Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vin i fokus - låt oss dela en pava över nätet

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)

  • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    Votes: 0 0,0%
  • 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    Votes: 0 0,0%
  • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    Votes: 0 0,0%
  • 50-74 Kan inte rekommenderas

    Votes: 0 0,0%
  • Deltar inte men vill se omröstningen!

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    3
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Nu får ni ta och sluta tvittra om vad vi borde tycka om detta vin. Ni är hopplösa! Syftet var ju att inte läsa på i onödan dessutom, och om ni ändå gör detta, håll det för er själva. Jag vill inte få en förutfattad mening...
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Nu får ni ta och sluta tvittra om vad vi borde tycka om detta vin. Ni är hopplösa! Syftet var ju att inte läsa på i onödan dessutom, och om ni ändå gör detta, håll det för er själva. Jag vill inte få en förutfattad mening...
Ledsen för det! Men jag är övertygad om att du inte kommer tillrättalägga din åsikt för oss, oavsett förutfattade meningar :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Ledsen för det! Men jag är övertygad om att du inte kommer tillrättalägga din åsikt för oss, oavsett förutfattade meningar :)
Mina åsikter är jag beredd att dö för, men när det gäller sensorik så är vår hjärna oerhört lättpåverkad. Små signaler påverkar tyvärr på ett omedvetet plan, och tyvärr är detta vetenskap och inte bara en åsikt. (Populärvetenskaplig artikel om ämnet: http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/smak-och-illusion)

Men i detta fall så är det såklart ingen fara, men onödigt. :)
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Mina åsikter är jag beredd att dö för, men när det gäller sensorik så är vår hjärna oerhört lättpåverkad. Små signaler påverkar tyvärr på ett omedvetet plan, och tyvärr är detta vetenskap och inte bara en åsikt. (Populärvetenskaplig artikel om ämnet: http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/smak-och-illusion)

Men i detta fall så är det såklart ingen fara, men onödigt. :)
Intressant artikel!

Har du några fler länktips, måste inte vara populärvetenskapligt utan kan nog klara lite tyngre saker om det behövs, så får du gärna PM:a dom till mig (behöver inte gå för mycket OT) :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Intressant artikel!

Har du några fler länktips, måste inte vara populärvetenskapligt utan kan nog klara lite tyngre saker om det behövs, så får du gärna PM:a dom till mig (behöver inte gå för mycket OT) :)
Har inget här på min mobil, men på jobbet har jag en hel del, men den bifogade artikeln summerar det mesta kring just detta ämne bra. Hör av mig. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Så, nu var det dags...

Hur var vinet? Ganska trevligt, men inte minnesvärt. Aromen talar kallklimatssyrah; oliver, chark, björnbär, men med lite rödkål (reduktivt), rök och plast. Smaken är relativt fyllig, men splittrad och aningen obalanserad. Rejäla druvtanniner med lite burdus syra och aningen bitter alkoholhetta.

Kan tänka mig att det kan bli bättre med lagring, men svårt att säga. Prisvärt är det inte, men besviken är jag inte heller. Om ni vill ha poäng så ger jag 84p (mina poäng bör ni ta med en nypa salt).
 

Larseman

Medlem
Tänkte verkligen försöka skriva utan att kolla vad andra har tyckt, det är väldigt lätt att låta sig påverkas...
Tycker jag om vinet? Jag tror det, även om det inte är klockrent min stil.
Lite sötfruktig doft med blåbär, björnbär, lite viol (eller annan parfymerad doft), mandel, kryddörter (mynta, salvia), lite rökiga toner. Inledningsvis tyckte jag också att det fanns lite gröna, stjälkiga toner, men dom försvann efter ett tag. Mycket frukt (mörka bär) också i smaken, ganska syrlig men lite tunn i karaktären. Medelstram med ganska lång eftersmak.
Dracks till entrecote med vitlökssmör och potatisgratäng, inte en klockren kombo men OK. Ska sniffa och smutta vidare under kvällen, uppdaterar förmodligen noteringarna efterhand, efter intryck från övriga...
 

Vino fino

Medlem
Ja där ser man hur det kan skilja sig. Efter allt snack här i tråden om Parker hade jag förväntat mig något överviktigt slabb, men jag blev förvånad.

D: Pepprig, köttig doft med ganska markant vitpeppar och lite rökiga Syrah-hallon därunder. Med luftning blir det mer viol och hallon, mer frukt, mindre kryddor.
S: Ungdomlig, bra bett, röd frukt och vitpeppar. Avslutar ganska bra med röd frukt och ännu mer vitpeppar, lugnar ner sig och sen kommer en bläckton tillbaka.
O: Bra vin, rimlig komplexitet för pengarna. Lyckades hålla fruktsötman i schack.
87-88p, skulle behöva några år i källaren.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Tänkte verkligen försöka skriva utan att kolla vad andra har tyckt, det är väldigt lätt att låta sig påverkas...
Tycker jag om vinet? Jag tror det, även om det inte är klockrent min stil.
Lite sötfruktig doft med blåbär, björnbär, lite viol (eller annan parfymerad doft), mandel, kryddörter (mynta, salvia), lite rökiga toner. Inledningsvis tyckte jag också att det fanns lite gröna, stjälkiga toner, men dom försvann efter ett tag. Mycket frukt (mörka bär) också i smaken, ganska syrlig men lite tunn i karaktären. Medelstram med ganska lång eftersmak.
Dracks till entrecote med vitlökssmör och potatisgratäng, inte en klockren kombo men OK. Ska sniffa och smutta vidare under kvällen, uppdaterar förmodligen noteringarna efterhand, efter intryck från övriga...
Skitkul att läsa, tack för det!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Ja där ser man hur det kan skilja sig. Efter allt snack här i tråden om Parker hade jag förväntat mig något överviktigt slabb, men jag blev förvånad.

D: Pepprig, köttig doft med ganska markant vitpeppar och lite rökiga Syrah-hallon därunder. Med luftning blir det mer viol och hallon, mer frukt, mindre kryddor.
S: Ungdomlig, bra bett, röd frukt och vitpeppar. Avslutar ganska bra med röd frukt och ännu mer vitpeppar, lugnar ner sig och sen kommer en bläckton tillbaka.
O: Bra vin, rimlig komplexitet för pengarna. Lyckades hålla fruktsötman i schack.
87-88p, skulle behöva några år i källaren.
Svårbedömt vin, helt klart. Men knappast ett Parkervin. Lite tid i källaren för att banta bort babyfettet kan nog vara bra. :)
 

chambertin

Medlem
Kör samma upplägg som @Vino fino i min anteckningar.

D: Intitalt väldigt mycket björnbär och friska primära aromer med pepprigt ackompanjemang och en liten alkoholhetta. Med mer luft så lägger sig björnbären och även intensiteten och en lätt smörkolaton smyger fram ihop med viol och hallon. Tyvärr lägger sig intensiteten en del också men inte alarmerande. Märker tyvärr ingen utveckling på doften med luftning och tid i glaset vilket för min del skvallrar att det här inte kommer att lyfta sig med tid i källaren.

S: Bra attack och aningen bråkiga tanniner men för min del åt det positiva hållet. Fruktsyrorna aningen för återhållsamma för att indikera en bra framtida (och nuvarande) balans men längden är i nuläget helt ok.

O: Mycket bra men aningen singulär doft. Lite ihålig i mellanregistret men bra bett och kropp. Inget vin som jag tror utvecklas med lång källarlagring men 1-2 år gör nog mer nytta än skada. Kul vin som för mig lägger sig mitt i mellan kall- och varmklimats Syrah. Lite invändningar mot priset som känns 30-40:- för högt annars ett bra vin som helhet. Skulle nog föredra detta framför en ett antal årgångar av Crozes-Hermitage från både Guigal och Alain Graillot som jag smakat.
 

Cricri

Medlem
Oki doki, då kör vi.
Roligt vin från ett område som jag inte har så mycket tidigare erfarenhet av. Ren doft med mörka bär, peppar och örtiga toner av lagerblad, lite rosmarin och kanske lite lakrits. Det finns också ett uns sötfruktigt eller cola i doften. Och lite gummisula. Smaken är ungdomlig med mycket tanniner (lite grova), och en ganska hög och lite ointegrerad syra. Lite alkohol sticker också igenom mot slutet.
Ingen personlig favorit, men ett helt OK vin som troligen vinner på några års lagring.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Kör samma upplägg som @Vino fino i min anteckningar.

D: Intitalt väldigt mycket björnbär och friska primära aromer med pepprigt ackompanjemang och en liten alkoholhetta. Med mer luft så lägger sig björnbären och även intensiteten och en lätt smörkolaton smyger fram ihop med viol och hallon. Tyvärr lägger sig intensiteten en del också men inte alarmerande. Märker tyvärr ingen utveckling på doften med luftning och tid i glaset vilket för min del skvallrar att det här inte kommer att lyfta sig med tid i källaren.

S: Bra attack och aningen bråkiga tanniner men för min del åt det positiva hållet. Fruktsyrorna aningen för återhållsamma för att indikera en bra framtida (och nuvarande) balans men längden är i nuläget helt ok.

O: Mycket bra men aningen singulär doft. Lite ihålig i mellanregistret men bra bett och kropp. Inget vin som jag tror utvecklas med lång källarlagring men 1-2 år gör nog mer nytta än skada. Kul vin som för mig lägger sig mitt i mellan kall- och varmklimats Syrah. Lite invändningar mot priset som känns 30-40:- för högt annars ett bra vin som helhet. Skulle nog föredra detta framför en ett antal årgångar av Crozes-Hermitage från både Guigal och Alain Graillot som jag smakat.
Bra analys. Ihålig mitt är jag helt med på. Tycker dock att att guigals Crozes-Hermitage -09 är bättre, mer komplexitet framförallt. Alain Graillot -11 kan dock kvitta. ;)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Oki doki, då kör vi.
Roligt vin från ett område som jag inte har så mycket tidigare erfarenhet av. Ren doft med mörka bär, peppar och örtiga toner av lagerblad, lite rosmarin och kanske lite lakrits. Det finns också ett uns sötfruktigt eller cola i doften. Och lite gummisula. Smaken är ungdomlig med mycket tanniner (lite grova), och en ganska hög och lite ointegrerad syra. Lite alkohol sticker också igenom mot slutet.
Ingen personlig favorit, men ett helt OK vin som troligen vinner på några års lagring.
Schysst och bra analys!
 

chambertin

Medlem
Bra analys. Ihålig mitt är jag helt med på. Tycker dock att att guigals Crozes-Hermitage -09 är bättre, mer komplexitet framförallt. Alain Graillot -11 kan dock kvitta. ;)
Att Guigals 09:a är bättre kan jag mycket väl tänka mig och att Graillots -11 inte är speciellt bra verkar också helt logiskt.
Tänkte mest på dessa båda firmors 04:eek:r och i viss mån 03:eek:r som inte alls levererade ngt kul när de var i samma läge som den här 11:an.
Graillot köper jag i stort sett aldrig numera och hos Guigal så håller jag mig till Côte-Rôtie B&B som nästan alltid levererar bra njutning och utan att rendera köpstopp av annat.
 

ChristianB

DipWSET
Wow, kul att läsa era recensioner. Jag var lite fundersam kring hur de skulle se ut men det verkar som att vi har kommit överens rätt bra. ;) Jag läste varken på flaskan och kunde hålla mig från att läsa något här, så nedan ser ni mina tankar.


Utseende: Tät, kompakt mörklila färg med ljuslila/lila-cerise kant. Färgen är så tät att vinet är gränsande till ogenomskinligt.

Doft: Varm, kryddig med en snarare generös frukt än syltig. Björnbär, svarta och röda vinbär, vissa örtiga inslag som domineras av lagerblad som mest framstående ton. Fatkaraktären ligger i bakgrunden som en lite rostad ton, kanske kakao? Efter några varv i glaset kommer en dos av sval mynta tillsammans med mer björnbär.

Smak: Ungt, kompakt och med bra, fräsch syra. En god portion mörka bär (lite slutet?) tillsammans med tydliga, omogna tanniner. Jag får lite vibbar av skalsträvhet... En kvarliggande hetta i munnen som ebbar ut i mer mynta/pepparmynta.
Det känns lätt stenigt i inledningen och den torra, svala känslan av mineral ligger kvar i munnen tillsammans med efterhettan.

Overall: Utan att kolla upp fakta får jag intrycket av att 2011 var lite svalt med kanske en god portion sol? Ett gott vin men det är fortfarande slutet och behöver tid. För 180 kr får man ett godtagbart vin som definitivt behöver ett par år på nacken!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Wow, kul att läsa era recensioner. Jag var lite fundersam kring hur de skulle se ut men det verkar som att vi har kommit överens rätt bra. ;) Jag läste varken på flaskan och kunde hålla mig från att läsa något här, så nedan ser ni mina tankar.


Utseende: Tät, kompakt mörklila färg med ljuslila/lila-cerise kant. Färgen är så tät att vinet är gränsande till ogenomskinligt.

Doft: Varm, kryddig med en snarare generös frukt än syltig. Björnbär, svarta och röda vinbär, vissa örtiga inslag som domineras av lagerblad som mest framstående ton. Fatkaraktären ligger i bakgrunden som en lite rostad ton, kanske kakao? Efter några varv i glaset kommer en dos av sval mynta tillsammans med mer björnbär.

Smak: Ungt, kompakt och med bra, fräsch syra. En god portion mörka bär (lite slutet?) tillsammans med tydliga, omogna tanniner. Jag får lite vibbar av skalsträvhet... En kvarliggande hetta i munnen som ebbar ut i mer mynta/pepparmynta.
Det känns lätt stenigt i inledningen och den torra, svala känslan av mineral ligger kvar i munnen tillsammans med efterhettan.

Overall: Utan att kolla upp fakta får jag intrycket av att 2011 var lite svalt med kanske en god portion sol? Ett gott vin men det är fortfarande slutet och behöver tid. För 180 kr får man ett godtagbart vin som definitivt behöver ett par år på nacken!
Välskrivet och trevligt! Jag gillar. :)
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Wow, kul att läsa era recensioner. Jag var lite fundersam kring hur de skulle se ut men det verkar som att vi har kommit överens rätt bra. ;) Jag läste varken på flaskan och kunde hålla mig från att läsa något här, så nedan ser ni mina tankar.


Utseende: Tät, kompakt mörklila färg med ljuslila/lila-cerise kant. Färgen är så tät att vinet är gränsande till ogenomskinligt.

Doft: Varm, kryddig med en snarare generös frukt än syltig. Björnbär, svarta och röda vinbär, vissa örtiga inslag som domineras av lagerblad som mest framstående ton. Fatkaraktären ligger i bakgrunden som en lite rostad ton, kanske kakao? Efter några varv i glaset kommer en dos av sval mynta tillsammans med mer björnbär.

Smak: Ungt, kompakt och med bra, fräsch syra. En god portion mörka bär (lite slutet?) tillsammans med tydliga, omogna tanniner. Jag får lite vibbar av skalsträvhet... En kvarliggande hetta i munnen som ebbar ut i mer mynta/pepparmynta.
Det känns lätt stenigt i inledningen och den torra, svala känslan av mineral ligger kvar i munnen tillsammans med efterhettan.

Overall: Utan att kolla upp fakta får jag intrycket av att 2011 var lite svalt med kanske en god portion sol? Ett gott vin men det är fortfarande slutet och behöver tid. För 180 kr får man ett godtagbart vin som definitivt behöver ett par år på nacken!
Bra analyserat och välskrivet.
 
Toppen