Mattias Schyberg
Administratör
Det var några år sedan senast. Mycket känns igen. Miljön är fullkomligt bedårande, speciellt nu på sommaren. Hade som önskemål att sitta ute på terrassen, men så blev det inte. Enligt dem riskerar det att bli lite för kallt efter skymning och det var bara att köpa läget även om jag spontant hade svårt att köpa det med tanke på vilken bedårande sommardag vi hade. Vi avslutade kvällen med ett glas där ändå, innan solen gick ner till strax därefter och just där och då kändes allt fullkomligt magiskt!
Det avslutade vinet är för övrigt en riktig höjdare som ni borde hålla utkik efter. Mängder av krutiga fat och ostronskal med skyhög intensitet.
2015 Château de la Maltroye Santenay 1er Cru La Comme
Om vi går tillbaka några timmar så började kvällen med ett glas Bruno Paillard Rosé. Lätt, frisk och fruktig, men det händer inte så mycket mer under den stund det tog att tömma glaset, vilket nog inte var mer än max 30 minuter. Inget att klaga på visserligen.
Bruno Paillard Champagne Rosé Brut Première Cuvée
En liten aptitretare startade middagen. Helt glömt vad det var, men gott...
Förrätt fick bli löjrom för mig och hummersallad till födelsedagsbarnet, dvs min fru. Salladen gillades mycket av min bättre hälft. Min löjromsrätt var hur god som helst, men allt handlar ju om råvaran i sig här. More löjrom is more!
Löjrom från Kalix med gräddfil, citron, lökvariation samt smörstekt brioche
Wagners hummersallad med mild parmesandressing, knaprigt bacon, rostade pistagenötter, pinjekärnor och gula russin
Vår sommelier Avelino hade förberett ett blint vin för oss. Alltid lika kul att tillbringa någon timme med att spekulera vilt om vad man har i glaset. Svårt vin. Massiv syra med ett uns pinjenötiga fat, äpplen, majs, ananas, vita blommor och bränt socker samt flinta och hav i bakgrunden. Oerhört lätt kropp med stram karaktär. Mycket rieslingkänsla på ett sätt, men aromatiken är fel. Chablis, typ premier- eller grand cru blev vår gissning. Ca 10 år på rygg.
2013 Domaine Guiberteau Saumur Blanc Brézé
Ganska långt ifrån en klassisk chenin blanc kan jag tycka. Fat hör ju inte riktigt till vanligheterna, inte heller den lätta kroppen med moderat fetma. Blint är blint. Vi får se det som att vi var ganska nära geografiskt åtminstone. Grymt gott och elegant vin, poängmässigt strax över 90 pinnar.
Huvudrätt blev kungsflundrarygg. Magisk rätt med mängder av fina smaker och finess. Mjäll och härlig fisk med mumsiga tillbehör och det funkade utmärkt med vinet även om en kraftigare fatad bourgogne hade varit det bättre valet, men nu valdes ju vinet inte för att passa perfekt till maten å andra sidan. Snarare valdes det för att sätta dit oss!
Helstekt kungsflundrarygg med brynt smör, pepparrot, räkor, kantareller och grillad citron samt dillslungad färskpotatis
Avslutade med ost och vin av ganska klassiskt slag.
Kul med en riversaltes från 1955! Gissade på en halvsöt madeira blint och missade chablisen för chenin blanc från Loire. Att jag aldrig lär mig!
Magisk kväll med perfekt service och grym mat. Sjömagasinet är nog Göteborgs bästa restaurang när man besöker dem så här mitt i sommaren. Det luktar hav och tång på terrassen. Helt vindstilla och en perfekt tempererad kväll. Vi satt kvar länge och bara njöt! Avelino är dessutom en oerhört ödmjuk sommelier med stor kunskap om vin som han mer än gärna delade med sig passionerat av utan minsta högfärdighet.
Stor tumme upp!
Det avslutade vinet är för övrigt en riktig höjdare som ni borde hålla utkik efter. Mängder av krutiga fat och ostronskal med skyhög intensitet.
2015 Château de la Maltroye Santenay 1er Cru La Comme
Om vi går tillbaka några timmar så började kvällen med ett glas Bruno Paillard Rosé. Lätt, frisk och fruktig, men det händer inte så mycket mer under den stund det tog att tömma glaset, vilket nog inte var mer än max 30 minuter. Inget att klaga på visserligen.
Bruno Paillard Champagne Rosé Brut Première Cuvée
En liten aptitretare startade middagen. Helt glömt vad det var, men gott...
Förrätt fick bli löjrom för mig och hummersallad till födelsedagsbarnet, dvs min fru. Salladen gillades mycket av min bättre hälft. Min löjromsrätt var hur god som helst, men allt handlar ju om råvaran i sig här. More löjrom is more!
Löjrom från Kalix med gräddfil, citron, lökvariation samt smörstekt brioche
Wagners hummersallad med mild parmesandressing, knaprigt bacon, rostade pistagenötter, pinjekärnor och gula russin
Vår sommelier Avelino hade förberett ett blint vin för oss. Alltid lika kul att tillbringa någon timme med att spekulera vilt om vad man har i glaset. Svårt vin. Massiv syra med ett uns pinjenötiga fat, äpplen, majs, ananas, vita blommor och bränt socker samt flinta och hav i bakgrunden. Oerhört lätt kropp med stram karaktär. Mycket rieslingkänsla på ett sätt, men aromatiken är fel. Chablis, typ premier- eller grand cru blev vår gissning. Ca 10 år på rygg.
2013 Domaine Guiberteau Saumur Blanc Brézé
Ganska långt ifrån en klassisk chenin blanc kan jag tycka. Fat hör ju inte riktigt till vanligheterna, inte heller den lätta kroppen med moderat fetma. Blint är blint. Vi får se det som att vi var ganska nära geografiskt åtminstone. Grymt gott och elegant vin, poängmässigt strax över 90 pinnar.
Huvudrätt blev kungsflundrarygg. Magisk rätt med mängder av fina smaker och finess. Mjäll och härlig fisk med mumsiga tillbehör och det funkade utmärkt med vinet även om en kraftigare fatad bourgogne hade varit det bättre valet, men nu valdes ju vinet inte för att passa perfekt till maten å andra sidan. Snarare valdes det för att sätta dit oss!
Helstekt kungsflundrarygg med brynt smör, pepparrot, räkor, kantareller och grillad citron samt dillslungad färskpotatis
Avslutade med ost och vin av ganska klassiskt slag.
Kul med en riversaltes från 1955! Gissade på en halvsöt madeira blint och missade chablisen för chenin blanc från Loire. Att jag aldrig lär mig!
Magisk kväll med perfekt service och grym mat. Sjömagasinet är nog Göteborgs bästa restaurang när man besöker dem så här mitt i sommaren. Det luktar hav och tång på terrassen. Helt vindstilla och en perfekt tempererad kväll. Vi satt kvar länge och bara njöt! Avelino är dessutom en oerhört ödmjuk sommelier med stor kunskap om vin som han mer än gärna delade med sig passionerat av utan minsta högfärdighet.
Stor tumme upp!