Anders Landström
Medlem
En kväll med några av Sveriges dryckesprofiler som besöker oss i vårt hem Vad gör man med det? Provar vin, javisst, men vad då? Blev lite botaniserande i källaren, något besök till Systembolaget, panikartade samtal till vänner med mer kompetens inom matområdet. Men efter förberedelserna, som helhet, en riktigt bra, avslappnad kväll med mycket goda viner (mycket pga generösa vänner) och trevliga diskussioner
Vi började lite lätt med ett konsumenttest då jag ändå hade köpt flaskorna. Blint serverades 2011 Ricossa Barbaresco 99 SEK på det svenska monopolet. Det är ett korrekt vin,näsan visar tydligt på ursprunget. Har någon obehaglig antydan till TCA men samma doft finns i två olika flaskor. Korrekt smak men saknar kanske lite attityd och har en lätt platt smak. Slutade som grytvin. För pengarna får man inte mycket bättre Barbaresco men för samma pengar får man bättre vin.
Lite tilltugg, anlever på smörstek bröd kompletteras med 2008 Vilmart Grand Cellier d'Or Degad oktober 2012 och inköpt på plats. Vilmarts husstil har aldrig varit i linje med min smak. För mycket o-integrerad ek som döljer mycket av det fina druvmaterial de har. Det här vinet är ett lysande undantag som förenar en fantastisk årgång med ett mer varsamt hanterade av eken. Visst finns den där men den är mer integrerad och flyter inte ovanpå. Skön , lätt brödig näsa med lite sötma och päron. Ung , syradominerad smak men ändå balans och elegans. Vinner på lagring men går absolut att dricka nu
Krug Rosé Kork märkt V561. Sluten för att vara en Krug Rosé med lite ålder. Stram doft med typiska bär , bröd och exotisk frukt. Syrarik smak som är fortsatt återhållsam. Det är intressant hur långlivat det här vinet kommer att bli. En av de mer slutna och yngre rosé jag druckit. Med facit i hand skulle jag ha dekanterat vinet
Till förrätten, Carpaccio på tonfisk dricker vi 1989 Philipponnat Clos des Goisses Kvällen vin. En otypisk 1989, inte alls så rostad som många från det året. Tillsammans med Billecart-Salmon Grande Cuvée en av de bästa 1989or jag druckit. Mareuil-sur-Aÿ sticker ut. Där den förra gången var bråkigt och lite ostyrig så är det här vinet balanserat. Frukten är lite mer i bakgrunden och kaffe och choklad har tagit överhanden i en smörig symfoni. Syran finns kvar och kompletterar ett stort vin. Något svag mousse men inte på något sätt störande.
1985 Pol Roger Mörkt färgad, lite oxideringstendens, mogen doft , mycket kaffe och rostade toner. Blinda gissningar på äldre vin men Pol Roger kommer fram tidigt. Spänstig mousse , mogen smak, får en känsla att vinet legat något varmt och som typisk 85a är vinet svårbedömt åldersmässigt. Klart på eller något förbi peak
En liten paus var helt på sin plats vid den här tidpunkten och under tiden glasen rundas av så förbereds Osso Buco med stekt polenta som ska serveras till 2007 Sylvain Cathiard Vosne-Romanée 1er Cru Aux Malconsorts Fungerade perfekt som matvin. Riktigt kryddigt som nästan tar överhanden men till maten så vävs det samman .Idag lättillgängligt och inte alls för intensivt eller överväldigande i smaken.Inget som jag tycker behöver eller ska lagras utan drick nu. 1970 Massolino Barolo Vigna Rotonda Fantastiskt doftvin. Dekanterades. Vinet levererar lager efter lager med dofter av moget vin. Det finns fortfarande frukt, mogna körsbär ovanpå mylla, vit albatryffel och mörk choklad. Det var nog på sin topp för en 5 år eller så, då smaken har börjat att tappa lite av spänsten. Det är inte trött men saknar lite skärpa. Det gör egentligen inget då ett vin som är 43 år och från en svagare årgång har så mycket att leverera fortfarande är en upplevelse.Kan bara gissa hur 71an måste smaka.
Efterrätt är ett måste så marängbakelser med lite syrliga bär till en duo av söta drycker, 2004 Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Eiswein Lättflytande honung med mogen rieslingdoft. Sötman är påtaglig och syran ligger mer i bakgrunden. Bra balanserat vin som fyller ut munnen på ett imponerande sätt. Kommer att fortsätta utvecklas men just nu så är det precis så som jag vill att en mogen riesling av den här sorten ska vara. Önskar att jag hade ett gäng av dessa i källaren 2012 Brännland Apple Iscider. Svenskt och gott. I dagens läge är det här ett av de mer kompetenta drycker som kommer från en svensk producent. Fint gul färg. Doft som domineras av äpplen som fått mogna, söta citroner och lite honung. Smaken påminner mig om de vinteräpplen som vi köpte då jag var ung med en friskt , påtaglig syra och hög sötma. Ett intressant och roligt alternativ till importerade effterrättsviner. Rekommenderas
Choklad avslutar middagen tillsammans med 1992 D'Oliveiras Madeira Malvazia Colheita Hur bedömer man en Maderia med den lilla erfarenhet jag har av den vinsorten? Kan bara konstatera att jag njutit av det här vinet under flera dagar. Inte alls vad jag förväntade mig och ett vin mer i min smak än exempelvis port. Väldigt mjukt, karamelliserat vin som innehåller smak och dofter av kraftig choklad, russin och söta apelsiner som simmar i en söt , syrlig komposition. Ett perfekt vin att ta efter maten.
Som sagt, en riktigt bra kväll. Nästan genomgående mycket bra viner där 1989 CdG stod lite i en klass för sig själv och de tre söta som de största överraskningarna. Extra kul att en svensk cider håller i den här klassen av drycker
Vi började lite lätt med ett konsumenttest då jag ändå hade köpt flaskorna. Blint serverades 2011 Ricossa Barbaresco 99 SEK på det svenska monopolet. Det är ett korrekt vin,näsan visar tydligt på ursprunget. Har någon obehaglig antydan till TCA men samma doft finns i två olika flaskor. Korrekt smak men saknar kanske lite attityd och har en lätt platt smak. Slutade som grytvin. För pengarna får man inte mycket bättre Barbaresco men för samma pengar får man bättre vin.
Lite tilltugg, anlever på smörstek bröd kompletteras med 2008 Vilmart Grand Cellier d'Or Degad oktober 2012 och inköpt på plats. Vilmarts husstil har aldrig varit i linje med min smak. För mycket o-integrerad ek som döljer mycket av det fina druvmaterial de har. Det här vinet är ett lysande undantag som förenar en fantastisk årgång med ett mer varsamt hanterade av eken. Visst finns den där men den är mer integrerad och flyter inte ovanpå. Skön , lätt brödig näsa med lite sötma och päron. Ung , syradominerad smak men ändå balans och elegans. Vinner på lagring men går absolut att dricka nu
Krug Rosé Kork märkt V561. Sluten för att vara en Krug Rosé med lite ålder. Stram doft med typiska bär , bröd och exotisk frukt. Syrarik smak som är fortsatt återhållsam. Det är intressant hur långlivat det här vinet kommer att bli. En av de mer slutna och yngre rosé jag druckit. Med facit i hand skulle jag ha dekanterat vinet
Till förrätten, Carpaccio på tonfisk dricker vi 1989 Philipponnat Clos des Goisses Kvällen vin. En otypisk 1989, inte alls så rostad som många från det året. Tillsammans med Billecart-Salmon Grande Cuvée en av de bästa 1989or jag druckit. Mareuil-sur-Aÿ sticker ut. Där den förra gången var bråkigt och lite ostyrig så är det här vinet balanserat. Frukten är lite mer i bakgrunden och kaffe och choklad har tagit överhanden i en smörig symfoni. Syran finns kvar och kompletterar ett stort vin. Något svag mousse men inte på något sätt störande.
1985 Pol Roger Mörkt färgad, lite oxideringstendens, mogen doft , mycket kaffe och rostade toner. Blinda gissningar på äldre vin men Pol Roger kommer fram tidigt. Spänstig mousse , mogen smak, får en känsla att vinet legat något varmt och som typisk 85a är vinet svårbedömt åldersmässigt. Klart på eller något förbi peak
En liten paus var helt på sin plats vid den här tidpunkten och under tiden glasen rundas av så förbereds Osso Buco med stekt polenta som ska serveras till 2007 Sylvain Cathiard Vosne-Romanée 1er Cru Aux Malconsorts Fungerade perfekt som matvin. Riktigt kryddigt som nästan tar överhanden men till maten så vävs det samman .Idag lättillgängligt och inte alls för intensivt eller överväldigande i smaken.Inget som jag tycker behöver eller ska lagras utan drick nu. 1970 Massolino Barolo Vigna Rotonda Fantastiskt doftvin. Dekanterades. Vinet levererar lager efter lager med dofter av moget vin. Det finns fortfarande frukt, mogna körsbär ovanpå mylla, vit albatryffel och mörk choklad. Det var nog på sin topp för en 5 år eller så, då smaken har börjat att tappa lite av spänsten. Det är inte trött men saknar lite skärpa. Det gör egentligen inget då ett vin som är 43 år och från en svagare årgång har så mycket att leverera fortfarande är en upplevelse.Kan bara gissa hur 71an måste smaka.
Efterrätt är ett måste så marängbakelser med lite syrliga bär till en duo av söta drycker, 2004 Markus Molitor Brauneberger Mandelgraben Eiswein Lättflytande honung med mogen rieslingdoft. Sötman är påtaglig och syran ligger mer i bakgrunden. Bra balanserat vin som fyller ut munnen på ett imponerande sätt. Kommer att fortsätta utvecklas men just nu så är det precis så som jag vill att en mogen riesling av den här sorten ska vara. Önskar att jag hade ett gäng av dessa i källaren 2012 Brännland Apple Iscider. Svenskt och gott. I dagens läge är det här ett av de mer kompetenta drycker som kommer från en svensk producent. Fint gul färg. Doft som domineras av äpplen som fått mogna, söta citroner och lite honung. Smaken påminner mig om de vinteräpplen som vi köpte då jag var ung med en friskt , påtaglig syra och hög sötma. Ett intressant och roligt alternativ till importerade effterrättsviner. Rekommenderas
Choklad avslutar middagen tillsammans med 1992 D'Oliveiras Madeira Malvazia Colheita Hur bedömer man en Maderia med den lilla erfarenhet jag har av den vinsorten? Kan bara konstatera att jag njutit av det här vinet under flera dagar. Inte alls vad jag förväntade mig och ett vin mer i min smak än exempelvis port. Väldigt mjukt, karamelliserat vin som innehåller smak och dofter av kraftig choklad, russin och söta apelsiner som simmar i en söt , syrlig komposition. Ett perfekt vin att ta efter maten.
Som sagt, en riktigt bra kväll. Nästan genomgående mycket bra viner där 1989 CdG stod lite i en klass för sig själv och de tre söta som de största överraskningarna. Extra kul att en svensk cider håller i den här klassen av drycker