Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sherry till Roquefort!

Bastardo

Medlem
Allt om vin hade den här artikeln på deras FB-sida, och jag kunde inte finna mig utan att anmärka deras konstiga val till olika ostar i kombination till vinet. Om någon är tillräckligt modig, så skriv gärna er egen uppfattning om frågan direkt på fejan! Om ni inte törs, så gör det alla fall här. :)
Så grova fel får man bara inte acceptera av en ”riktig vintidning”, eller hur?

Sherry och roquefort
”En klassisk kombination genom kontrast. Sältan och smakrikheten i grönmögelosten möts av vinets sötma – balans uppstår. Vinet känns mindre sött, osten mindre salt och harmonin är fullkomlig.”
Den kombinationen borde jag ha läst, sett och hört otaliga gånger … om den fanns!

Lagrad hushållsost och champagne
”Champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Den milda och fylliga smaken av en lagrad hushållsost eller svecia tar hand om syran och champagnen renar munnen från ostens feta karaktär.”
© Allt om vin
Champagne till hushållsosten? Håller ni med där? ;) Om jag skulle köpa en fin flaska champagne, så är det inte det första jag tänker på hushållsost! Oavsett hur jävla lagrad den än må vara … :( Tänk er själva, en femtilapp till osten och sen kanske fem hundra spänn till vinet!?! ;)
https://www.expressen.se/allt-om-vin/vin-och-mat/ost-och-vin-5-kombinationer-som-aldrig-slar-fel/
 
Last edited:

Mats

Gone todash....
Allt om vin hade den här artikeln på deras FB-sida, och jag kunde inte finna mig utan att anmärka deras konstiga val till olika ostar i kombination till vinet. Om någon är tillräckligt modig, så skriv gärna er egen uppfattning om frågan direkt på fejan! Om ni inte törs, så gör det alla fall här. :)
Så grova fel får man bara inte acceptera av en ”riktig vintidning”, eller hur?

Sherry och roquefort
”En klassisk kombination genom kontrast. Sältan och smakrikheten i grönmögelosten möts av vinets sötma – balans uppstår. Vinet känns mindre sött, osten mindre salt och harmonin är fullkomlig.”
Den kombinationen borde jag ha läst, sett och hört otaliga gånger … om den fanns!

Lagrad hushållsost och champagne
”Champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Den milda och fylliga smaken av en lagrad hushållsost eller svecia tar hand om syran och champagnen renar munnen från ostens feta karaktär.”
© Allt om vin
Champagne till hushållsosten? Håller ni med där? ;) Om jag skulle köpa en fin flaska champagne, så är det inte det första jag tänker på hushållsost! Oavsett hur jävla lagrad den än må vara … :( Tänk er själva, en femtilapp till osten och sen kanske fem hundra spänn till vinet!?! ;)
https://www.expressen.se/allt-om-vin/vin-och-mat/ost-och-vin-5-kombinationer-som-aldrig-slar-fel/
Har aldrig varit in på FB (elle IG och allt vad de heter) och aldrig haft en användare där så kan tyvärr inte svara där som man borde men för mig känns det fel att prata om sherry och jämföra med dess sötma!! Här dricks all sherry torr, mycket torr!!

Finns förstås PX men då få man säga det och inte sherry!
 
Har aldrig varit in på FB (elle IG och allt vad de heter) och aldrig haft en användare där så kan tyvärr inte svara där som man borde men för mig känns det fel att prata om sherry och jämföra med dess sötma!! Här dricks all sherry torr, mycket torr!!

Finns förstås PX men då få man säga det och inte sherry!
Glöm inte Bristol Cream! Hittas t ex om du går in på bolagets hemsida, väljer på ordinarie sortiment, vanlig butik, sorterar på pris (från lägsta till högsta). Har dock inte själv provat, vare sig med roquefort, hushållsost, (eller annan ost). hittar på nätet att oloroso och roquefort ska vara gott. Det kanske är litet halvtorrt men knappast lika sött som portvin.
 
Trådskapare
Bastardo

Bastardo

Medlem
Glöm inte Bristol Cream! Hittas t ex om du går in på bolagets hemsida, väljer på ordinarie sortiment, vanlig butik, sorterar på pris (från lägsta till högsta). Har dock inte själv provat, vare sig med roquefort, hushållsost, (eller annan ost). hittar på nätet att oloroso och roquefort ska vara gott. Det kanske är litet halvtorrt men knappast lika sött som portvin.
Hahahaa … ;) Jag tror helt enkelt, att hon som skrev artikeln helt enkelt blandade ihop sherry och portvin. För det finns ingen vettig människa som skulle ha som första rekommendation just sherry till grönmögelosten!
Fem kombinationer som slår aldrig fel, heter artikeln. Men hon har inte preciserat på något sätt vilken typ av sherry det är som skulle passa ihop tillsammans med roquefortosten. :)
Det lär nog bli en monolog mellan mig och Allt om (ful)vin. Men det får jag ta … ;) För sånt smörja kan jag inte tolerera av en tidskrift som kallar sig för vintidning. Kranvinernas älskare, skulle nog vara mer passande namn.
P.S. Förresten, så är jag tämligen säker, att det finns ingen här på forumet som har så stor erfarenhet att söka vin som jag har … ;) Och inte minst just på bolis!
 
Last edited:

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Lagrad hushållsost och champagne
”Champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Den milda och fylliga smaken av en lagrad hushållsost eller svecia tar hand om syran och champagnen renar munnen från ostens feta karaktär.”
© Allt om vin
Champagne till hushållsosten? Håller ni med där? ;) Om jag skulle köpa en fin flaska champagne, så är det inte det första jag tänker på hushållsost! Oavsett hur jävla lagrad den än må vara … :( Tänk er själva, en femtilapp till osten och sen kanske fem hundra spänn till vinet!?! ;)
https://www.expressen.se/allt-om-vin/vin-och-mat/ost-och-vin-5-kombinationer-som-aldrig-slar-fel/

Jag tycker att hushållsost är en undermålig produkt utan existensberättigande (liksom margarin). Skulle dock inte ha något problem att servera bra champagne till lagrad präst- eller herrgårdsost, eller till potatischips av märket Budget.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Glöm inte Bristol Cream! Hittas t ex om du går in på bolagets hemsida, väljer på ordinarie sortiment, vanlig butik, sorterar på pris (från lägsta till högsta). Har dock inte själv provat, vare sig med roquefort, hushållsost, (eller annan ost). hittar på nätet att oloroso och roquefort ska vara gott. Det kanske är litet halvtorrt men knappast lika sött som portvin.
Normalt är oloroso torrt (helt utjäst). Det finns uppsötade varianter, men i så fall bör det nämnas och det är vanligtvis lite av "bastards" inom vinstilen, åtminstone om inte uppsötningen med px skett innan soleran och blivit integrerad med den torra sherryn under en längre tid. Det finns alltså högkvalitativ och söt oloroso, men det är ingen renrasig sherry.

Fino och comte/gruyere är en lysande kombination!
 

Wintermute

Medlem
Jag angriper frågan med mitt favoritvapen, 2016 års försäljningsstatistik. Av all sherry som såldes var:
29,2% Real Tesoro (socker: 40 g/L)
25,0% Bristol Cream (socker: 133 g/L)
9,1% Dry Sack (socker: 48 g/L)
7,1% Vintry's Altiado Superior (halvsöt)
5,4% Vintry's Royal Cream (socker: 120 g/L)

Av de produkter som har lite försäljningsvolym, verkar de flesta vara söta...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jag angriper frågan med mitt favoritvapen, 2016 års försäljningsstatistik. Av all sherry som såldes var:
29,2% Real Tesoro (socker: 40 g/L)
25,0% Bristol Cream (socker: 133 g/L)
9,1% Dry Sack (socker: 48 g/L)
7,1% Vintry's Altiado Superior (halvsöt)
5,4% Vintry's Royal Cream (socker: 120 g/L)

Av de produkter som har lite försäljningsvolym, verkar de flesta vara söta...
Det är ju som att hävda att bib och ripasso är det mest relevanta vinet att dricka! ;)
 

Poussard

Medlem
Jag tror helt enkelt, att hon som skrev artikeln helt enkelt blandade ihop sherry och portvin.
Ser ut som en felskrivning som du säger. Portvin eller Sauternes, men om Portvin är mer klassiskt i just den här kombon så är det säkert det som felskrivningen gäller. Vintidning eller ej, en tidning generellt kan man ju tycka ska ha lite korrekturläsning o.dyl.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Tänk er själva, en femtilapp till osten och sen kanske fem hundra spänn till vinet!?! ;)
Håller inte med dig alls. Varför ska prislappen på de olika produkterna vara avgörande för upplevelsen? Det finns tillfällen då jag dricker någon "fin flaska" (kanske inte just champagne) och har till det något mindre kostsamt.
En god Madeira Boal eller Moscatel + romerska bågar (choklad/apelsin)
Vällagrad rom eller vällagrad tequila + polly
Fatad CS + GB Sandwich (required taste :rolleyes:)
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Håller inte med dig alls. Varför ska prislappen på de olika produkterna vara avgörande för upplevelsen? Det finns tillfällen då jag dricker någon "fin flaska" (kanske inte just champagne) och har till det något mindre kostsamt.
En god Madeira Boal eller Moscatel + romerska bågar (choklad/apelsin)
Vällagrad rom eller vällagrad tequila + polly
Fatad CS + GB Sandwich (required taste :rolleyes:)
Gåslever och tre apor? o_O
 

Silex

Medlem
Nu vill jag på intet sätt försvara ursprungliga artikeln, men vill bara påpeka att det står lagrad hushållsost. Det finns hushållsost som lagrats i 30 månader som smakar helt annorlunda än den smaklösa och trista hushållsosten från ICA. Se t ex Sivans Ost som specialiserar sig på långlagring av "standardostar". Sedan var det väl lite trendigt ett tag att lagra egen ost - köp en vanlig ost och lagra i 6-12 månader hemma. Jag kan nog tänka mig att en långlagrad hushållsost funkar till champagne.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ser ut som en felskrivning som du säger. Portvin eller Sauternes, men om Portvin är mer klassiskt i just den här kombon så är det säkert det som felskrivningen gäller. Vintidning eller ej, en tidning generellt kan man ju tycka ska ha lite korrekturläsning o.dyl.
Mest troligt är det dock PX som det gäller, vilket är en klassisk matchning med tyngre mögelostar.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Ehhh... jag blir ju onekligen sugen! Utveckla? Specifika tips på dryck? Temperatur på GB Sandwich?
Helst en CS med en känsla av sötma från faten, jänkare kan vara bra på det, eller en sydamerikan. Har inte testat med Bdx. Kan tänka mig att en Brunello nog skulle funka det med, får bli nästa gång.
Sen är det viktigt att sandwichen har kommit upp i temperatur, ta ut den ur frysen, dela den i mindre munsbitar, låt ligga framme tills glassen mjuknat. Om man inte delar upp glassen i mindre bitar är det svårt att ta en tugga då allt glider ut (vis av erfarenhet) :oops:
 

Pontus

Medlem
Håller inte med dig alls. Varför ska prislappen på de olika produkterna vara avgörande för upplevelsen? Det finns tillfällen då jag dricker någon "fin flaska" (kanske inte just champagne) och har till det något mindre kostsamt.
En god Madeira Boal eller Moscatel + romerska bågar (choklad/apelsin)
Vällagrad rom eller vällagrad tequila + polly
Fatad CS + GB Sandwich (required taste :rolleyes:)
Champagne och chips funkar ju... Och chipsen behöver inte vara jättedyra! :D
 
Toppen