Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Jag tycker att det har gått inflation i termen sommelier, trots att Sommelierföreningen har arbetat hårt och målmedvetet med att öka medvetenheten kring yrket och vad det innebär. I mina ögon är en sommelier någon som arbetar på restaurang (eller liknande) och ansvarar för inköp, lager, utbildning av personal, hantering och servering av drycker. Man ska vara kunnig och påläst samt ha en väldigt god servicekänsla. Helt enkelt bjuda gästen på en god dryckesupplevelse i som ingår i den totala upplevelsen kring exempelvis ett restaurangbesök.
Men tyvärr så finns det inte någon exakt definition på vad yrket innebär, någonting som gör att var och en som har genomgått en dryckesutbildning kan slå sig på bröstet och kalla sig för sommelier utan några som helst krav på yrkesmässig kunskap. Detta är synd och gör att de som kämpar för att höja sommelieryrkets status ständigt går på bakslag.
Restaurangakademien har en väldigt bra och erkänd Sommelierutbildning där eleverna efter genomgången (jävligt dyr) kurs kan välja att göra antagingsprovet till sommelierföreningen, tyvärr är mängden elever som väljer att göra detta väldigt låg. Vinkällan är en annan utbildning som satsar på en Sommelierutbildning, dock fokuserar man mycket på den teoretiska biten och har inte lika stor fokus på den praktiska, yrkesmässiga biten, någonting som jag tycker är väldigt synd då korrekt hantering av vin är en väldigt viktig del av en Sommeliers yrkesroll.
Hur ska man komma till bukt med denna utarmning av titeln Sommelier? Ska man kräva ett medlemsskap i sommelierföreningen för att få kalla sig sommelier och resten blir antingen vinkypare eller 'vinkännare'?
Vad tycker, tror och tänker ni?
Men tyvärr så finns det inte någon exakt definition på vad yrket innebär, någonting som gör att var och en som har genomgått en dryckesutbildning kan slå sig på bröstet och kalla sig för sommelier utan några som helst krav på yrkesmässig kunskap. Detta är synd och gör att de som kämpar för att höja sommelieryrkets status ständigt går på bakslag.
Restaurangakademien har en väldigt bra och erkänd Sommelierutbildning där eleverna efter genomgången (jävligt dyr) kurs kan välja att göra antagingsprovet till sommelierföreningen, tyvärr är mängden elever som väljer att göra detta väldigt låg. Vinkällan är en annan utbildning som satsar på en Sommelierutbildning, dock fokuserar man mycket på den teoretiska biten och har inte lika stor fokus på den praktiska, yrkesmässiga biten, någonting som jag tycker är väldigt synd då korrekt hantering av vin är en väldigt viktig del av en Sommeliers yrkesroll.
Hur ska man komma till bukt med denna utarmning av titeln Sommelier? Ska man kräva ett medlemsskap i sommelierföreningen för att få kalla sig sommelier och resten blir antingen vinkypare eller 'vinkännare'?
Vad tycker, tror och tänker ni?