Generellt så finns det ju ett antal intressanta "inriktningar" i Japan, tex kaiseki (ett måste enligt mig), sushi, wagyu (tex Kobe) och tempura (friterat). Så jag hade nog blandat lite.
I Tokyo är det mer
tabelog än Guide Michelin som gäller som "referens".
Gällande
kaiseki var jag väldigt nöjd med
RyuGin när jag var i Tokyo (lite infor från mitt besök där:
https://blog4foodies.com/2014/03/23/ryugin) och även om detta är ett vinforum så får jag erkänna att jag hade tea-pairing där vilket jag tyckte var riktigt intressant. Även kaisekin på
Ishikawa gillade jag (bägge dessa är 3-stjärniga restauranger).
OM du kan boka Sushi
Saito (så be om en extra plats så hänger jag på...) så kan du antagligen inte så lätt hitta något bättre inom sushi. Dock extremt svårbokat MEN här kan det ovan rekommenderade
Mandarin hotel hjälpa till (som har en väldigt bra concierge service och är det någon som kan fixa in er, så är det nog via den vägen som har störst sannolikhet). I denna kategorin så finns det ju väldigt mycket bra, ett annat exempel är
Sushi Sugita. Men denna listan kan göras väldigt lång; en till är
Kimura som är mästare på lagrad fisk. Mitani, Arai, Amamoto, Hashiguchi...
Om vi fortsätter i "kategorilistan" och anländer till kött, så är väl
Kawamura bland det mest svårbokade i Tokyo (världen) men här vet jag inte ens om Mandarins concierge kan hjälpa till (men är det något hotell som kan fixa det så är de Mandarin). Ett lite mer lättbokad (läs: mindre svårbokat) alternativ är
Shima. Wagyu Mafia och
Vesta är andra top notch alternativ.
Tempura:
Nanachome Kyoboshi