoghurt, lakrits
Ballet D’octobre 2011
Domaine Cauhapé, Jurancon, Frankrike
*****
Kvällens tredje bästa rätt. Riktigt bra harmoni på komponenterna. Lakritsen kom som ett fint pulver över desserten och eftersom jag är rätt svag för lakrits så kändes det klockrent - speciellt då i kombination med syran i citron och yoghurt. Kommer inte riktigt ihåg vinet faktiskt men minns att det var mer än godkänt i alla fall.

Restaurangbesöket levde mer än väl upp till förväntningarna. Riktigt bra mat i väldigt avslappnad miljö och med en påläst och trevlig sommelier. Stark rekommendation.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
SV: Bhoga Göteborg

Kul Gurto med en ny recension.

Sen hade de tydligen behållt två rätter från föregående menyn. Det fanns en uppenbar anledning till det eftersom även du har råbiffen och efterrätten som topp 3. Nyfiken på pinot grigion, var det min recension som låg i bakhuvudet månne? 8)

Gurto nämnde även bellini och baren på Bhoga är värd en egen recension. Här finns kunnande som matchar köket vilket är väldigt ovanligt. Vet inte hur det är i Stockholm men ja får intrycket att de bästa restaurangerna sällan har barer som matchar köket. På Bhoga gör baren det med råge!

Jimmy Forsman skrev:
...Stort plus för hof.

Tack, men detta är inofficiellt. :-X

gbgpatrik skrev:
Bokat bord till den 8:e Maj! Spännande!

Kul, meddela gärna och kör på pinot grigion till råbiffen eller Hof. 8)
 

Gurto

Medlem
SV: Bhoga Göteborg

Crist(al)ian 77 skrev:
Kul Gurto med en ny recension.

Sen hade de tydligen behållt två rätter från föregående menyn. Det fanns en uppenbar anledning till det eftersom även du har råbiffen och efterrätten som topp 3. Nyfiken på pinot grigion, var det min recension som låg i bakhuvudet månne? 8)

Till viss del låg din recension absolut i bakhuvudet. Efter att ha läst menyn kände jag mig helt klart allra mest lockad av råbiffen (hade den inte redan ingått i menyn hade jag bett att få någon rätt utbytt mot den) och med din recension av vinet kändes det än mer spännande. Vinet var inte alls som den idén jag fått om det. Hade förväntat mig något med järnighet i släktskap med blod/animaliska drag men detta var verkligen en riktigt metallisk järnighet. Aldrig upplevt ett vin med så tydlig järn-/metallkänsla förut.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Riktigt kul, men det innebär tyvärr att det blir ännu svårare att få bord, vilket redan nu är ett problem. I-landsproblem? Ja, men så är jag egoistisk också!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Var med frugan på restaurang Bhoga för första gången igår. Som de "foodies" vi är så har vi nu testat samtliga stjärnkrogar i Göteborg. Vi tog deras 4-rättersmeny med ost som extrarätt. Valde deras vinpaket för att få en känsla av deras mat och vin-filosofi.

image.jpg

Typiskt naturvin med mycket känsla av magsyra och äpplemos. Gillar det trots allt ändå. Roligt vin, men inget jag kommer att köpa på mig.

image.jpg

Karljohansvamp med blandade ingredienser. Riktigt trevlig start som höjde förväntningarna rejält. Åts ihop med "bröd" nedan.

image.jpg

Supertunnt "bröd", kommer inte ihåg vad de var gjorda av (nypon?), men klart trevliga.

image.jpg

Trevlig och halvtorr Riesling med fin blommighet, petroleum och flinta. Lysande, men ganska enkelt. Kändes väldigt söt till maten nedan...

image.jpg

Midsommar here I come. Gräddfil, matjessillsmak, potatis och dill. Ganska kul, men synd på löjromen som inte fick skina alls och dessutom var potatisen väl "syrad" (eller om det var såsen?).

image.jpg

Mycket sherry-toner. Trevligt och kul, men inte riktigt för mig. Funkade bra till rätten nedan dock.

image.jpg

Majs, anklår, karljohansvamp, vällagrad ost och fläderbär. Sanslöst trevlig och krispig konsistens på majsen. Lite trist vinägersyra på toppen som förstör helheten.

image.jpg

image.jpg

Mycket trevligt vin. Dammigt till tusen med stora mängder skogsbär, gräs och kött. Blint så hade jag gissat på en CF från Loire av bättre slag.

image.jpg

Ganska trevlig rätt (fläskkarré), men tyvärr dränkt i hallonvinäger...

image.jpg

Alkoholförstärkt Pinot. Trevligt med mycket oxidation och hetta. Lagom söt med trevlig röd frukt.

image.jpg

Kvällens höjdpunkt. Riktigt god mögelost är alltid trevligt. Lite trevlig garnityr dessutom (äppleskivor marinerade i oxblod?). Funkade toppen med vinet ovan.

image.jpg

Fantastiskt trevlig CB med honungstoner, ylle, majs och flinta. Kändes väldigt torr för att vara demi-sec. Det påstods av servitören att detta vin skulle ha botrytiskaraktär, dessutom att det var halvsött. Gott som tusan, men någon uttalad restsötma eller botrytis kunde vi inte hitta. Ett vin jag gärna köper på mig ett lass av.

image.jpg

Hjortron, honung, lagerblad, saltad mandelglass. Marängskivorna smakade lite unket tyvärr, dessutom kändes rätten alldeles för söt för det förhållandevis torra CB-vinet.

Summering:
Vi uppskattade tyvärr inte deras matfilosofi alls. Det mesta var dränkt i överdrivna mängder vinäger/syra av olika slag och kändes således obalanserade. Vinerna vi fick till var dock roliga och väl värda att dricka, detta trots en tydlig inriktning mot "naturvin", med allt vad det innebär. ;)

Bevisligen är det våra smakpreferenser som föredrar annat då Bhoga verkar vara hetare än hetast för tillfället. Vi får nog fortsätta att besöka de andra stjärnkrogarna i stan istället där maten passar oss avsevärt bättre och där man aldrig lämnar tallriken utan att ha slickat ren den först. Vi vill ju verkligen gilla Bhoga, speciellt då personalen och inramningen känns helt rätt i tiden. Lättsamt och minimalistiskt helt utan överdrivna pretentioner. Synd. :(
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Återbesök till en gammal favorit matmässigt. Var länge sedan det blev full avsmakning utan det har mest varit smårätter i baren tillsammans med @Beo.

Champagnelistan har en förkärlek för lågsockrad ung BdB vilket är något jag gärna undviker normalt. Passade på att fråga om det fanns något annat och blev rekommenderad en Robert Fleury 2005. Precis vad jag ville ha! Mognadstoner av nöt och honung. Kom på att första gången jag var här så fick vi en Fleury 1995 som hade samma stil. Värt att kolla upp producenten för jag tror inte jag druckit något där i mellan från Fleury. Senare på middagen blev det storslägga i form av lite mogen Margaux 1986. Klassisk lövig och skitig bdx men med rejält med florala toner av viol. Påminde om en Conseillante 04 som jag drack förra året och som kvalade in på topp 3 för året. Bästa röda hittills i år hoppas det blir ändring på det.:D

vin.jpg


Vi maxade och tog 9 rätter plus lite smått. Genomgående hög kvalitet och väldigt jämnt. Hittade inget att klaga på alls. Helt klart värt ett besök och tror även @Mattias Schyberg skulle gilla maten nu. Mer klassiskt kändes det som. Kräfta, anklever, hälleflundra, anka m.m.

1 (1).jpg 2 (1).jpg 3 (1).jpg 4 (1).jpg 5 (1).jpg 6 (1).jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg

900 för 9 rätter är dessutom riktigt billigt på den här nivån så inget att tveka på där. Vinerna är inte lika roliga för mig men gillar du viner som drar mer åt naturvinshållet än rent klassiskt så finns det en del.
 

Attachments

  • 2 (1).jpg
    2 (1).jpg
    51,6 KB · Visningar: 292
  • 3 (1).jpg
    3 (1).jpg
    73 KB · Visningar: 314
Toppen