Anders Landström
Medlem
Idag släpps årets utgåva av Savart via Cavistes hemsida. Fick möjlighet att prova dem på Grappe och kan generellt konstatera att Savart fortsätter att imponera. "Tyvärr" var inte rosén tillgänglig utan istället fick vi prova en något äldre utgåva pga att transporten inte kom i tid.
Jag och @Martin Berggren har debatterat rosén då jag inte varit så imponerad. av just det vinet. Vinet som vi provade är degat 2012 och basårgången var 2010. Brut Bulle de Rosé är pinotdominerat och med några år så har det blivit mycket tydligt. Vid första sniffen tror jag att vinet är lätt oxiderat men det är istället tryffel, jordighet , undervegitation och rosor som doftar. Just tryffeldoften fascinerar och det är ett klart doftvin men ett doftvin som följer upp med en bra balanserad smak, bra syra och begynnande fruktmognad. Skön eftersmak. Ett vin som absolut kommer fungerar till mat. Så jag får erkänna att jag hade fel och @Martin Berggren rätt. Rosén går inte bara att dricka, det är ett mycket bra vin.
Den Bulle de Rosé som lanseras i CAV0036 har basårgång 2012 och degdatum oktober 2014.
Brut L’ouverture , 100% PN är sylvass. Degdatum är ju sent oktober och det här vinet bör ligga minst ett par månader men gärna ett år eller så. Provar två olika flaskor, en som varit öppen ett par timmar och en som öppnas direkt innan vi dricker och det är stor skillnad. Har inte upplevt vinet så här pass vasst tidigare och syran är slående. En hel del grapefrukt och gröna äpplen. Låt det lugna ner sig och du har en riktigt bra aperitif. Vinet är en blandning av 50% 2012 och lika delar 2010/2011.
Brut L’accomplie, 80 PN 20% CH. Initialt upplevs det som mindre syrarikt än L’ouverture och lider inte lika mycket av den korta tiden som varit sedan degorgering. Lagrat på ek rundar av smaken men bygger också lager av komplexitet. Är ju ett steg upp vinmässigt och troligen lite bättre druvmaterial ger tätare frukt. Upplevs också som sötare trots lägre dosage. Låt ligga 2-3 år och det kommer vara ett mycket trevligt vin.
Generellt upplever jag de två vinerna ovan som väldigt fokuserade och "skärpta". Savart har dragit åt filtret och koncentrerat vinerna ytterligare något. Kräver kanske något längre tid på rygg men å andra sidan kommer ge mer längre fram. Som för Savartlanseringar som varit tidigare, för mig ett givet köp. Blir att hänga på låset senare idag.
Jag och @Martin Berggren har debatterat rosén då jag inte varit så imponerad. av just det vinet. Vinet som vi provade är degat 2012 och basårgången var 2010. Brut Bulle de Rosé är pinotdominerat och med några år så har det blivit mycket tydligt. Vid första sniffen tror jag att vinet är lätt oxiderat men det är istället tryffel, jordighet , undervegitation och rosor som doftar. Just tryffeldoften fascinerar och det är ett klart doftvin men ett doftvin som följer upp med en bra balanserad smak, bra syra och begynnande fruktmognad. Skön eftersmak. Ett vin som absolut kommer fungerar till mat. Så jag får erkänna att jag hade fel och @Martin Berggren rätt. Rosén går inte bara att dricka, det är ett mycket bra vin.
Den Bulle de Rosé som lanseras i CAV0036 har basårgång 2012 och degdatum oktober 2014.
Brut L’ouverture , 100% PN är sylvass. Degdatum är ju sent oktober och det här vinet bör ligga minst ett par månader men gärna ett år eller så. Provar två olika flaskor, en som varit öppen ett par timmar och en som öppnas direkt innan vi dricker och det är stor skillnad. Har inte upplevt vinet så här pass vasst tidigare och syran är slående. En hel del grapefrukt och gröna äpplen. Låt det lugna ner sig och du har en riktigt bra aperitif. Vinet är en blandning av 50% 2012 och lika delar 2010/2011.
Brut L’accomplie, 80 PN 20% CH. Initialt upplevs det som mindre syrarikt än L’ouverture och lider inte lika mycket av den korta tiden som varit sedan degorgering. Lagrat på ek rundar av smaken men bygger också lager av komplexitet. Är ju ett steg upp vinmässigt och troligen lite bättre druvmaterial ger tätare frukt. Upplevs också som sötare trots lägre dosage. Låt ligga 2-3 år och det kommer vara ett mycket trevligt vin.
Generellt upplever jag de två vinerna ovan som väldigt fokuserade och "skärpta". Savart har dragit åt filtret och koncentrerat vinerna ytterligare något. Kräver kanske något längre tid på rygg men å andra sidan kommer ge mer längre fram. Som för Savartlanseringar som varit tidigare, för mig ett givet köp. Blir att hänga på låset senare idag.