Hej.
Min fundering är om det går att få tag på vinstockar eller levande kärnor från champagne. Jag skulle vilja prova att plantera hemma.
Torbjörn
Vin förökas genom att man tar sticklingar,v så all Chardonnay t.ex. är samma individ genetiskt sett (med reservation för mutationer som ändå ger viss variation, samt reservation för att jag inte är biolog, så min nomenklatur kan vara lite off
), sprungen ur en enda kärna för en fasansfull massa år sedan. Samma sak gäller för en del andra frukter, exempelvis äpplen, alla Åkeröträd är sticklingar från en enda frösådd. Och sår man frön från Chardonnay, eller Åkerö, får man inte frukt som liknar det man startade med.
En variant är att åka ner i beskärningstider till Champagne och be att få ett skott som minne. Eller åka dit när som helst på senvår/sommar/förhöst och snacka till sig ett skott. Eller ta med en sekatör och smyga ut i skydd av mörkret och stjäla
Sen spelar det rent botaniskt inte någon roll om man tar sin stickling från Champagne, Bourgogne eller Flen, annat än om man har siktet inställt på en viss klon som bara finns i en viss vingård, eller om man vill kunna säga att den varit i just Champagne, - vilket förstås är ett fullgott skäl.