Har en jordkällare i sten som jag vill göra till vinkällare. Bor i södra Sverige och funderar på att åka till Tyskland och göra ett större inköp. Börjar dock fundera på om priserna på lagringsbara viner är så bra i Tyskland?
Vad är det mest prisvärda inköpsstället? Jag är inte vinnörd eller kunnig på något sätt. Jag har kapacitet till ca 1000 flaskor i källaren, men hade tänkt börja med att köpa för ca 10.000kr nu första gången.
Här har jag kikat lite på priser:
http://www.fleggaard.dk
Finns nog inget generellt svar på den frågan då marknaden för lagrinsgbara och utveckligsbara viner inte riktigt fungerar som gränshandeln för enklare öl- och vinsorter. S.k. finewines brukar i övriga Europa saluföras av specialister på vissa områden och ganska sällan av generella stora handlare med kompletta sortiment av "allt" till konkurrenskraftiga priser.
Efter mkt snabb skumning av Fleggaard så hittar jag inget där som skulle få mig att sätta mig i bilen och åka dit för att handla lagringsviner till källaren i alla fall.
Ex: Guigal Côte-Rôte Brune et Blonde på Fleggaard (394:- och okänd årgång) mot 399:- för 2010 av samma vin på SB. Underbart vin annars och som i utmärkta årgången 2010 bör ha en fin utvecklingskurva framför sig.
I stället för att börja investera massor av pengar i lagringsviner som du i värsta fall inte kommer att gilla om några år så skulle jag (om jag vore i dina kläder) börja med att sondera vilken typ av viner du gillar och fokusera inköpen där men i lite mindre skala till att börja med. Vår smak har en tendens att ändra sig med tiden ju mer vi botaniserar och nördar ner oss i vinträsket och därför är det ofta ganska klokt att skynda lite långsamt i början.
Vill man ändå ha lite viner i källaren med en kortare horisont, dvs 1-3 år för vardags- och middagskonsumtion, så kan dessa typer av viner vara bra att snegla åt. Balansen mellan dom volymmässigt får din egen smak styra på grundval av vad du brukar dricka och gillar samt matchning till mat osv.
1) Unga krispiga ej fatade vita på t.ex: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Alvarinho (dessa behöver ej kosta skjortan utan kan ligga i prisintervallet 100-250:- )
2) Fylligare, smakrika och ibland fatade vita på t.ex: Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Semillion/Sauvignon Blanc, Chenin Blanc (här brukar prislappen ligga lite högre och man får räkna med 200-400:- för att hitta bra och lagringsdugliga viner)
3) Mousserande vita och roséer: Här bör nog merparten ligga på champagne men enstaka viner från andra områden (USA, England, Italien, Tyskland, Australien, Spanien, Sydafrika) kan också komma i fråga. Här sticker prislappen iväg fort och har du inget specialintresse inom detta område så håll dig till odlarchampagne (du hittar massor med rekommendationer här på forumet) som brukar ligga i intervallet 250-400:-/fl. Icke årgångsbetecknad champagne med 1-3 års lagring är ofta en väldigt god investering vg utveckling.
4) Lätta fruktiga röda på t.ex Gamay, Pinot Noir, Montepulciano d'Abruzzo, Syrah, Bobal m.fl. Kanske inte några viner att lagra i egentlig mening men ett kortare perspektiv (typ 6-18mån) är sällan fel och ofta upptäcker man hemma att man saknar en liten buffert på denna typ av viner. Kostar heller inte speciellt mycket utan 150-250:- brukar räcka här.
5) Fylliga, smakrika röda viner (men nödvändigtvis inte så sträva och syrliga): Här hittar vi t.ex Zinfandel, Malbec, Merlot (Nya Världen), Cabernet Sauvignon (Nya Världen), Syrah/Shiraz, Amarone m.fl. Här är lagringshorizonten heller inte så lång (1-5 år typiskt) men de bättre exemplaren har trots avsaknad av massiva tanniner och höga syror ofta en bra utveckling med lite flasklagring. Undvik de lägre prissegmenten och leta runt 250-400:- för att hitta de som vinner på lagring.
6) Fylliga, smakrika, kraftiga, tannin- och/eller fruktsyrliga röda: Här hittar vi vinvärldens storheter från Bordeaux, Barolo/Barbaresco, Bourgogne (inte så kraftiga dock), Brunello di Montalcino, Chianti, Super-Tuscans, Ribera del Duero, Rioja, Bierzo, Napa Valley, Sonoma Valley, Santa Barbara, Oregon, Barossa Valley m.fl (listan kan göras väldigt lång och bör kanske innehålla producenter och årgångar snarare än distrikt). Prislappen sticker som du förstår snabbt iväg här om man vill ha toppkvalitet men de flesta distrikten har bra och lagringsbara viner i prisklassen 300-500:-
7) Söta vita och röda viner: Skall man ju inte sakna i en källare så titta efter Sauternes/Barsac, Monbazillac, Pacherenc-du-vic-Bilh, söta Muscatviner (type Pantelleria, Setubal, Samos Nectar, Rivesaltes m.fl), Port av alla sorter, Chenin Blanc, Riesling Beerenauslese/Trockenbeerenauslese/Late Harvest. Prislappen kan ligga i intervallet 100-350:- (1/2-flaskor) och vinerna är ofta extremt lagringsdugliga.
Lycka till med inköpen och hoppas att du återkommer hit med vad du har köpt/druckit och i övrigt hittat på med ditt vinintresse.