Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vin+Luft

moos

Medlem
Om vin och luft.

Jag hade en aha upplevelse idag. I tisdags öppnade jag en flaska av charlemangs standard BdB. Drack ett par glas (för jag var törstig), slog i en kork från en vinsflaska (alla har väll sådana liggandes) och satte in flaskan i vinylen. Idag när jag var champagne törstig så tänkte jag prova flaskan och se om den levde. !!! Vinet var helt tipp topp och bättre än så det var riktigt bra. De citrus och grönt äpplesmakerna som brukar dominera detta vin var som bort blåsta, istället moget höst äpple! Är det så det skall vara? Är det vanligt att champagnen överlever 4 dagar och i tillägg blir bättre?

Detta fick mig att tänka på en flaska Borgogno Barolo Riserva 1990 som njöts på juldagen i fjor. Den var död och då menar jag död efter en timme utan kork. Men tre timmar senare fullständigt exploderade med doft och smak. Hur tusan går sånt till? Hur kan ett vin gå från smak och doft fri till det rakt motsatta på tre timmar?
 
SV: Vin+Luft

moos skrev:
Om vin och luft.

Jag hade en aha upplevelse idag. I tisdags öppnade jag en flaska av charlemangs standard BdB. Drack ett par glas (för jag var törstig), slog i en kork från en vinsflaska (alla har väll sådana liggandes) och satte in flaskan i vinylen. Idag när jag var champagne törstig så tänkte jag prova flaskan och se om den levde. !!! Vinet var helt tipp topp och bättre än så det var riktigt bra. De citrus och grönt äpplesmakerna som brukar dominera detta vin var som bort blåsta, istället moget höst äpple! Är det så det skall vara? Är det vanligt att champagnen överlever 4 dagar och i tillägg blir bättre?

Detta fick mig att tänka på en flaska Borgogno Barolo Riserva 1990 som njöts på juldagen i fjor. Den var död och då menar jag död efter en timme utan kork. Men tre timmar senare fullständigt exploderade med doft och smak. Hur tusan går sånt till? Hur kan ett vin gå från smak och doft fri till det rakt motsatta på tre timmar?
Det är ju rätt naturligt, vin reagerar med syre och förändras. När du öppnar flaskan så kommer nytt syre in i flaskan och förändrar vinet. Det är en del av processen i flaskan men när du öppnar skyndar du på den den processen. Av samma anledning som att man dekanterar viner, vilket även funkar på champagne. Vad gäller 4 dagar, ja, det kan gå, oftast så håller de inte så länge men 1-2 dagar med tillräckligt mycket kvar i flaskan brukar inte vara något problem

Tror de flesta på forumet upplevt att vinet är bättre dag två.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
SV: Vin+Luft

shorepower skrev:
Det är ju rätt naturligt, vin reagerar med syre och förändras. När du öppnar flaskan så kommer nytt syre in i flaskan och förändrar vinet. Det är en del av processen i flaskan men när du öppnar skyndar du på den den processen. Av samma anledning som att man dekanterar viner, vilket även funkar på champagne. Vad gäller 4 dagar, ja, det kan gå, oftast så håller de inte så länge men 1-2 dagar med tillräckligt mycket kvar i flaskan brukar inte vara något problem

Tror de flesta på forumet upplevt att vinet är bättre dag två.
Absolut dag två är nästan alla viner bättre, men jag har aldrig lyckats hålla på en öppen flaska hela 4dagar. Men eftersom jag är från restaurang-branschen kan jag säga att det är väldigt vanligt att champagne - by the glas, kan vara öppnade så länge, men moussen brukar oftast dö. På en restaurang öppnar man dock flaskan flera gånger, vilket säkerligen inte är gynnsamt. Jämför med som ovan nämnt att korka igen den utan att röra den flera dagar
 
SV: Vin+Luft

moos skrev:
Jag hade en aha upplevelse idag. I tisdags öppnade jag en flaska av charlemangs standard BdB. Drack ett par glas (för jag var törstig), slog i en kork från en vinsflaska (alla har väll sådana liggandes) och satte in flaskan i vinylen. Idag när jag var champagne törstig så tänkte jag prova flaskan och se om den levde. !!! Vinet var helt tipp topp och bättre än så det var riktigt bra.

Det här tycker jag är intressant och undrar varför det inte pratas mer om, alltså olika viners optimala drickfönster i det korta perspektivet (efter öppning).

Det ju ändå en faktor som radikalt kan påverka upplevelsen av vinet, vilket moos upptäckte i fallet Charlemagnes BdB...
 
Trådskapare
moos

moos

Medlem
SV: Vin+Luft

Kan detta vara en indikation på hur charlemange smakar efter flera år i källaren?
På flaskan kan man utläsa ett 09 i en bokstavs och siffer kod på framsidan. Är den från 2009, vet nån om de oxå gör enkelårs standard skumpa, som tex Prevost med flera?

Ps. . När standard BdB som är billigast på vinmonopolet smakar Niclas Frasse efter några dagar i kylen så är det rena lönsförhöjningen. Om det är såhär det är så skall alla skumporna som jag öppnar drickas först i två glas och sedan resten efter några dagar
 
SV: Vin+Luft

moos skrev:
Kan detta vara en indikation på hur charlemange smakar efter flera år i källaren?
På flaskan kan man utläsa ett 09 i en bokstavs och siffer kod på framsidan. Är den från 2009, vet nån om de oxå gör enkelårs standard skumpa, som tex Prevost med flera?

Ps. . När standard BdB som är billigast på vinmonopolet smakar Niclas Frasse efter några dagar i kylen så är det rena lönsförhöjningen. Om det är såhär det är så skall alla skumporna som jag öppnar drickas först i två glas och sedan resten efter några dagar
Tror att det är degdatum, inget annat. Vinbasen är oftast från ett visst år men sedan skapar man husstilen med reservviner.

Tror inte att du ska förvänta dig att alla viner blir bättre med några dagar i kylen men nästan alla champagner blir bätre med ett par års lagring. Så köp en låda och låt ligga. För att dricka goa viner krävs tålamod eller stor plånbok, idealt båda två
 

magnum

Epernay, Frankrike
SV: Vin+Luft

moos skrev:
Kan detta vara en indikation på hur charlemange smakar efter flera år i källaren?
På flaskan kan man utläsa ett 09 i en bokstavs och siffer kod på framsidan. Är den från 2009, vet nån om de oxå gör enkelårs standard skumpa, som tex Prevost med flera?

Ps. . När standard BdB som är billigast på vinmonopolet smakar Niclas Frasse efter några dagar i kylen så är det rena lönsförhöjningen. Om det är såhär det är så skall alla skumporna som jag öppnar drickas först i två glas och sedan resten efter några dagar
Vad är Niclas Frasse ???
 

Elvis

Medlem
SV: Vin+Luft

Jag har aldrig lyckats behålla bubblorna i en champagne i fyra dagar, men jag minns en flaska rödvin som jag bara tagit ett litet glas ur och sedan råkade spara en vecka. Den var då klart bättre än en ny flaska som jag korkade upp för att jämföra.
 
Trådskapare
moos

moos

Medlem
SV: Vin+Luft

Elvis skrev:
Jag har aldrig lyckats behålla bubblorna i en champagne i fyra dagar, men jag minns en flaska rödvin som jag bara tagit ett litet glas ur och sedan råkade spara en vecka. Den var då klart bättre än en ny flaska som jag korkade upp för att jämföra.

Den stod i en vinkyl med en virvinskork i sig. Orörd.....
 
Toppen