Mattias Schyberg
Administratör
Ditt resonemang stämmer nog ganska bra med svenskar utan direkt vinintresse (som nog inte hittas här på forumet), men sätts lite ur spel med ökad kunskap enligt min erfarenhet. En vinkännare hittar nyanser och subtila inslag även i stora och fylliga kvalitetsviner, men det räcker inte med att det är stort, fylligt och maffigt för att lyckas imponera, inte heller räcker det att vinet är slankt, torrt och stramt. Det behöver ju finnas lite komplexitet, balans, intensitet och längd också. Många vinnördar uppskattar trots allt kvalitativt portvin."Gemene man" har eventuellt lättare att gilla ett vin som direkt exploderar i näsa och mun. En erfaren vinkännare däremot är mer känslig för subtiliteter.
Rent generellt så tror jag att nybörjare går igång på tydlighet. Att kunna känna vad man betalar för. Mycket frukt, alkohol och sötma bidrar med just detta medan höga syror och tjärva tanniner är svårsmälta innan man har ökat sin tolerans för dem. Som ovan vindrickare så kan man dessutom ha svårt för att hitta subtila nyanser (oavsett vinstil) medan kraft är lättare att ta till sig redan från början i jämförelse med slankhet.