Jag håller med om att vinet nog gör sig bättre om du kan vänta minst några år till: 2016 är en högsyra-toppårgång, vilket brukar innebära långsam utveckling. Wine Advocate's William Kelley verkar dels tycka (eller tyckte 2019, då vinet var nylanserat) att drickfönstret är 2024-2050, och dels "it is one of the most backward expressions of the grand cru and will require a decade in bottle", vilket inte riktigt går ihop. Jag ska förmodligen dricka en 2009 av just detta vin i februari, så jag kan kanske återkomma med hur det var. 2009 borde dock mogna lite snabbare än 2016 eftersom det var en årgång med lite varm karaktär.
Jag tycker däremot inte att röd bourgogne "tunnlar" på samma sätt som t.ex. nordrhônsk Syrah eller inte skulle svara på någon timme i karaff. Jag har helt enkelt inte upplevt det som
@Magikern säger sig ha råkat ut för, och känner inte riktigt igen det som en allmänt förekommande beskrivning.
Som en av de högt rankade grand cru:erna från Vosne-Romanée ger Richebourg (nästan oavsett producent) kraftiga bourgogner. Till sådana bourgogner brukar faktiskt viltkött vara en bra kombination, om man inte vill köra med ankbröst som är ett vanligt val till bättre bourgogne. Ställ gärna en annan vettig (men enklare) röd bourgogne bredvid så att Richebourgens eventuella storhet blir tydligare. Typ en 1er cru som fått ungefär samma lagringstid. (Men ställ den inte bredvid något skrikigt tanninmonster av någon annan druvsort.)