1. Det är väl ibland lite godtyckligt då systembolaget använder sig av beskrivning av "sensorisk torrhetsgrad". Alltså hur sött/torrt det känns för provarna oavsett g socker/liter. Men ofta handlar det väl om att vin med mer syra då ska ligga på över 30g/l för att upplevas som och kallas halvtorra av systembolaget. Alltså bör man leta efter Kabinett som beskrivs som Lieblich (sällan utskrivet på etikett dock) eller Spätlese. Båda vintyperna får då naturligtvis inte ha tillägget Trocken på etiketten (då är det torrt).
2. Samma problematik - beror på hur systemet sensoriskt har upplevt det. Troligtvis blir det klassat som torrt och beskrivs som "torrt, friskt och fruktigt"
1. "Lieblich" är helt rätt, men även synonymen "mild" förekommer. (Även Qualitätswein/f.d. QbA görs med denna nivå av sötma, inte bara Kabinett och Spätlese, liksom tunnare Auslese, särskilt i Mosel, så det är skillnad mellan den övergripande smaktypen.) D.v.s. man ska inte översätta med "halbtrocken" som är torrare än halvtorr.
2. Rätt. Halbtrocken, max 18 g/l och oftast 9-18 g/, i kombination med hög syra bör normalt ge en ungefär en trea i Systembolagets klockcirkel och då hamna under "torr". En tvåa eller en fyra är också tänkbara. Jag har någon gång sett "torr med viss sötma".
Gurto har alltså svarat rätt.
En liten förklaring till frågan, som var något av en slampkrypare: tyska halbtrocken, liksom franska demi-sec och liknande poäng har en fastställd definition i europeisk vinlagstiftning som bygger på restsocker i kombination med syranivå. Trots detta används i Sverige det svenska begreppet halvtorr med helt annat innebörd av Systembolaget.
Skillnaden är dock inte i första hand att det av SB används som ett sensoriskt begrepp, utan att betydligt sötare viner avses med termen. En klassisk Kabinett eller Spätlese ligger ungefär på 30-50 g/l, och bra producenters Spätlese kan gå en rejäl bit högre än så (ända upp emot 100 g/l i extremfall = bl.a. Robert Weil), d.v.s. något helt annat än 9-18 g/l. Jag har märkt att även en del som är inblandade i handel med tyska viner och sådana som skriver professionellt (eller åtminstone avlönat) om vin inte är medvetna om denna skillnad mellan halvtorr resp. halbtrocken/demi-sec.