Origo Wine
Leverantör
Hade helt glömt att våra viner (Luigi Pira och Marenca) lanserades idag. Grattis till alla de som lyckades säkra en Vigna Rionda... Jag håller med kommentaren delat av Håkan här (vi pratar nog om samma gemensamma vän...) - en av de absolut bästa viner jag hade förmånen att prova förra året. Vi är några som brukar ha en fight varje år om vilken som är bäst, Vigna Rionda (som uppenbarligen är den mest kända vingården) eller Marenca. Det inte alla vet är att, om man nu gillar Gaja Barolo Sperss...så är det egentligen Marenca. Och Gianpaolo sitter verkligen på filéerna i vingården, så vi är inte överraskade att den håller så hög klass.
Däremot nu, när man tittar på lanseringen, är det med stor förvåning vi ser att MARGHERIA (!) och Vigna Rionda är de två Barolo som försvann i ett nafs, men inte Marenca. Trodde annars är det skulle vara Marenca som var den som skulle försvinna först, men av just den finns det kvar av. Ibland är vinvärlden besynnerlig...
Till den som nämnde nya fat och Vigna Rionda, så är det inte längre bara nya. Luigi Pira har liksom de allra flesta börjat blanda upp det genom att även förvara dem på stora fat. Och när det gäller att dricka dem unga - de slinker ner i ett nafs redan här och nu. Prova själva... Kommer ihåg när man provade årgång 2006, en superbra årgång men kombinationen Serralungafrukt, ekfat och extraktion, gjorde att man var tvungen att vänta någon minut innan man kunde svara på Gianpaolo Piras glada fråga - nå, hur smakar dom? Tanninerna kändes... Numera är det mesta silkigt och polerat. Frågan är om denna nya moderna stil, som är genomgående hos alla, är lika lagringstålig som vinerna från förr, men vem bryr sig egentligen? Att behöva vänta 20 år på att nå optimal mognad är ibland frustrerande. Speciellt om man är lite äldre.
Vi är i alla fall glada över vår producenter, för det känns som att man fortfarande kan dricka världsklass till överkomliga priser. Annars verkar folk ha pengar, för oavsett hur dyrt det är, verkar de hypade producenterna sälja slut i ett nafs. Bara att gratulera om man har DEN plånboken!
Däremot nu, när man tittar på lanseringen, är det med stor förvåning vi ser att MARGHERIA (!) och Vigna Rionda är de två Barolo som försvann i ett nafs, men inte Marenca. Trodde annars är det skulle vara Marenca som var den som skulle försvinna först, men av just den finns det kvar av. Ibland är vinvärlden besynnerlig...
Till den som nämnde nya fat och Vigna Rionda, så är det inte längre bara nya. Luigi Pira har liksom de allra flesta börjat blanda upp det genom att även förvara dem på stora fat. Och när det gäller att dricka dem unga - de slinker ner i ett nafs redan här och nu. Prova själva... Kommer ihåg när man provade årgång 2006, en superbra årgång men kombinationen Serralungafrukt, ekfat och extraktion, gjorde att man var tvungen att vänta någon minut innan man kunde svara på Gianpaolo Piras glada fråga - nå, hur smakar dom? Tanninerna kändes... Numera är det mesta silkigt och polerat. Frågan är om denna nya moderna stil, som är genomgående hos alla, är lika lagringstålig som vinerna från förr, men vem bryr sig egentligen? Att behöva vänta 20 år på att nå optimal mognad är ibland frustrerande. Speciellt om man är lite äldre.
Vi är i alla fall glada över vår producenter, för det känns som att man fortfarande kan dricka världsklass till överkomliga priser. Annars verkar folk ha pengar, för oavsett hur dyrt det är, verkar de hypade producenterna sälja slut i ett nafs. Bara att gratulera om man har DEN plånboken!