CH har redan skrivit om denna provning här. Men tycker den förtjänar en egen tråd då den är tämligen unik.
Detta var lika mycket middag som provning och faktum är att det tog lång tid innan vinet levererade på samma nivå som maten. Det var först med 95:an som det började bli jämnt. Kock var Stefan Karlsson vars restaurang jag recenserat här men jag kan säga att maten vi fick var bättre än på restaurangen.
Vi började med en Delamotte Brut magnum och hade sedan en vanlig BdB Brut om jag kom ihåg rätt. Den senare var ingen höjdare och det enda vinet jag inte drack upp medan magnumen var trevlig samtidigt som det var svårt att njuta med tanke på vetskapen om resten.
Vi drack vinerna i flighter om två och det börjades med 2002 och 1999.
2002
Mariekex och bröd på näsan vilket bådar gott för framtiden men i munnen vänder det, skrev stålsyra. Menar typ smält syrligt stål med hög densitet som fyller ut hela munnen. Skulle inte öppna någon förrän om 10 år minimum! Bortkastade pengar och närmast odrickbar i dagsläget.
1999
Lite mer åt nougat och choklad med lite klassisk mesnilmineral. Skrev även salt. Även denna var alldeles för ung men till skillnaden mot 02:an öppnande den upp sig efter några timmar och blev fullt njutbar. Känns väldigt intressant och jag önskade att jag hade några fler så jag kunde följa utvecklingen.
Klar fördel 1999
Flight 2
1997
Ett vin som funnits extremt länge på bolaget och sålde slut nyligen. Har nästan alltid levererat för mig varav två gånger blint. Bästa Salonen direkt från släpp och vissa säger att det beror på att det är en dålig årgång. Men jag lever i nuet när jag provar vin. Även här lite choklad men också svamptoner, överlägsen så långt och den får stryk först av 95:an senare.
1996
Ny stil mer torkad frukt och karamell och med en krum syrarygg som fortfarande kräver lagring för att rätas ut. Bra vin ja men låt ligga och ta 97
rna så länge.
Flight 3
1995
Andra gången jag dricker 95:an och wow! Betydligt mer imponerande denna gång (drack dock blint första gången). Här mer räkskal och jordgubb på doften och mogen jordgubb och honung på smaken. Ja exakt så gott som det låter eller godare.
Är det någon som vill bli av med sina så skicka ett PM...
1990
Nu steg förväntningarna ännu mer när vi pratar 25 år gammalt vin men vilken pannkaka, övermogen, varm lite trött och oxidativ. Enligt CH så är det huvudregeln för Salon 90. Kände dock inslag av bränd karamell och kola men jag skulle sälja mina flaskor utan problem om jag hade i källaren.
1988
Mocca, rivna röda äpplen och farinsocker. Om 95:an var bra så är detta anledningen till att man dricker vin och spenderar mer än vad man vill veta. En grym årgång och ett fantastiskt vin framröstad som det bästa av 7 av 12 om jag minns rätt. Lyckliga är ni som har denna i källaren...
1985
För mig ytterligare ett snäpp upp och topp 5 av alla champagner jag druckit endast slagen av Dompa 64 & 66 och någon till kanske. Blommig med flour och vanilj med viol och lite anis på smaken. Till skillnad från 88:an så var den i perfekt balans enligt mig. Drick nu! För er som envisas med poäng så får jag sätta 98p. Bästa vin av 5 av 12 och även min favorit.
1983
Kvällens sämsta, hade inte klarat åldringen bra. Trots att denna som alla andra flaskor hade inköpts från bolaget och lagrats i provat källare.
Tack till CH för inbjudan och till Göran för vinerna och Stefan för maten. Väntar på nästa provning otåligt då det verkar bli Krugvertikal.
Rangordning
1 85
2 88
3 95
4 99 (efter många timmar)
5 97
6 96
7 90
8 02
9 83
Detta var lika mycket middag som provning och faktum är att det tog lång tid innan vinet levererade på samma nivå som maten. Det var först med 95:an som det började bli jämnt. Kock var Stefan Karlsson vars restaurang jag recenserat här men jag kan säga att maten vi fick var bättre än på restaurangen.
Vi började med en Delamotte Brut magnum och hade sedan en vanlig BdB Brut om jag kom ihåg rätt. Den senare var ingen höjdare och det enda vinet jag inte drack upp medan magnumen var trevlig samtidigt som det var svårt att njuta med tanke på vetskapen om resten.
Vi drack vinerna i flighter om två och det börjades med 2002 och 1999.
2002
Mariekex och bröd på näsan vilket bådar gott för framtiden men i munnen vänder det, skrev stålsyra. Menar typ smält syrligt stål med hög densitet som fyller ut hela munnen. Skulle inte öppna någon förrän om 10 år minimum! Bortkastade pengar och närmast odrickbar i dagsläget.
1999
Lite mer åt nougat och choklad med lite klassisk mesnilmineral. Skrev även salt. Även denna var alldeles för ung men till skillnaden mot 02:an öppnande den upp sig efter några timmar och blev fullt njutbar. Känns väldigt intressant och jag önskade att jag hade några fler så jag kunde följa utvecklingen.
Klar fördel 1999
Flight 2
1997
Ett vin som funnits extremt länge på bolaget och sålde slut nyligen. Har nästan alltid levererat för mig varav två gånger blint. Bästa Salonen direkt från släpp och vissa säger att det beror på att det är en dålig årgång. Men jag lever i nuet när jag provar vin. Även här lite choklad men också svamptoner, överlägsen så långt och den får stryk först av 95:an senare.
1996
Ny stil mer torkad frukt och karamell och med en krum syrarygg som fortfarande kräver lagring för att rätas ut. Bra vin ja men låt ligga och ta 97
Flight 3
1995
Andra gången jag dricker 95:an och wow! Betydligt mer imponerande denna gång (drack dock blint första gången). Här mer räkskal och jordgubb på doften och mogen jordgubb och honung på smaken. Ja exakt så gott som det låter eller godare.
1990
Nu steg förväntningarna ännu mer när vi pratar 25 år gammalt vin men vilken pannkaka, övermogen, varm lite trött och oxidativ. Enligt CH så är det huvudregeln för Salon 90. Kände dock inslag av bränd karamell och kola men jag skulle sälja mina flaskor utan problem om jag hade i källaren.
1988
Mocca, rivna röda äpplen och farinsocker. Om 95:an var bra så är detta anledningen till att man dricker vin och spenderar mer än vad man vill veta. En grym årgång och ett fantastiskt vin framröstad som det bästa av 7 av 12 om jag minns rätt. Lyckliga är ni som har denna i källaren...
1985
För mig ytterligare ett snäpp upp och topp 5 av alla champagner jag druckit endast slagen av Dompa 64 & 66 och någon till kanske. Blommig med flour och vanilj med viol och lite anis på smaken. Till skillnad från 88:an så var den i perfekt balans enligt mig. Drick nu! För er som envisas med poäng så får jag sätta 98p. Bästa vin av 5 av 12 och även min favorit.
1983
Kvällens sämsta, hade inte klarat åldringen bra. Trots att denna som alla andra flaskor hade inköpts från bolaget och lagrats i provat källare.
Tack till CH för inbjudan och till Göran för vinerna och Stefan för maten. Väntar på nästa provning otåligt då det verkar bli Krugvertikal.
Rangordning
1 85
2 88
3 95
4 99 (efter många timmar)
5 97
6 96
7 90
8 02
9 83
Last edited: