Mattias Schyberg
Administratör
Jag är väl ingen stor anhängare av att spotta när jag provar vin, men i vissa fall så inser jag att det kan behövas när antalet viner närmar sig 20 st eller mer och vi behöver ju vara rädda om levern trots allt. Vanligtvis så brukar jag helt enkelt vara måttlig med hur mycket jag smakar från varje glas, men det kan ju behövas en del smakande för att ge vinet en ärlig chans. Senaste BYOB:en vi hade i Göteborg så försökte jag spotta det mesta vi drack (vissa viner KAN MAN dock inte spotta, då de är för goda), men upplevde att analysen och omdömerna blev en aning lidande. Jag menar, det blir liksom inte samma sak när man inte kan känna på vinet i sin helhet med retronasal aromförnimmelse och hela rasket. Det blir lite av en halv upplevelse, eller åtminstone väldigt annorlunda.
Kan tänka mig att det handlar mycket om vana och erfarenhet, men oavsett vad så tycker jag inte det går att göra vinerna 100 % rättvisa, då det blir lite av ett konstlat sätt att förtära vin. I nödfall så duger det såklart, hellre prova och spotta än att inte prova alls, typ.
Hursomhelst, så kommer jag att fortsätta att öva på detta för att förhoppningsvis lära mig att förhålla mig till det på ett bra sätt.
Hittade även denna studie som rör olika "klunkstorlekars" betydelse vid vinprovning, dvs olika flyktiga ämnen frigörs olika beroende på den mängd vin som tas in i munnen. Om man spottar så är ju fördelen att man kan ta rejäla klunkar utan att få problem med för mycket alkohol vid större provningar, men då man inte sväljer vinet så aktiveras inte den retronasala passagen (aromen bakvägen via svalget, vilket är viktigt för den totala smakupplevelsen), vilket ger en annorlunda upplevelse (det går dock att se till att frigöra aromer via bakvägen när vinet är i munhålan ändå, men det blir aningen krångligare och mindre naturligt).
Vad är era funderingar?
Kan tänka mig att det handlar mycket om vana och erfarenhet, men oavsett vad så tycker jag inte det går att göra vinerna 100 % rättvisa, då det blir lite av ett konstlat sätt att förtära vin. I nödfall så duger det såklart, hellre prova och spotta än att inte prova alls, typ.
Hursomhelst, så kommer jag att fortsätta att öva på detta för att förhoppningsvis lära mig att förhålla mig till det på ett bra sätt.
Hittade även denna studie som rör olika "klunkstorlekars" betydelse vid vinprovning, dvs olika flyktiga ämnen frigörs olika beroende på den mängd vin som tas in i munnen. Om man spottar så är ju fördelen att man kan ta rejäla klunkar utan att få problem med för mycket alkohol vid större provningar, men då man inte sväljer vinet så aktiveras inte den retronasala passagen (aromen bakvägen via svalget, vilket är viktigt för den totala smakupplevelsen), vilket ger en annorlunda upplevelse (det går dock att se till att frigöra aromer via bakvägen när vinet är i munhålan ändå, men det blir aningen krångligare och mindre naturligt).
Vad är era funderingar?