Mattias Schyberg
Administratör
Det har blivit lite blandad kompott under mitt besök i regniga Köpenhamn i helgen...
Vinshoppingen mynnade ut i en salig blandning, allt från de mest extrema till det lite mer konventionella. Fokus på det äventyrliga och för mig mer okända. Sånt man sällan hittar i ett monopolbesudlat Sverige. Besök hos Rosforth & Rosforth, Cibi e Vini, Kjaer Sommerfeldt, Vinoble, Ved Stranden 10 och Otto Suenson resulterade i följande brokiga skara som fick följa med hem...
Det behövdes ju förtäras både vin och mat också. Lunch på Admiralgade 26 är ett måste. Ligger på hörnet av Ved Stranden 10 och vinlistan delas således med allt vad det innebär för en vinnörd. Grymt bra vardagsmat med finess. Bara en sån sak att man får dricka sitt vin i Zalto-glas är värt att nämna. Man känner sig verkligen som hemma här. Varm personal med stor kunskap och passion. Passade även på att köpa på mig två Zalto-glas för att testa, om de nu inte har hunnit gå sönder i resväskan vill säga. Valde bordeauxvarianten.
Andra kvällen så var det dags att besöka trotjänaren Le Sommelier (lite mossig och gammaldags, men satans bra och med en fantastisk vinlista som inte lämnar någon vinnörd oberörd). En flaska vin och en grymt god hummerrisotto med en avslutande ostbricka blev facit. Fick chansen att plocka upp en flaska med favoriten Clos Rougeard Le Bourg, denna gång årgång 2010. Ett fantastiskt vin med mängder av djup, intensitet och komplexitet med allt det där goda som man förväntar sig från druva och region i form av stjälkar, blommor, jord, blåbärsris, grus, röd paprika och frikostig, sval vinbärsfrukt. Ett fantastiskt vin i en hejdundrande årgång! (94p+)
Det blev en enklare lunch på Ved Stranden 10 dagen därpå. En croque monsieur och lite blandade viner av udda slag samtidigt som jag förkovrade mig i analog druvlitteratur medan regnet smattrade på utsidan. Gott!
Sista kvällen och det var dags att ta Restaurant Barr på pulsen. Drivs av "spillrorna" efter Noma i samma lokaler. Konceptet är "dansk husmanskost med en modern tvist" och de lyckas strålande med att både kännas modernt trendigt likväl som retrostimmigt med Creedence skvalande ur högtalarna. Fantastiskt bra mat. Bra urval för ölnörden, något sämre för vinnörden. Fantastisk råbiff och grym schnitzel med perfekt krisp (den bästa jag har ätit). Efterrätten bestående av glass som fyllts med granolja, serverat med björnbär och granskott var smått magisk. Vinerna gjorde ett bra jobb som måltidsdryck, men hamnade i skuggan av maten. Ett måste att besöka!
Vinshoppingen mynnade ut i en salig blandning, allt från de mest extrema till det lite mer konventionella. Fokus på det äventyrliga och för mig mer okända. Sånt man sällan hittar i ett monopolbesudlat Sverige. Besök hos Rosforth & Rosforth, Cibi e Vini, Kjaer Sommerfeldt, Vinoble, Ved Stranden 10 och Otto Suenson resulterade i följande brokiga skara som fick följa med hem...
Det behövdes ju förtäras både vin och mat också. Lunch på Admiralgade 26 är ett måste. Ligger på hörnet av Ved Stranden 10 och vinlistan delas således med allt vad det innebär för en vinnörd. Grymt bra vardagsmat med finess. Bara en sån sak att man får dricka sitt vin i Zalto-glas är värt att nämna. Man känner sig verkligen som hemma här. Varm personal med stor kunskap och passion. Passade även på att köpa på mig två Zalto-glas för att testa, om de nu inte har hunnit gå sönder i resväskan vill säga. Valde bordeauxvarianten.
Andra kvällen så var det dags att besöka trotjänaren Le Sommelier (lite mossig och gammaldags, men satans bra och med en fantastisk vinlista som inte lämnar någon vinnörd oberörd). En flaska vin och en grymt god hummerrisotto med en avslutande ostbricka blev facit. Fick chansen att plocka upp en flaska med favoriten Clos Rougeard Le Bourg, denna gång årgång 2010. Ett fantastiskt vin med mängder av djup, intensitet och komplexitet med allt det där goda som man förväntar sig från druva och region i form av stjälkar, blommor, jord, blåbärsris, grus, röd paprika och frikostig, sval vinbärsfrukt. Ett fantastiskt vin i en hejdundrande årgång! (94p+)
Det blev en enklare lunch på Ved Stranden 10 dagen därpå. En croque monsieur och lite blandade viner av udda slag samtidigt som jag förkovrade mig i analog druvlitteratur medan regnet smattrade på utsidan. Gott!
Sista kvällen och det var dags att ta Restaurant Barr på pulsen. Drivs av "spillrorna" efter Noma i samma lokaler. Konceptet är "dansk husmanskost med en modern tvist" och de lyckas strålande med att både kännas modernt trendigt likväl som retrostimmigt med Creedence skvalande ur högtalarna. Fantastiskt bra mat. Bra urval för ölnörden, något sämre för vinnörden. Fantastisk råbiff och grym schnitzel med perfekt krisp (den bästa jag har ätit). Efterrätten bestående av glass som fyllts med granolja, serverat med björnbär och granskott var smått magisk. Vinerna gjorde ett bra jobb som måltidsdryck, men hamnade i skuggan av maten. Ett måste att besöka!