Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Svensk vinmakare från Kalifornien säger hej och frågar om råd.

katho27

Medlem
Skärmavbild 2024-04-22 kl. 20.53.50.png
 
Biograf, Anchia och Milk fed står på kö. Vill testa genom portföljen innan man snävar in sig på större inköp. Faun och Marina var väldigt fina och Mariedam på den vita sidan tyckte jag också var riktigt bra.
Ridge börjar bli för dyra så dessa viner kan ev fylla tomrummet en del även om vinerna i sig kanske inte är jämförbara i smakprofilerna fullt ut. Ridge har fortfarande kraften på ett annat sätt och som jag inte riktigt hittat i Adams viner men å andra sidan är i princip hela min vinsamling av slaget ”Det här borde jag inte dricka förrän om 5-15 år” så det är kanske inte dumt att köpa lite mer kortlagringsobjekt😊
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Kul! Missade en massa inlägg i denna tråd, men det verkar som svaren löste sig.

Ja, Barolonissen, vinerna är traditionellt lite lättare, men har börjat dra mig mer mot mitten (och kanske lite till) stilistiskt! Släpper precis en ny 2023 15% Zinfandel här nu om en vecka, kallad "Alcott". Det är nog den "största" Zin jag gjort. Forfarande inget ekfat och den är elegant i tonen, men definitiv lite mer bredaxlad. Kanske tar dom in lite till hösten, ska skicka lite vin till dom här snart och se vad dom säger. Har även nya vintagen av Anchia och en som jag är extremt stolt över, en helkluster Zin från min nya vingård kallad Jacob's Two Acres (rankorna planterade på 60-talet). Den tror jag på extra mycket, men den kommer behöva lite mer tid.

I mellantiden får ni stå ut med 2022 Anchia. Den är rätt lätt och finlemmad, aningens naturalistisk och kanske inte allas kopp te.

Jag vill lägga till at den Petit Manseng dom beställde är Milk Fed 5. Verkar som dom inte skriver ut numret, vilket gör att den skulle kunna misstas för Milk Fed 2 som också var samma druva, fast i helt annan stil. Hursomhelst, detta är ett vitt vin, ingen skalkontakt, men däremot 100% amerikansk ekfats-lagring. Ovanlig kombo, men det funkar faktiskt. Men inte ett vin för den som inte gillar ek på vita...;)
 
Last edited:
Kul! Missade en massa inlägg i denna tråd, men det verkar som svaren löste sig.

Ja, Barolonissen, vinerna är traditionellt lite lättare, men har börjat dra mig mer mot mitten (och kanske lite till) stilistiskt! Släpper precis en ny 2023 15% Zinfandel här nu om en vecka, kallad "Alcott". Det är nog den "största" Zin jag gjort. Forfarande inget ekfat och den är elegant i tonen, men definitiv lite mer bredaxlad. Kanske tar dom in lite till hösten, ska skicka lite vin till dom här snart och se vad dom säger. Har även nya vintagen av Anchia och en som jag är extremt stolt över, en helkluster Zin från min nya vingård kallad Jacob's Two Acres (rankorna planterade på 60-talet). Den tror jag på extra mycket, men den kommer behöva lite mer tid.

I mellantiden får ni stå ut med 2022 Anchia. Den är rätt lätt och finlemmad, aningens naturalistisk och kanske inte allas kopp te.

Jag vill lägga till at den Petit Manseng dom beställde är Milk Fed 5. Verkar som dom inte skriver ut numret, vilket gör att den skulle kunna misstas för Milk Fed 2 som också var samma druva, fast i helt annan stil. Hursomhelst, detta är ett vitt vin, ingen skalkontakt, men däremot 100% amerikansk ekfats-lagring. Ovanlig kombo, men det funkar faktiskt. Men inte ett vin för den som inte gillar ek på vita...;)
Jag köper allt du skeppar! Dina viner träffar mina preferenser rakt på. Faun är en ynnest att få dricka helt ärligt. En aha-upplevelse.

Vad gäller stil i allmänhet och att du har haft/har en lättare stil är i det här exemplet inget negativt utan ett kallt konstaterande. Att jämföras med vår husgud Ridge är storslaget😊 Jag har snarare uppskattat att vinerna uppfattats som mer tillgängliga och finstämda.

Har du några planer på magnums @Adam Frisch? Jag gillar magnumflaskor:cool:

Off topic: Länge sen du la upp bilder. Har du tid, ork, möjlighet så vore det kul med lite behind the scenes på vingårdar eller liknande.

Keep up the good work!
 

MartinBz

Medlem
@Adam Frisch - om du orkar svara på ytterligare en fråga? Jag gillade verkligen Zinfandel Faun 2020 som jag drack för ett tag sedan - hur mycket skiljer det mellan den och Zinfandel Stampede som nu finns på Systembolaget?
 
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Stampede är lite lättare, lite mindre lagrad, kanske med en aning högre "tonläge" och med aningens mer flyktig eller volatil syra jämfört med Faun.

Dålig på matkombinationer Borje, men båda är i det lättare spektrumet om det hjälper.
 
Last edited:
Trådskapare
Adam Frisch

Adam Frisch

Vinmakare
Vinunic la en beställning tidigare i höst (levererar dom till Napa på måndag, för vidarebefordran till Sverige) och jag tror inte dom har nåt emot att jag nämner det. Kommer bli en kul liten release eftersom 2023 var ett fantastiskt år i Kalifornien, kanske det bästa i mannaminne.

1. Systemet har köpt in min 2023 "Alcott" Zin i specialsortimentet, så den kommer ni se i vissa butiker. En fantastisk medium weight Zin (utan ek) från Cherryhosue Vineyard i Lodi. Planterad 1976, så den blir historisk om bara några år. Faktum är att vinet är redan utsålt, det var en stor hit hos kunderna.

Sen tog importören in lite av varje för beställning:

2. Min specialserie "Milk Fed" får nu se min första och förmodligen enda Pinot Noir. Från Santa Barbara, 2023 årgång från en nyplanterad vingård som jag har höga förhoppningar på som heter YF2. 100% helkluster och lite mer åt naturvinshållet med lite volatila balsamnoter. Lågt svavel, så inget att spara på länge. Jättenöjd med vinets gröna helklusternoter, men detta var bara ett litet snedspår för specialserien!

3. Min andra Zinfandel från Lodi kallad "Inedal" - Jacob's Two Acres - blev planterad tidigt 60-tal och den är en magisk vineyard på många vis. Den har inte ens bevattning, så dom gamla rankorna får kämpa på med sina långa rötter. Här valde jag att göra 100% helkluster också - nåt som nästan ingen gör på Zin. Och nu frågar jag mig varför gör inte alla det? Druvan är som gjord för det. Och det är som Jordan Peterson alltid har sagt - Zinfandel är mkt mer lik Pinot än Cab/Syrah och andra slagskämpar. Älskar detta vin, men så gillar jag ju också gröna och vegetativa toner!

4. En liten Syrah i min "Biograf" Rhone-serie. Denna gång från den organiska vingården The Bench i östra delarna av Lodi. Pax Mahle och hans Pax brand gör också från denna vingård och det var anledningen till att jag också sökte mig dit. En mediumvikts helkluster-Syrah. Också aningens volatil.

5. En till liten Syrah, men denna från legendariska White Hawk i Santa Barbara. Ett vin man kan lagra. Helkluster igen, men lite fylligare och med mer tanniner. Tyvärr är vingården dyr som satan så detta vin blir det dyraste i samlingen. Vet inte riktigt vart det hamnar på i Sverige.

6. Min vita Zin "Mariedam" kommer tillbaks i 2023 års tappning. Alltid ett trevligt snustorrt rosé-vin från legendariska Stampede (planterad 1926) vingård i Lodi.

Överlag vill jag bara avsluta med att säga att som ni säkert vet och läst, så har vinbranschen fått ta en del smällar sista åren. Vi kan ju starta trådar om varför det är så (många anledningar). Försäljningen är rejält ner för oss alla, och det är en tid av konsolidering och sammandragning. För mig hade detta effekten av att jag inte tog någon som helst frukt från Santa Barbara detta år, eftersom att köpa från vingårdar därifrån är typ 5ggr dyrare än att köpa från Lodi. Vilket är ledsamt, för jag tror Santa Barbara är det mest intressanta området i Kalifornien just nu, och jag vill gärna fortsätta jobba med vingårdar i den regionen. Men, om allt bär sig, så kan jag förhoppningsvis återvända dit till nästa års skörd!

Salud!
 
Last edited:
Toppen