Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Svenska viner

Trådskapare
buteljen

buteljen

Medlem
Nu har Jamie Goode lagt upp sina intryck från Sverigebesöket på www.wineanorak.com . Kul läsning!

Högsta poäng av honom fick två tank samples. Någon som träffat på Jesper Friberg?

Jesper Friberg Skoksbryn 2023 (tank sample)
Cabernet Cortis, Rondo and Solaris. The red grapes had 10 d carbonic before pressing, while Solaris was direct pressed. Wonderful bright nose is reductive in a nice way. Bright raspberry and cherry fruit with lovely spicy detail. Raspberry and cherry fruit with a bit of silkiness. So expressive. 94/100

Jesper Friberg Urskog 2023 (tank sample)
80% Rondo, carbonic maceration, 20% Solaris. Bright and vibrant with nice bold blackcurrant and cherry fruit with good purity. Supple and bright with good weight. Fresh and balanced. 93/100
 
Last edited:

MarkusJ

Medlem
Nu har Jamie Goode lagt upp sina intryck från Sverigebesöket på www.wineanorak.com . Kul läsning!

Högsta poäng av honom fick två tank samples. Någon som träffat på Jesper Friberg?
Ah fan va kul! Känner Jesper och skulle hälsat på i somras men sjukdom kom ivägen. Var något år sedan, men har provat Strandäng som är ett härligt sommarvin, och Urskog som jag smakmässigt trodde skulle anspela mer på sitt namn men som var rätt josigt. Kom på att jag också hade med Fjälltopp på en blindprovning (som enda svenska vin), och det var några som iaf tyckte att det var det bästa svenska vita de provat.
 

Magikern

Medlem
Ah fan va kul! Känner Jesper och skulle hälsat på i somras men sjukdom kom ivägen. Var något år sedan, men har provat Strandäng som är ett härligt sommarvin, och Urskog som jag smakmässigt trodde skulle anspela mer på sitt namn men som var rätt josigt. Kom på att jag också hade med Fjälltopp på en blindprovning (som enda svenska vin), och det var några som iaf tyckte att det var det bästa svenska vita de provat.

Har hört lite rykte om en svensk odlare som gör bra grejer eftersom vinerna växer i ca. 50 graders lutning i rakt sydläge. Kan det ha varit Jesper?

Är det inte Jesper så kollar jag upp närmare hur som helst.
 
tempImagedA4Eb7.jpg


Svenskt vin! Grumlig gul färg - som ett ostädat akvarium ungefär. Fin näsa med litet honung, vita blommor, citrusolja. Torrt och fint men ganska stramt. Komplex syra. Äpplig men också litet stensöta på tungan. Mynnar ut i en mer grapefruktaktigt avslut. Naturvinsvibbar. Har litet glycerin-kropp men skakar av sig detta i mitten och har en fin frisk efterklang. Utmärkt med litet goda spanska delikatesser till förrätt. Ingen gissade svenskt på denna. 88-89 poäng.

tempImage3S9HuZ.jpg
 

katho27

Medlem
Visa bifogad bild 33228

Svenskt vin! Grumlig gul färg - som ett ostädat akvarium ungefär. Fin näsa med litet honung, vita blommor, citrusolja. Torrt och fint men ganska stramt. Komplex syra. Äpplig men också litet stensöta på tungan. Mynnar ut i en mer grapefruktaktigt avslut. Naturvinsvibbar. Har kropp men tappar något i mitten och blir ännu friskare i efterklangen. Utmärkt med litet goda spanska delikatesser till förrätt. Ingen gissade svenskt på denna. 88-89 poäng.

Visa bifogad bild 33229
tack för den "för laget", har varit på väg att rycka en på Hansa utifrån kommentar om vinmakaren här på forumet.
@399kr tror jag ändå jag passar utifrån din not.
 

Adam Frisch

Vinmakare
Är det kanske dags att flytta hem och satsa på Riesling nånstans? ;)

Rondo och dom där är jag inte så intresserad av, men om man kan få nån kontinental variant att trivas så vore det ju kul. Pinot nog den som kanske är närmast till hands, men, märkligt nog har man ju lyckats oerhört bra med Syrah också i kallare klimat som Washinton state och även Canada. Kanske om man hittar den perfekta platsen, så skulle det kunna gå?
 
Toppen