Hej!
Då mina föräldrar nu relativt snart fyller 60 år, har jag redan nu börjat leta efter trevliga viner från deras födelseår -56 resp. -58 som jag kan ge till dem. De uppskattar ofta dyrare viner och har på senare år utvecklat en ganska stor passion för vin och har nu en större samling flaskor i sin källare.
Via diverse kontakter från utlandet har jag fått möjlighet att köpa lite vin från dessa två årgångar, men jag själv har aldrig testat vin som är äldre än kanske 30 år, och jag har ingen djup kunskap i huruvida äldre flaskor än så verkligen är drickvänliga efter så pass lång tid som har förflutit.
Till en början har jag kikat på några italienska och franska viner.
Är det någon som vet hur ex. Marchesi de' Frescobaldi Chianti Rùfina Castello di Nipozzano Riserva Montesodi skulle göra sig efter 60 år? Det är en 100% sangiovese. De jag varit i kontakt med säger att det är en 100% sangiovese vilket talar för att den klarar av längre lagringstid.
Hur är det med med Bordeaux-viner från den här perioden?
Jag tänker framförallt på Chateau Ausone 1er Grand Cru Classé Saint-Emilion & Château Haut-Brion 1er Cru
Jag vet att det är några år kvar tills gamlingarna (!) blir 60, men jag tänkte det var dags att börja spana i tid!
Jag är tacksam för alla tips och svar jag kan få, samt förslag på annat som kan tänkas passas!
Väl mött & trevlig helg,
T
Då mina föräldrar nu relativt snart fyller 60 år, har jag redan nu börjat leta efter trevliga viner från deras födelseår -56 resp. -58 som jag kan ge till dem. De uppskattar ofta dyrare viner och har på senare år utvecklat en ganska stor passion för vin och har nu en större samling flaskor i sin källare.
Via diverse kontakter från utlandet har jag fått möjlighet att köpa lite vin från dessa två årgångar, men jag själv har aldrig testat vin som är äldre än kanske 30 år, och jag har ingen djup kunskap i huruvida äldre flaskor än så verkligen är drickvänliga efter så pass lång tid som har förflutit.
Till en början har jag kikat på några italienska och franska viner.
Är det någon som vet hur ex. Marchesi de' Frescobaldi Chianti Rùfina Castello di Nipozzano Riserva Montesodi skulle göra sig efter 60 år? Det är en 100% sangiovese. De jag varit i kontakt med säger att det är en 100% sangiovese vilket talar för att den klarar av längre lagringstid.
Hur är det med med Bordeaux-viner från den här perioden?
Jag tänker framförallt på Chateau Ausone 1er Grand Cru Classé Saint-Emilion & Château Haut-Brion 1er Cru
Jag vet att det är några år kvar tills gamlingarna (!) blir 60, men jag tänkte det var dags att börja spana i tid!
Jag är tacksam för alla tips och svar jag kan få, samt förslag på annat som kan tänkas passas!
Väl mött & trevlig helg,
T