Lite korta noteringar från vår Italienresa i slutet på juli 2015.
Tillbringade först några dagar i Ligurien strax utanför Genua. Inga stora vinupplevelser där, men försökte ändå testa några lokala druvor, alltid lär man sig något nytt.
Bianchetta Genovese, vitvinsdruva mest odlad i Ligurien. Vår flaska köptes på vårt agriturismo och var från DOC Golfo del Tigulio-Portofino. Enkelt och rättframt terassvin som också dracks just där, på terassen 350 trappsteg ovanför Medelhavet.
Ribolla Gialla, en vitvinsdruva som mest odlas i Friuli-Venezia Giulia och Puglia. På restaurang så årgången är oklar. Gav mig klara vibbar av svärfars kök vilket jag gissar innefattar piprök, matos och lite dammiga gardiner
Annars bra syra och lite aromatisk.
På samma restaurang dracks också en utmärkt 2014 Lavico Duca di Salapruta Nerello Mascalese med klara Nebbiolodrag av hallon och rosor, örtkryddor och lite läder och tobak.
En annan druva som provades var Pigato, också lokal förmåga från Ligurien. Aromatisk med mycket frukt. Utmärkt terassvin även det.
Efter 5 dagar i Ligurien flyttade vi oss till Piemonte, närmare bestämt La Morra. Hann inte mer än checka in på vårt pensionat innan det var dags att besöka Mauro Veglio. Daniela, Mauros fru och den som sköter marknadssidan, skulle till USA dagen därpå så om vi ville besöka så var vi tvungna att göra det samma dag.
Följande viner provade vi hos Mauro Veglio (i fantastiska Zalto-glas!)
Visa bifogad bild 4926
2013 Barbera d'Alba Cascina Nuova
Slank och elegant. Ljusa körsbär och lite målarfärg. Blommig. Massor med frukt och syra, medelstram med bra längd.
2012 Langhe Rosso L'Insieme
L'insieme är ett projekt som delas av flera producenter, utöver Mauro Veglio också bland annat Elio Altare.
40% Nebbiolo, 30% Barbera, 30% Cabernet Sauvignon. Nebbiolon märks verkligen. Hallon, målarfärg, örtig. Stram, blåbär, lång.
2013 Langhe Nebbiolo
Parfymerad, hallon och körsbär. Rund, fyllig, stram, blåbär och tranbär. (enkel)
2011 Barolo Arborina
Kraftfullt, parfymerad, kryddig. Hallon och jordgubbar. Rejält stramt, behöver tid.
2011 Barolo Rocche del'Annunziata
Stor, öppen doft. Varm, parfymerad, kryddig. Lite rök. Stram, syrlig, mjuk med fina rejäla tanniner.
God enligt frugan och det betyder ett kanonvin för att vara Nebbiolo. Verkar som att man måste över 400kr innan hon accepterar Nebbiolo
Fantastiskt trevlig provning! Daniela slutar aldrig prata och Mauro tittade in med sitt breda leende och ett Ciao som huvudsaklig kommentar. Fick också en snabb tur i den ganska lilla men extremt rena och välskötta källaren. Efter två timmar så var det vi som bröt upp eftersom döttrarna började undra vart vi hade tagit vägen (vi hade sagt att vi skulle på en snabb provning, max en timme). När vi frågade om vi kunde köpa något så svarade Daniela att det behövde vi visst inte, det gick bra att fortsätta handla av Anne på Bravin. Vi köpte ändå tre flaskor, en Barbera d'Alba Cascina Nuova, en Langhe Nebbiolo och en L'Insieme. Varför jag inte köpte Rocche:n fattar jag inte, jag måste ha fått någon sorts solsting...
Nästa dag åkte vi till Mauro Molino. Jag hade träffat Matteo Molino, son till Mauro, på Wicked Wines provning i maj och uppfattat att vi var välkomna på besök om vi hade vägarna förbi. Vi togs emot med sedvanlig Piemontesisk gästfrihet av Gabriella som, även om man kunde tro det, inte hör till familjen. Tyvärr pågick buteljering så vi kunde inte titta in i källaren. Matteo kunde vi heja på ute på gården i full färd med att lasta pallar med vin för vidare transport ut i världen. Häftigt med de små familjeföretagen där ingen är för fin för att hugga i med vad som än måste göras.
Hos Mauro Molino provade vi följande viner:
2013 Langhe Chardonnay
Nötter och vanilj. Citrus, gula äpplen. Mineral. Smörig. Fyllig, frisk och rund. Avnjöts under veckan på vår lilla balkong.
2011 Barbera d’Alba Legattere
Intensiv, fruktig, röda bär, körsbär. Lite parfymerade drag, örtkryddig. Fruktig, mjuk, hög syra, lång. Mycket bra!
2013 Dimartina (Table Wine)
Hälften Barbera/Nebbiolo, hälften Merlot/CS. Hon uttryckte det faktiskt just så men jag antar att det innebär ca 25% av varje druva.
Blyg, röd frukt. Slank och sval men lite platt.
2013 Langhe Nebbiolo
Typisk Nebbiolo-näsa. Rödfruktig och lite parfymerad. Stram, sandiga tanniner, hallon och tranbär.
2011 Barolo Galinotto
Galinotto är en vingård i den större subzonen (MGA) Berri. Halvmodern efter ett år i botti och ett år i barrique.
Blyg doft med mycket hallon. Kryddig med ett uns mynta. Kraftfulla tanniner.
2011 Barolo La Serra
Underbart vin. Sötaktig parfymerad doft med rosor, viol, lite vanilj. Mjuka tydliga tanniner, tranbär, sötaktig frukt. Lång!
Här köpte vi med oss en Chardonnay som fick agera balkongvin under vistelsen, en Legattere (som när vi öppnade den för någon vecka sedan var korkad) och en Barolo La Serra.
Vi hann också med en tur till Barbaresco där vi bland annat åt lunch. Det var något mycket bekant över olivoljan på lunchstället
Visa bifogad bild 4927
Sista dagen blev det också ett besök på Enoteca Comunale i La Morra. Trevligt men extremt varm lokal och en lite nonchalant kille som dock mjuknade när han märkte att vi var seriöst intresserade. Jag passade på att fråga vilken producent han klassade högst av alla i La Morra och han tvekade inte en sekund: Roberto Voerzio! Tyvärr är hans viner inte helt billiga
Provade några olika viner som jag knappt minns vilka det var.
Som bonus, som tack för att vi utbildade ett svenskgäng som inte visste riktigt vad som bjöds, fick vi prova 2009 Enzo Boglietto Barolo Fossati vilken var riktigt bra.
Köpte Enzo Boglietto Barbera d'Alba och Aurelio Settimo Barolo Rocche del'Annunziata.
Som vanligt kan man inte vara annat än nöjd, fantastisk natur, fantastiska människor, fantastiska viner! Och alldeles lagom lugnt, inga köer på restaurangerna, inga bilköer, ingen trängsel.