Magnus L
urydhtfilgukj
Håller med i stort, men språket är per automatik mindre precist än ett fyrkantigt tal (mindre binärt). Språket kan tolkas på så oerhört många sätt medan ett siffervärde enligt rådande standard blir mer universalt och exakt. Men även en siffra används såklart väldigt olika. Texten är klart viktigast i vilket fall som helst. Jag motsäger inte ditt sätt att se på saken alls, men ser saken aningen annorlunda möjligen.
Jo visst är språket mindre precist än ett absolut tal. Men när det kommer till poäng på vin så faller det på just att den rådande standarden är på tok för otydlig, godtycklig och absolut inte tillräckligt allmängiltiga för att det skall gälla.
Svar nej, inte så du menar. Hur gott vinet är kommer alltid vara det absolut viktigaste attributet, men jag sågar inte ett vin och ger det ett orättvist lågt betyg enbart för att det finns ett inslag jag inte gillar, typ en ton av dill om jag nu råkade tycka dill var vedervärdigt. Jag tar alltså hänsyn till vintypen vid poängsättning. Samma med kropp; om jag råkar föredra ett vin med lätt kropp så låter jag inte detta påverka betyget när jag bedömer ett fylligt vin eller vice versa (i smaknoten kan dock detta få lysa igenom). Pris har jag inte med i kalkylen alls.
Men hur skall jag veta detta utan att du har talat om det för mig? Hur skall jag veta i vilka proportionerna tycke och smak står i förhållande till den objektiva bedömningen. Detta problem får man då alltid när man möts av ett poäng. Vilka kriterier gäller?
Kanske helt missupfattar dig här, men får en känsla av att du säger emot dig själv lite. Först menar du att hur gott vinet är alltid är viktigast attributet vid poängsättningen. Sen hävdar du att du inte låter dina preferenser påverka betyget.
Här håller jag inte riktigt med. Ens personliga smak behöver aldrig "pratas bort" medan en poäng satt enligt någon form av referensram går att diskutera i viss mån. Om jag ger Umbala 100 poäng så tycker jag att man kan kräva en rimlig motivering, om jag säger att det är fantastiskt gott, så är det min personliga åsikt (dock är båda sätten i grund och botten subjektiva). Inser dock att det är hal is jag trampar på nu.
Jag anser nog att de flesta poäng som sätts är precis lika subjektiva som det som skrivs i TNerna, och att då prata bort ett poäng (som säger mindre) blir lättare än det man har uttryckt mer precist.
Det är nog här våra åsikter går isär. Du ser poäng som mer precisa och objektiva än Anteckningarna, medans jag tycker tvärt om.
Slutligen: Jag är allt annat än expert på detta så ta mina tankar och funderingar för vad de är.
Du är ju i högsta grad expert på sensoriska bedömningar. Ingen anledning att vara för ödmjuk (som någon påpekade i lördags )
Jo visst är språket mindre precist än ett absolut tal. Men när det kommer till poäng på vin så faller det på just att den rådande standarden är på tok för otydlig, godtycklig och absolut inte tillräckligt allmängiltiga för att det skall gälla.
Svar nej, inte så du menar. Hur gott vinet är kommer alltid vara det absolut viktigaste attributet, men jag sågar inte ett vin och ger det ett orättvist lågt betyg enbart för att det finns ett inslag jag inte gillar, typ en ton av dill om jag nu råkade tycka dill var vedervärdigt. Jag tar alltså hänsyn till vintypen vid poängsättning. Samma med kropp; om jag råkar föredra ett vin med lätt kropp så låter jag inte detta påverka betyget när jag bedömer ett fylligt vin eller vice versa (i smaknoten kan dock detta få lysa igenom). Pris har jag inte med i kalkylen alls.
Men hur skall jag veta detta utan att du har talat om det för mig? Hur skall jag veta i vilka proportionerna tycke och smak står i förhållande till den objektiva bedömningen. Detta problem får man då alltid när man möts av ett poäng. Vilka kriterier gäller?
Kanske helt missupfattar dig här, men får en känsla av att du säger emot dig själv lite. Först menar du att hur gott vinet är alltid är viktigast attributet vid poängsättningen. Sen hävdar du att du inte låter dina preferenser påverka betyget.
Här håller jag inte riktigt med. Ens personliga smak behöver aldrig "pratas bort" medan en poäng satt enligt någon form av referensram går att diskutera i viss mån. Om jag ger Umbala 100 poäng så tycker jag att man kan kräva en rimlig motivering, om jag säger att det är fantastiskt gott, så är det min personliga åsikt (dock är båda sätten i grund och botten subjektiva). Inser dock att det är hal is jag trampar på nu.
Jag anser nog att de flesta poäng som sätts är precis lika subjektiva som det som skrivs i TNerna, och att då prata bort ett poäng (som säger mindre) blir lättare än det man har uttryckt mer precist.
Det är nog här våra åsikter går isär. Du ser poäng som mer precisa och objektiva än Anteckningarna, medans jag tycker tvärt om.
Slutligen: Jag är allt annat än expert på detta så ta mina tankar och funderingar för vad de är.
Du är ju i högsta grad expert på sensoriska bedömningar. Ingen anledning att vara för ödmjuk (som någon påpekade i lördags )
Last edited: