Patrik Sellin
fd Innertällmo Bryggeri
Diskussionen om Frédéric Emile var uppe på senaste provningen. Det var fler än Munskänkarna som hade varit med och provat den "andra" flaskan och det var uppenbart att den hade lägre sötma än den som var med på Systembolagets provning. Helt klart är det en flaskvariation. Min gissning är att den som jag testade stämmer med 11.5 socker. Den andra verkar att ha jäst ut mer. Eller var det en felmärkt 2016? Bägge verkar ju finnas på marknaden parallellt.Skillnaden mellan värdena 5.9 och 9.1 är över
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2015 fick 16 poäng av Munkis och BKwine gav vinet 16,5 poäng. Munskänkarna skriver också så här.:
”Flaskvariation där sötman varierar.” Hur vanligt är det att det händer och vad är det som orsakar fenomenet?
Då kan man börja förstå hur det är möjligt att vissa mätsiffror inte ligger närmare varandra. För det borde vara möjligt att flaskvariation gäller inte bara sötma utan även andra egenskaper man mäter i vinet.
Det kanske bara skiljer mellan några ynka gram, men en känslig vinmänniska kan nog känna skillnaden ändå. Och många vindrickare är oerhört uppmärksamma för minsta lilla sötman i dag.
Piccolomini 2019 har också klar flaskvariation - det är var inte samma vin i hel och halvflaskan på provningarna. Det är knappast troligt att vinet skulle utvecklas så mycket snabbare på halvflaska att det skulle märkas efter så kort tid. Kommer halvflaskorna från andra fat?