gece
Man vänjer sig.
Finns att skåda på monopolets webbplats.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Nån som vet om Spätlesen är torr?Samt skumpa från -88, Spätlese från -83 och Rivesaltes från -65. Hög snittålder i detta släpp!
Troligen är den halvtorr. 9% och det står inget om att den skulle vara Trocken.Nån som vet om Spätlesen är torr?
Jag har 85an i källaren så jag får väl ta en för FW och dricka den innan släppet och avge rapport.Troligen är den halvtorr. 9% och det står inget om att den skulle vara Trocken.
@StefanAkiko verkar ha druckit 1985:an av samma vin. Så han borde veta.
https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1661664
K
Närsta fråga? 1983 Château de Lamarque? Låter ju för bra för att vara sant?
Med den lilla vägledning man får av CT angående vinet så är den troligtvis inget att bli allt för uppspelt över...Denna bör vara mer eller mindre over the hill, eller?
Har två flaskor Proper Claret liggandes från släppet förra året som jag inte hunnit med att smaka på än... Kanske börjar bli läge...A Proper Claret och AA Badenhorst Red Blend känns klart intressanta att testa. Bonny Doons viner har dock varit lite trista på sistone, men hans Bdx-kopia är bara så läcker så att jag med glädje köper den enbart på grund av etiketten. Brukar vara hyfsad också.
Visa bifogad bild 3979
Det tycker jag. 12:an är precis som namnet antyder: "A Proper Claret".Har två flaskor Proper Claret liggandes från släppet förra året som jag inte hunnit med att smaka på än... Kanske börjar bli läge...
Så då var 85an av Domdechant Werner Hochheimer Kirchenstück Riesling Spätlese testad och utifrån den kommer jag absolut INTE köpa 83an. Kylskåpskallt var den på gränsen till OK med en ganska svag och diskret doft av mangojuice, sparris och bara en minimal antydan till diesel och terpentin. I munnen kommer direkt pigga och nästan aggressiva syror, mer mangojuice, lite tallbarr och ganska lite frukt av typen övermogen/murken. Det har en mycket liten sötma, för liten för min smak när det gäller den här typen av viner. När vinet blir lite varmare faller det snabbt samman helt och hållet och smaken blir platt, fadd och lite bitter. Får strax över 80p och inget jag skulle köpa igen oavsett pris. Så 83an kommer jag inte köpa, om nu inte någon annan här på forumet testar den och skriver upp den förstås.Jag har 85an i källaren så jag får väl ta en för FW och dricka den innan släppet och avge rapport.
Heter ett tyskt vin bara Spätlese är vinet nästan alltid halvtorrt. Är vinet torrt står det Spätlese trocken. (Trocken/halbtrocken är frivilligt tillägg därav "nästan alltid".) När det gäller Systembolaget och svenska importörer finns det förstås risken att något som har Spätlese trocken på etiketten inte anges som så hos SB, eftersom SB aldrig utmärkt sig genom en konsekvent namngivning av tyska viner.Nån som vet om Spätlesen är torr?
Tack för detta! Vilken generös info!Heter ett tyskt vin bara Spätlese är vinet nästan alltid halvtorrt. Är vinet torrt står det Spätlese trocken. (Trocken/halbtrocken är frivilligt tillägg därav "nästan alltid".) När det gäller Systembolaget och svenska importörer finns det förstås risken att något som har Spätlese trocken på etiketten inte anges som så hos SB, eftersom SB aldrig utmärkt sig genom en konsekvent namngivning av tyska viner.
Sedan är det så att på 1980-talet gjordes det väldigt få torra tyska viner, eftersom flera av pionjärerna för torra viner (bl.a. Breuer; Domdechant Werner är inte en av dem) drog igång med stilen först i början av 1980-talet. Det var 1990-talet som var det stora uppsvinget för de torra, både i antal producenter och i kvalitet/"tyngd" hos pionjärerna.
Sedan smakar halvtorra viner med ålder alltid torrare än unga dito, mognadstonerna döljer restsötman rätt väl.
Halvtorr Spätlese med 10-15 års ålder är ganska lagom för den som vill ha något trevligt petroleumosande. 22 år är lite mer, och förmodligen mer för de som vill ha sina viner riktigt mogna. 1983 är en bra årgång i Tyskland (Decanter ger **** av 5 - 1985 som Mats druckit får ***), om än inte lika "legendarisk" som t.ex. 1975, 1976 och 1990.
Ska för övrigt bli intressant att se vilket vin det är de faktiskt säljer. SB anger vinets namn som "Hochheimer Domdechaney Kirchenstück Riesling Spätlese". I byn Hochheim finns det en vingård som heter Domdechaney (= Hochheimer Domdechaney) och en som heter Kirchenstück (= Hochheimer Kirchenstück). På tyska flaskor från 1960-talet och tidigare har jag enstaka gånger sett två vingårdsnamn angivna, typ "Hochheimer Domdechaney und Kirchenstück". Jag är rätt säker på att detta inte har förekommit sedan 1971, då man gjorde om alla tyska vinregler och drastiskt minskade antalet vingårdsnamn. Alltså bör det inte finnas något vin som heter (eller får kallas) det som SB anger som namn. Kanske ett klipp-och-klistrafel, eftersom Domdechant Werner gör viner från både Domdechaney och Kirchenstück. Också lite förvirrande för icke tyskkunniga att det finns "Domdechant" i namnet på denna producent i Hochheim medan "Domdechaney" är namnet på en vingård i Hochheim.