moos
Medlem
Om vin och luft.
Jag hade en aha upplevelse idag. I tisdags öppnade jag en flaska av charlemangs standard BdB. Drack ett par glas (för jag var törstig), slog i en kork från en vinsflaska (alla har väll sådana liggandes) och satte in flaskan i vinylen. Idag när jag var champagne törstig så tänkte jag prova flaskan och se om den levde. !!! Vinet var helt tipp topp och bättre än så det var riktigt bra. De citrus och grönt äpplesmakerna som brukar dominera detta vin var som bort blåsta, istället moget höst äpple! Är det så det skall vara? Är det vanligt att champagnen överlever 4 dagar och i tillägg blir bättre?
Detta fick mig att tänka på en flaska Borgogno Barolo Riserva 1990 som njöts på juldagen i fjor. Den var död och då menar jag död efter en timme utan kork. Men tre timmar senare fullständigt exploderade med doft och smak. Hur tusan går sånt till? Hur kan ett vin gå från smak och doft fri till det rakt motsatta på tre timmar?
Jag hade en aha upplevelse idag. I tisdags öppnade jag en flaska av charlemangs standard BdB. Drack ett par glas (för jag var törstig), slog i en kork från en vinsflaska (alla har väll sådana liggandes) och satte in flaskan i vinylen. Idag när jag var champagne törstig så tänkte jag prova flaskan och se om den levde. !!! Vinet var helt tipp topp och bättre än så det var riktigt bra. De citrus och grönt äpplesmakerna som brukar dominera detta vin var som bort blåsta, istället moget höst äpple! Är det så det skall vara? Är det vanligt att champagnen överlever 4 dagar och i tillägg blir bättre?
Detta fick mig att tänka på en flaska Borgogno Barolo Riserva 1990 som njöts på juldagen i fjor. Den var död och då menar jag död efter en timme utan kork. Men tre timmar senare fullständigt exploderade med doft och smak. Hur tusan går sånt till? Hur kan ett vin gå från smak och doft fri till det rakt motsatta på tre timmar?