Per Stade
Lege artis
El burro grande skrev:Kvartsmagnum är en helt meningslös buteljstorlek oavsett drygg, untantaget söta viner, då det finns en viss relevans.
Söta viner och dragspelsmusik är det jävligaste som finns.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
El burro grande skrev:Kvartsmagnum är en helt meningslös buteljstorlek oavsett drygg, untantaget söta viner, då det finns en viss relevans.
Söta viner i form av Liebfraumilch må vara riktigt kassa. Söta viner i form av Sauternes av klass, däremot, det är en helt annan historia.Per Stade skrev:Söta viner och dragspelsmusik är det jävligaste som finns.
Liebfraumilch går som halvtorrt precis som Beyaz (R.I.P). Det är en markant skillnad och skall icke jämföras med söta viner a la Amfora Muscat D'Alexandrie eller liknande.Darth Angelus skrev:Söta viner i form av Liebfraumilch må vara riktigt kassa. Söta viner i form av Sauternes av klass, däremot, det är en helt annan historia.
Du har nog rätt. Ta Diamant som exempel istället för Liebfraumilch då. Har i.o.f.s. inte druckit det (och inte Liebfraumilch heller, tack och lov), men att det är en spya till vin vågar jag nog i stort sett svära min hand på.El burro grande skrev:Liebfraumilch går som halvtorrt precis som Beyaz (R.I.P). Det är en markant skillnad och skall icke jämföras med söta viner a la Amfora Muscat D'Alexandrie eller liknande.
Gustibus skrev:Förstår inte denna aversion mot sötma i viner. Kan någon förklara?
Per Stade skrev:Generaliseringar hör väl till det här forumet?
Söta viner är vidriga. Som alla vet är
Veuve Clicquot "Gula Änkan" förskräcklig. (Ändå är det
förmodligen Sveriges mest sålda champagne).
Gula änkan är inte söt utan halvtorr. Den är absolut inte den mest sålda Champagnen på systembolaget.
Moet är mest sålda champagne på Systemet inte så otippat.
Krisman skrev:Gula änkan är inte söt utan halvtorr.
Pomerol skrev:...men så kan jag även tycka att dragspelsmusik är härligt på midsommar
Pomerol skrev:och att Veuve Clicquot Brut kan ha en härligt gräddig mousse som ibland passar som handen i handsken...
Per Stade skrev:Veuve Clicquot Brut är inte "Gula Änkan". Det är Veuve Clicquot Demi-Sec, som kallas så.
Konstigt? Kanske inte. Irrationellt? Oh ja. Det är som att säga att eftersom man druckit ett kasst rött Bag-in-Box vin så är allt rött vin kasst. Eller motsvarande för vitt vin. Det håller inte alls.David W skrev:Det är intå så konstigt om du hade dina första bläckor på Diamant så kanske det inte är så konstigt att du blir lite allergisk mot söta viner. När du sedan blir vinintresserad kan detta hänga med ett bra tag. Man kan säga att det är lite som med champagne för vissa, det tar lite tid innan man kan se igenom bubblorna och känna allt det goda som finns. På samma saätt kan det vara även med lite söttma, man ser inte vad som finns förutom söttman.
Själv började uppskatta tyska viner först för ett par år sedan då jag tidigare tyckt att dessa allt som oftast haft åtminstonne en liten söttma i sig. Men det gäler att ha ett öppet sinne och testa sina egna föreställningar om vad som är gott och inte. Det är därför det är så svårt att plannera sin vinkällare hur fan ska man veta vad man har som favorit om 15-20 år? Lika bra att gå på säkra spår för vitt: Champagne för rött: Bourgogne
/D
Kanske förekommer andra generaliseringar här och var, men detta var en av de grövsta.Per Stade skrev:Generaliseringar hör väl till det här forumet?
Gula Änkan är väl långt ifrån min favoritchampagne, men "förskräcklig" får jag ändå tycka är att ta i. Veuve Clicquot Brut är, som Pomerol skriver, en helt OK standardchampagne, även om jag inte druckit den (föredrar prestiger)på över ett år.Per Stade skrev:Söta viner är vidriga. Som alla vet är
Veuve Clicquot "Gula Änkan" förskräcklig. (Ändå är det
förmodligen Sveriges mest sålda champagne). Häromveckan
skrev Jens Dolk ändå och rekommenderade den framför
Veuve Clicquot Brut. (Som väl ändå ingen i det här forumet
skulle komma på tanken att köpa).
Vadå, Sauternes också? Där håller jag inte med. Och portvin undantar du själv. Annars kan jag hålla med dig. Men bara för att kassa söta viner är kassa (ett axiom), så behöver det inte betyda att alla söta viner är kassa.Per Stade skrev:De övriga dryckerna, som har omnämnts i tidigare inlägg
i den här tråden vill jag inte ens ta i min mun.
Men jag kan hålla med om att en god middag kan
bli ett minne för livet genom att avslutas med några
goda getostar och ett sött portvin:
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=