Vino fino
Medlem
Jo, men visst finns det tunnlar. Vi får ju gå på subjektiva upplevelser och räkna bort flaskvariation men den samlade expertisen (av subjektiva munnar) bekräftar våra samlade intryck av att viner har stumma perioder. Det finns inga vetenskapliga bevis på motsatsen, vilket är det vetenskapliga kriteriet innan man kan avfärda det som många uttrycker i skrift.För att övertyga mig om fenomenet så skulle jag också vilja se mer vetenskapliga studier och mätningar (och inte minst defiitioner av vad "tunnelfas" är för ngt) om det nu finns.
En snabb koll i bokhyllan ger att Jancis & Hugh, Allen, Michael och inte minst Edmund pratar om precis de drickfönster som vi vanliga dödliga också kan märka även om vi (jag) inte har lådvis av Bdx från 1870, som tydligen var "enligt uppgift briljant på 20-talet men helt omöjlig fram till 60-talet". Ett jättefint mera jordnära exempel som även en nybörjare kan tydligt känna är årgångsport. Många stora viner är stummare som sjuåringar än de är som treåringar eller som tjugoåringar, det accepterar de allra flesta. Den kanske tydligaste tunneln har Bdx men jag tycker att årgångsport är exakt likadan, likaså Condrieu, likaså Muscadet, likaså Cote-Rotie, Sancerre, m.fl.
(Nedan Jancis & Hugh, icke-linjära kurvor, även om det är alldeles för korta spann, sannolikt beroende på varma källare)