SV: Tips på vingårdpärlor på Sicilien?
Tänkte våga mig på att avsluta min egen tråd med ett ”så gick det sen” ifall någon annan får för sig att åka till Sicilien och vill ha lite tips...
-Började resan i Catania och lite butiksprovning på ”wine and charme”, en trevlig vinbutik med imponerande sortiment men med mindre imponerande engelskakunskaper hos ägaren.
Men vad gör väl det när man är svensk och således på långt håll förmodligen släkt med Zlatan (butiksägarens egna antaganden). För trevliga kunder öppnar de gärna upp något extra och endast det bästa är ju gott nog åt ”Ibras” kompisar som tur är. Butiken hittar man på Via Vittorio Emanuele 143, -snyggt gatunamn därtill.
Gjorde sedan diverse försök att få till ett besök hos Occipinti men tydligen så har hon blivit ”big in Japan” och har nog med att mota bort busslaster av japaner som flockas med kameror i högsta hugg bland vinstockarna längs Strada Provinciale 68...
Bättre gick det dock med Planeta där jag var välkommen till alla deras olika gårdar, valde dock att åka till Santa Cecilia där de gör sitt signaturvin, Santa Cecilia.
Fick prova samtliga deras viner och de kunde även skicka hem till Sverige för en rimlig kostnad om man ville det.
Vacker vingård och trevlig provning även om känslan av turistfälla lurade lite i bakgrunden.
Vidare sedan till resans trevligaste stopp, vilket kom helt oplanerat;
På en Trattoria i Taormina fick jag ett riktigt trevligt vin som jag ej druckit förut ”Marabino Noto” och när jag samtalar med personalen om detta visar det sig att de känner ägaren till vingården, Santino Scibetta och de ordnar således med ett besök.
Santino bjöd på en trevlig provning och många sköna anekdoter, bland annat hade Jamie Oliver precis varit och hälsat på efter att ha druckit ”Noto” i Singapore och blivit förtjust, han köpte en pall för att köra på sina krogar. Tydligen hade han någon stockholmskrögare som kund också, kanske någon på forumet som vet mer?
Annars får man tyvärr inte tag på hans viner i Sverige, han hade blivit kontaktad av Arvid Nordqvist men gillade inte deras attityd och ville hitta en mindre och mer hängiven och personlig importör som betonar kvalitet framför kvantitet... Hoppas således någon mindre importör passar på att bygga en relation där...
Hans viner då, både Noto och hans signaturvin Archimede var nog bland det bästa 100% nero d' avola jag druckit. Arcimede är gjort på 100% nero d' avola från 50 år gamla stockar, ingen svavling och biodynamiskt odlat.
Slutligen kan det vara värt att nämna Mandrarossa Wines utanför Menfi, de gör inga toppviner men har mycket kul grejjer som händer runt sina vingårdar med matlagningskurser, kronärtskocksfestivaler och annat. Hyfsade viner, god mat och vackra omgivningar räcker långt. De kan även ordna boende och är väl värt ett stopp om man är i krokarna.
Länken kommer här:
http://mandrarossatour.it/en/
Sicilien rekommenderas således stort, bra vin och fantastiskt mycket bra mat, ligger ju ett Michelin-hak i nästan varje liten by. Lägg till stränder, och lite annat så har du en riktigt bra semester. Hyrbil är dock ett måste om du skall ta dig ut bland vingårdarna.