Marcus Hansson
Medlem
Skall till Nya Zeeland över jul/nyår med familjen och skulle vara tacksam över förslag på producenter att besöka. Vi kommer att vara på både nord- och sydön.
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Larry McKenna var väldigt tillmötesgående med att svara på mail när vi hade en del frågor i samband med ett projektarbete vi gjorde. Ett besök där, dvs. på Escarpment, borde kunna bli ganska givande om han har tid. Vinerna, särskilt de i Insight Series, är iallafall utmärkta!Skall till Nya Zeeland över jul/nyår med familjen och skulle vara tacksam över förslag på producenter att besöka. Vi kommer att vara på både nord- och sydön.
Grymt, bra jobbat. Enda jag märkt när jag kollat runt är att en del producenter stänger helt mellan jul och nyår. Ungefär då vi är där.Jag ska också dit över jul och nyår och har följande producenter på radarn.
Då så. Jag var i NZ 2012, så det kan ha hänt saker sen dess, men så här upplevde jag det då (med reservation för att jag inte var speciellt insatt i vin då...):Pegasus Bay har en supertrevlig restaurang. Cloudy Bay tror jag det är bäst att boka premiumbesök på om man vill ha det kul. Återkommer med mera åsikter/förslag senare, är på resande fot nu...
Och helt plötsligt blev man oerhört sugen på en resa till NZDå så. Jag var i NZ 2012, så det kan ha hänt saker sen dess, men så här upplevde jag det då (med reservation för att jag inte var speciellt insatt i vin då...):
Ett bra ställe att bli av med jetlaggen på när man landat i Auckland är Waiheke, en liten ö som bäst kan beskrivas som Nya Zeelands Österlen. (Eller det är vad Österlen skulle önska att det var, kanske.) Hur som helst, trevligt ställe med välbeställd bohemisk befolkning, varav många bestämt sig för att bli lite mindre välbeställda genom att starta vingård. Klimatet påstås vara något slags mellanting av nord-Rhône och Bordeaux, så det är mycket Syrah och Bdx-druvor där. Den största(?) producenten är Man o' War (rekommenderar deras Bellerophon Syrah/Viognier), men det finns som sagt många småproducenter där ägaren bemannar källardörren och berättar allt som finns att berätta om vinerna för alla som är beredda att lyssna. Vi käkade middag på Mudbrick (härlig plats och bra men inte världsklass mat) och vi hade siktet inställt på Cable Bay som dock var stängt. Kolla http://www.waihekewine.co.nz/
Ska du käka i Auckland är The French Café stället att gå till. Bra mat och förmodligen den bästa serviceupplevelsen någonsin. (Och franska viner, ifall du tröttnar på det inhemska )
I Marlborough bodde vi på Watson's Way Lodge, ett trevligt vandrarhemsliknande ställe i Renwick som hyr ut cyklar till vinturister (hjälm ingår). Finns ett eller två lite glassigare ställen i krokarna också, men jag skulle inte tveka på att ta in på WWL igen, skönt avslappnat ställe med en rejäl grill så man kan brassa käk och avnjuta någon nyinköpt flaska. Oavsett vilket ska man bo i Renwick, som ligger mitt bland vinodlingarna, och inte huvudorten Blenheim som är lite off, vinmässigt sett.
Gillar man Riesling finns det mycket i Marlborough, men de två bästa är nog Forrest och Framingham (och de ligger mittemot varandra, praktiskt!).
Gibson Bridge har Pinot Gris som specialitet, kanske inte den mest upphetsande druvan i allmänhet men de är ganska bra på det de gör och deras "Sweet 16" botrytis-PG är helt makalös. Bokning rekommenderas, även om vi lyckades få till en drop in-provning när vi stod där med två uppsättningar ledsna ögon...
No 1 Family Estate har det sämsta namnet i hela dalen, kanske på hela ögruppen, men de har det bästa bubblet så de är väl ursäktade.
Hans Herzog var en av de "finare" vingårdarna, jag blev väl inte störtförälskad i deras viner men restaurangen var världsklass, om man vill ha en romantisk kväll på tu man hand.
Herzog är dessutom i lag med ett gäng andra producenter som kallar sig MANA, Marlborough Natural Wines Association. Inga knasnaturviner här dock, vi har bland annat en del sverigebekanta som Clos Henri, Seresin och Te Whare Ra, som alla är värda ett besök.
Cloudy Bay är ju giganten, och det var en aning opersonligt där, tror som sagt man kan få ut mer av besöket om man hittar någon guidad visning där man får tala med någon mer än bara kassapersonalen som häller upp senaste årgångarna av storsäljarvinerna.
Ledsnar du på vin ligger Moa Brewing Company precis bredvid Cloudy Bay. "Finally, something drinkable from Marlborough!"
Något söder om Marlborough ligger Pegasus Bay, som har en bra restaurang och ett stort utbud även av sina lite mer exklusiva viner på glas (samt för provning i källardörren).
Ha det så kul. Jag längtar själv tillbaks till NZ, det är ett fantastiskt ställ