Per Stade
Lege artis
Det här är en fråga, som jag har grunnat på länge.
Vi hör ständigt om fantastiska viner från förra årtusendet. Desto äldre, desto bättre. Nu senast är det en flaska Pol Roger Extra Cuvée Réserve 1928 på auktion som bjuds upp till fantasibelopp.
Men var vinerna verkligen bättre förr?
Visst fanns det säkert fantastiska vinmakare redan då, människors sensoriska förmågor lär inte ha utvecklats mycket på de senaste hundra, för att inte säga tiotusen senaste åren. Och mycket av hantverket har lång tradition, som har överförts från generation till generation.
Men idag är oenologi en akademisk utbildning, åtminstone i Frankrike, om jag har förstått saken rätt. Mycket forskning har bedrivits, det finns en större och mer lättillgänglig kunskapsbas. Löpande band för druvsortering har utvecklats. Jästkulturer kan köpas efter önskemål. Avancerade gaskromatografer och annan analysutrustning finns väl överallt.
Med andra ord, utvecklingen har gått framåt med stormsteg. Naturligtvis behöver även dagens viner lagring, som tillför ytterligare nyanser, men rent ut sagt, viner från säg 80- och 90-talet och framåt borde rimligtvis ha högre kvalité än tidigare?
Vi hör ständigt om fantastiska viner från förra årtusendet. Desto äldre, desto bättre. Nu senast är det en flaska Pol Roger Extra Cuvée Réserve 1928 på auktion som bjuds upp till fantasibelopp.
Men var vinerna verkligen bättre förr?
Visst fanns det säkert fantastiska vinmakare redan då, människors sensoriska förmågor lär inte ha utvecklats mycket på de senaste hundra, för att inte säga tiotusen senaste åren. Och mycket av hantverket har lång tradition, som har överförts från generation till generation.
Men idag är oenologi en akademisk utbildning, åtminstone i Frankrike, om jag har förstått saken rätt. Mycket forskning har bedrivits, det finns en större och mer lättillgänglig kunskapsbas. Löpande band för druvsortering har utvecklats. Jästkulturer kan köpas efter önskemål. Avancerade gaskromatografer och annan analysutrustning finns väl överallt.
Med andra ord, utvecklingen har gått framåt med stormsteg. Naturligtvis behöver även dagens viner lagring, som tillför ytterligare nyanser, men rent ut sagt, viner från säg 80- och 90-talet och framåt borde rimligtvis ha högre kvalité än tidigare?