SV: Starkvin att lagra?
Wildthing skrev:
Har några flaskor port hemma i källaren men skulle vilja bredda mitt starkvinsutbud. Är det någon som har tips på bra starkvin som tål att lagras (och som självklart blir bättre med lagring)?
Går de att få tag på här i Sverige är det såklart ett plus...
Tack på förhand!
Ja Madeira är ju kanske det ultimata lagringsvinet. Finns förmodlingen inget vin som står tidens tand så väl som detta.
Dricks dock alltför lite av detta hemma hos mig så vad det gäller rekommendationer så får jag passa.
Moscato Passito från lilla ön Pantelleria söder om Sicilien (t.ex Ben Rye från Donnafugata) är utmärkta lagringsviner liksom de fatlagrade (dito Muscat) varianterna från Setubal i Portugal. Du bör däremot undvika att lagra tankjästa Muscatviner då dom tappar sin fräschör och blommighet ganska snabbt.
Flertalet av Muscaterna från Australien är också riktigt bra och i samma stil (eller rikare) som Pantelleria- och Setubal-vinerna.
Sydfranska Maury och Banyuls (från Grenache) brukar också nämnas i sammanhanget lagringsbara starkviner. Många är dock lagrade på fat i flera decennier innan de tappas på flaska (som en Tawny från Douro ungefär) och vidare flasklagring är mest en fråga om konservering snarare än utveckling.
De söta Sherryvarianterna på Pedro Ximenez går att lagra väldigt länge också men korkarna är ofta korta och inte gjorda för lagring. Är inte säker på att de vinerna utvecklas speciellt mycket heller på flaska.