Hade bokat in denna restaurangen innan den fick en stjärna och hade äran att njuta av Stefan Karlssons (hade tidigare Fond) mat på en Salonprovning.
Jag valde av ekonomiska skäl - economy of scale en 8 rätters (850 kr) samt att man vill smaka så mycket som möjligt. Vi satte oss först i bardelen som är riktigt trevlig med sköna fåtöljer och en bar som kan prestera lite mer än det vanliga. Passade då på att gå igenom vinlistan grundligt!
När det gäller vinet föll valet på Eric Rodez Grande Vintages till apertif som är en liten odlarskumpa från Ambonnay med elegans och kraft men med mognadstoner av äpplen och bröd. Något kraftig om man vill öppna upp med en spritsig ung NV. Kan för övrigt rekommendera alla Rodez viner. Till de första två rätterna valdes en Trimbach någon Riesling 2005, beskrevs som fruktig av servitören men det var klassisk petroleum. Minst sagt förvånande men då jag gillar den stilen så gjorde det inte mig något.
Som första rätt var en mjuk getost med en skivad hård ovanpå tillsammans med fänkål och kockarnas favoritingrediens nötter. Började riktigt bra och faktum var att detta var kvällens bästa rätt för mig.
Nummer två var gulbetor med jordärtskocka, torkad lök, små krutonger tillsammans med lite sikrom från bröderna Andersson i Piteå. En bra rätt och för den som gillar gulbetor så blir det himmelsriket. För egen del så var det en bra rätt men inte topp tre.
För nästa två rätter blev det en Napacab, Chug 2011 om jag kom ihåg året rätt. Bra fatad och lite smörig chardonnay, görs tydligen av en fransman men det är knappast ovanligt att de sprider ut sig.
Tredje rätten var en havskräfta med kålrot och kraftigt reducerad skaldjursbuljong med en dominerande sälta. För mig tog buljongen över lite väl mycket men det smärtar mig att säga då jag kan tänka mig att det låg många timmar bakom den. Men får säga att det var den sämsta rätten för mig även om det definitivt inte menas att det inte är gott.
Fjärde rätten var halstrad gös med svartrot, lök och oxsvansbuljong. När fisk är bra är det gudomligt och denna var precis det när den smälte i munnen. För mig den tredje bästa rätten.
Till varmrätterna om så säger valdes en syrah - Chapoutier Les Arenes 2011? som luftades sedan ankomsten vilket jag alltid försöker göra med rött vin på restaurang. Kryddig lite stram, något ung men ändå njutbar och funkade bra till köttet som kom.
Femte rätten var kycklingbröst och kalvpress som var så mört att det föll sönder bara man tittade på det, om jag minns rätt var det även lite valnötter här. Detta följdes upp av lamm med kronärtskocka och dragonsky och lite puré. Två riktigt bra kötträtter där kalvpressen toppade och var kvällens andra bästa rätt för kvällen.
Till dessert och ost valdes än Saudirat 2002, jag har urdålig koll på söta viner men uppskattar det mer än man vågar erkänna. När saffran, honung kombineras från vinet kombineras med söt mat gifter det sig allt som oftast!
Sjunde rätten var den första och enda desserten. En vaniljpudding med citronglass på en blåbärskompott med lite smörstekt sockerkaka. Kallt efter maten är alltid uppskattat och citron friskar upp. Smörstekt sockerkaka är inte så GI kanske men gött!
"Åttonde" och sista rätten var ostarna som egentligen serverades innan desserten som brukligt men detta försöker jag alltid avstyra till sist. Att äta ost innan dessert har jag aldrig förstått mig på. Kraftig ost kan döda smaklökarna samtidigt som det oftast matchas bra med starkviner som gör sig bäst efter de söta och innan avecen.
För att sammanfatta så är restaurangen definitivt värt ett besök och även en stjärna. Att notera är att SK fick den i stort sett omgående och vid första möjliga tillfälle. Skulle gå på 8-rätters som egentligen är 7 då ostar räknas in samt att det inte heller är några extra rätter eller choklad. Så skulle någon kritik framföras så är det att även en 8-rätters känns lite och det är bara en dessert. Men vägar man in priset så är det inget att klaga på. Slutligen till vinlistan som hade en hög lägsta nivå och många bra viner runt 1 000 kr. Påslaget var rimligt och inte alls avskräckande, oftast <100 %.
Inga bilder denna gång, koncentrerade mig på maten och sällskapet.
Jag valde av ekonomiska skäl - economy of scale en 8 rätters (850 kr) samt att man vill smaka så mycket som möjligt. Vi satte oss först i bardelen som är riktigt trevlig med sköna fåtöljer och en bar som kan prestera lite mer än det vanliga. Passade då på att gå igenom vinlistan grundligt!
När det gäller vinet föll valet på Eric Rodez Grande Vintages till apertif som är en liten odlarskumpa från Ambonnay med elegans och kraft men med mognadstoner av äpplen och bröd. Något kraftig om man vill öppna upp med en spritsig ung NV. Kan för övrigt rekommendera alla Rodez viner. Till de första två rätterna valdes en Trimbach någon Riesling 2005, beskrevs som fruktig av servitören men det var klassisk petroleum. Minst sagt förvånande men då jag gillar den stilen så gjorde det inte mig något.
Som första rätt var en mjuk getost med en skivad hård ovanpå tillsammans med fänkål och kockarnas favoritingrediens nötter. Började riktigt bra och faktum var att detta var kvällens bästa rätt för mig.
Nummer två var gulbetor med jordärtskocka, torkad lök, små krutonger tillsammans med lite sikrom från bröderna Andersson i Piteå. En bra rätt och för den som gillar gulbetor så blir det himmelsriket. För egen del så var det en bra rätt men inte topp tre.
För nästa två rätter blev det en Napacab, Chug 2011 om jag kom ihåg året rätt. Bra fatad och lite smörig chardonnay, görs tydligen av en fransman men det är knappast ovanligt att de sprider ut sig.
Tredje rätten var en havskräfta med kålrot och kraftigt reducerad skaldjursbuljong med en dominerande sälta. För mig tog buljongen över lite väl mycket men det smärtar mig att säga då jag kan tänka mig att det låg många timmar bakom den. Men får säga att det var den sämsta rätten för mig även om det definitivt inte menas att det inte är gott.
Fjärde rätten var halstrad gös med svartrot, lök och oxsvansbuljong. När fisk är bra är det gudomligt och denna var precis det när den smälte i munnen. För mig den tredje bästa rätten.
Till varmrätterna om så säger valdes en syrah - Chapoutier Les Arenes 2011? som luftades sedan ankomsten vilket jag alltid försöker göra med rött vin på restaurang. Kryddig lite stram, något ung men ändå njutbar och funkade bra till köttet som kom.
Femte rätten var kycklingbröst och kalvpress som var så mört att det föll sönder bara man tittade på det, om jag minns rätt var det även lite valnötter här. Detta följdes upp av lamm med kronärtskocka och dragonsky och lite puré. Två riktigt bra kötträtter där kalvpressen toppade och var kvällens andra bästa rätt för kvällen.
Till dessert och ost valdes än Saudirat 2002, jag har urdålig koll på söta viner men uppskattar det mer än man vågar erkänna. När saffran, honung kombineras från vinet kombineras med söt mat gifter det sig allt som oftast!
Sjunde rätten var den första och enda desserten. En vaniljpudding med citronglass på en blåbärskompott med lite smörstekt sockerkaka. Kallt efter maten är alltid uppskattat och citron friskar upp. Smörstekt sockerkaka är inte så GI kanske men gött!
"Åttonde" och sista rätten var ostarna som egentligen serverades innan desserten som brukligt men detta försöker jag alltid avstyra till sist. Att äta ost innan dessert har jag aldrig förstått mig på. Kraftig ost kan döda smaklökarna samtidigt som det oftast matchas bra med starkviner som gör sig bäst efter de söta och innan avecen.
För att sammanfatta så är restaurangen definitivt värt ett besök och även en stjärna. Att notera är att SK fick den i stort sett omgående och vid första möjliga tillfälle. Skulle gå på 8-rätters som egentligen är 7 då ostar räknas in samt att det inte heller är några extra rätter eller choklad. Så skulle någon kritik framföras så är det att även en 8-rätters känns lite och det är bara en dessert. Men vägar man in priset så är det inget att klaga på. Slutligen till vinlistan som hade en hög lägsta nivå och många bra viner runt 1 000 kr. Påslaget var rimligt och inte alls avskräckande, oftast <100 %.
Inga bilder denna gång, koncentrerade mig på maten och sällskapet.