Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Systembolaget registrerar vad bolagets jobbsökande anser om alkoholmonopolet. Förkastligt, anser en välkänd professor i offentlig rätt.
Sven Grundberg
Vill du jobba i kassan på Systembolaget i sommar måste du svara på ett frågeformulär. Formuläret är interaktivt och besvaras på nätet. Som svarsalternativ finns antingen ”ja” eller ”nej”.
Bland annat undrar statliga Systembolaget om man har arbetslivserfarenhet inom detaljhandeln, restaurangbranschen eller inom hemtjänsten. Och så undrar de om man har dokumenterad kunskap inom mat och dryck.
Men måhända lite mer förvånande är följande fråga: ”Anser du att systembolagets monopol på försäljning av alkohol skall finnas kvar i Sverige?” Som svarande måste man alltså ta ställning till det statliga monopolet och det finns ingen möjlighet att svara ”vet ej”.
Systembolagets personalchef Karin Furevik medger att man ställer frågan, men tycker att den är relevant, för personer som vill jobba i kassan på Systembolaget.
- För att jobba hos Systembolaget måste man tro på vår uppgift. Bara att sitta i kassan på systembolaget innebär att man måste hantera alla möjliga typer av frågor, såsom neka personer att köpa alkohol för att de är berusade, kräva legitimation och neka försäljning om man misstänker langning. Allt detta är svårt om man inte tror på vår uppgift.
Så du menar att det inte går att tro på er uppgift och samtidigt vara kritisk till det statliga monopolet?
- Lagstiftningen som har gett upphov till Systembolaget förutsätter att vi är ett monopol.
Vad skulle hända om en jobbsökande svarade nej på frågan? Utesluts man som jobbkandidat då?
- Nej, om jag som arbetsgivare ser att man svarat nej på frågan skulle jag ta en diskussion med den jobbsökande för att fråga varför man tycker som man tycker. Men det är ingen utslagsröst. Jag är säker på att vi har medarbetare som ställer sig kritiska till monopolet.
Registreras den här åsiktsförfrågan?
- Jag antar att den finns kvar i något register för de som får jobb hos oss.
Innebär detta inte en form av åsiktsregistrering av era anställda?
- Rent juridiskt kan jag faktiskt inte svara på om det här kan klassas som åsiktsregistrering. Men jag tror att många företag ställer liknande frågor till jobbsökande, framförallt inom samhällsservice. Du själv har säkert råkat ut för det när du sökte ditt jobb.
Nej min arbetsgivare har varken undrat över eller registrerat mina politiska ställningstaganden. Anser du inte att ni borde se över just den här frågan?
- Vi införde det här formuläret i år och kommer naturligtvis att se över processen. Det finns möjlighet att vi förändrar frågan av många olika skäl.
Wiweka Warnling Nerep, professor i offentlig rätt vid Stockholms Universitet ger sin syn på saken:
- Frågan är klart snudd på åsiktsregistrering. Jag anser att systembolaget inte bör ställa frågan, säger hon till E24.
Vidare förklarar Warnling Nerep att det inte går att döma Systembolaget för åsiktsregistrering, då Systembolaget inte är en statlig myndighet, utan ett statligt bolag. Politisk åsiktsregistrering förbjöds för just statliga myndigheter i och med 1969 års grundlagsreform.
- Det rycker nu i de åeterstående statliga monopolens livsnerver. Det här är ett sätt för Systembolaget att få lojala anställda, avslutar hon.
Först IB, nu SB. Jajjamensan!