Fredrik L
Medlem
Kul att de har lyckats felstava 'bacio e abraccio', som det egentligen heter = 'puss och kram'.BACIO E ABRACCO
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Kul att de har lyckats felstava 'bacio e abraccio', som det egentligen heter = 'puss och kram'.BACIO E ABRACCO
Svensson!!Lidby importerar Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, vilket bara finns på svenska, och möjligen norska marknaden. Görs på druvor från unga stockar, vilka man nog i vanliga fall brukar buteljera som Rosso di Montepulciano. Antar att producenten och Lidby tyckte att det skulle sälja bättre om man körde med den bättre appellationen. Har dock inget emot vinet, smakar bra för vad det kostar tycker jag.
Passar dåligt ihop med deras ide att svenskarna skall dricka mindre!Som @Patrik Sellin lyfter fram så är ju det här egentligen en följd av Systembolagets inköpsmetod (förutom för viner som kvalat in från BS förstås). Systembolaget tolkar svenskarnas smak och rådande trender och säger att de vill lansera ett vin på en viss förpackning som smakar si och så och kostar så och så. Om man då inte har något vin som passar in men vill ha en chans att vinna offerten får man ju skapa ett nytt vin.
Sen när svenskarna fattar tycke för något sötsliskigt boxvin och det blir poppis så vill Systembolaget konkurrensutsätta det och efterfrågar lansering av något liknande, och så blir det fler och fler hittepåvin. Lite på samma sätt som det finns en uppsjö av svenska ljusa lager på burk, de kommer alla från något av de fem större svenska bryggerierna.
Håller helt och hållet med om att vinet helt klart presterar mer än vad prislappen anger. För några månader sedan mailade jag till producenten och frågade Viti Nuove (och även Maria Stella) bara finns i Sverige men möttes av kompakt radiotystnad. Poliziano har en "ordinarie" Rosso di Montepulciano i sitt sortiment som ligger någon tia lägre (i BS, vilket snarare innebär tre tior lägre) än Viti Nuove och presterar ungefär som man kan förvänta sig att ett vin för 120 kr ska göra. Det skulle onekligen vara trevligt att få reda på om det är ett vin för svenska marknaden och varför det är framtaget (utöver att tjäna pengar), tex "ja, det är enkom/huvudsakligen för den svenska marknaden för att svenskar har bättre smak i kombination med dålig konkurrens på er marknad så det är bättre för oss att kunna sälja ett bra vin till ett attraktivt pris på en marknad som förstår sig på vin.". I förlängningen är man lite nyfiken på om Viti Nuove kommer att finnas kvar som produkt när stockarna har fått ytterligare ett decennium eller två på sig.Lidby importerar Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, vilket bara finns på svenska, och möjligen norska marknaden. Görs på druvor från unga stockar, vilka man nog i vanliga fall brukar buteljera som Rosso di Montepulciano. Antar att producenten och Lidby tyckte att det skulle sälja bättre om man körde med den bättre appellationen. Har dock inget emot vinet, smakar bra för vad det kostar tycker jag.
Håller helt och hållet med om att vinet helt klart presterar mer än vad prislappen anger. För några månader sedan mailade jag till producenten och frågade Viti Nuove (och även Maria Stella) bara finns i Sverige men möttes av kompakt radiotystnad. Poliziano har en "ordinarie" Rosso di Montepulciano i sitt sortiment som ligger någon tia lägre (i BS, vilket snarare innebär tre tior lägre) än Viti Nuove och presterar ungefär som man kan förvänta sig att ett vin för 120 kr ska göra. Det skulle onekligen vara trevligt att få reda på om det är ett vin för svenska marknaden och varför det är framtaget (utöver att tjäna pengar), tex "ja, det är enkom/huvudsakligen för den svenska marknaden för att svenskar har bättre smak i kombination med dålig konkurrens på er marknad så det är bättre för oss att kunna sälja ett bra vin till ett attraktivt pris på en marknad som förstår sig på vin.". I förlängningen är man lite nyfiken på om Viti Nuove kommer att finnas kvar som produkt när stockarna har fått ytterligare ett decennium eller två på sig.
Jag hade inte hört den historien förut. Tittar man på beskrivningen av Champagne i Nordisk familjebok ("Ugglan"), 1906 så står det bl.a.Jag har för mig att jag har läst en artikel för länge sedan om att det var en diskussion mellan Krug och Vin & Sprit om att göra en sötare Krug för den svenska marknaden. Det här var när champagne i Sverige var liktydigt med ”goût americain”. V&S tackade dock nej till erbjudandet med motiveringen att de som köper Krug ska få en Krug.
Någon annan som känner till historien?
Var Veuve Cliquot goût americain en produkt enbart för den svenska marknaden? Det är svårt att hitta den på Google.
Jag är dock inte säker på att Ugglan kan ses som en alldeles tillförlitlig källa på champagnesmaken i andra länder än Sverige, för visst förknippar man "Goût Américan" med en rejält söt stil, åtminstone med dagens mått mätt? Men Ugglan menar alltså att vi inte hade den allra sötaste champagnesmaken på den tiden artikeln skrevs. Brut bör dock ha varit långt under 8% (80 g/l) även 1906. När Ugglan hade kommit till uppslagsordet Vin (1921) angav de i en tabell att Champagne innehöll 0,5-16% socker, d.v.s. klart under 8% för de torraste! T.o.m. den juhlinska zero dosage-falangen kan nog i nödfall stå ut med 5 g/l dosage...Modifikationer i den nämnda likörens sammansättning bibringa produkten växlande styrka och sötma enligt smaken i olika länder. Alkoholhalten växlar mellan 8 % och 11 %, sockerhalten mellan 8 % och 18 %; kolsyremängden motsvarar 5–6 volymer. ... Man skiljer mellan söt (doux), halftorr (demi-sec) och torr (sec) samt mycket torr (dry, brut) champagne. I Frankrike och Skandinavien föredrages medelstark och medelsöt, i Tyskland, Ryssland, Österrike och Böhmen söt, i England och Amerika stark och torr.
Vaxholms hotell hade den på menyn 1955, listad som halvtorr. Men jag tror att den fanns in på 80-talet. I prislistan från 1990 är den dock borta.Jag hade inte hört den historien förut. Tittar man på beskrivningen av Champagne i Nordisk familjebok ("Ugglan"), 1906 så står det bl.a.
Jag är dock inte säker på att Ugglan kan ses som en alldeles tillförlitlig källa på champagnesmaken i andra länder än Sverige, för visst förknippar man "Goût Américan" med en rejält söt stil, åtminstone med dagens mått mätt? Men Ugglan menar alltså att vi inte hade den allra sötaste champagnesmaken på den tiden artikeln skrevs. Brut bör dock ha varit långt under 8% (80 g/l) även 1906. När Ugglan hade kommit till uppslagsordet Vin (1921) angav de i en tabell att Champagne innehöll 0,5-16% socker, d.v.s. klart under 8% för de torraste! T.o.m. den juhlinska zero dosage-falangen kan nog i nödfall stå ut med 5 g/l dosage...
Tittar man på menyerna från Nobelbanketten från gångna år, ser man att det serverades diverse Américan- och Goût Américan-champagner under 1920-talet, men jag hittar inga på menyn decennierna närmast före eller efter. Vrakchampagnen ombord Jönköping som sjönk 1916 var ju en Heidsieck & Co Monopole Goût Américain årgång 1907. Det är i tid nära när sådana beteckningar syns på Nobelmenyn. Så frågan är under hur lång tid detta var en vanlig beteckning? Det har nog aldrig varit en officiell beteckning i och med att redan Ugglan använder brut, sec o.s.v.
Aha, den står som sec i menyn. Då är det rimligen samma skumpa som denna SB-klassiker, fast med bortplockat tillnamn: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/veuve-clicquot-742102/Vaxholms hotell hade den på menyn 1955, listad som halvtorr. Men jag tror att den fanns in på 80-talet. I prislistan från 1990 är den dock borta.
Visa bifogad bild 22009
Passar dåligt ihop med deras ide att svenskarna skall dricka mindre!
Ja. Här finns bägge benämningarna: http://korkdragaren.blogspot.com/2011/07/veuve-cliquot-sec-nv-och-la-grand-dame.htmlAha, den står som sec i menyn. Då är det rimligen samma skumpa som denna SB-klassiker, fast med bortplockat tillnamn: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/veuve-clicquot-742102/
När jag besökte dem i Reims för ett antal år sedan hade de bara Brut och Demi-Sec på listan där, ej Sec.