Vibrationer kan vara skadliga om amplituden bara är tillräckligt hög.
På restaurangen La Rochelle i Aoyama ramlade två st gamla fina Lafite ned på stengolvet och krossades vid den stora jordbävningen utanför Fukushima...
...så kan det gå om man har flaskor på parad...
De blev också av med ett försvarligt gäng Riedel-glas.
På TV visade de också hur ölhavet med glaskross såg ut på Asahi's bryggerilager... Oj-oj-oj... Det var hårda tider det
Personligen tror jag dock inte att man kan isolera enstaka åverkansbovar. Vi har temperatursvängningar, lufttrycksförändringar, luftfuktighet, vibrationer, lystna grannar, UV-ljus, starka lukter, kork-kvalitet, alkoholhalt i vinet, sockerhalt i vinet, mikroorganismer, insekter, tidsaspekten osv som alla samverkar till vad som är skadligt för vin. Eller inte. Vin är ju ett alldeles osannolikt hållbart livsmedel, om jag får säga det själv.
Vi drack tex nyligen 4 olika Rioja GR från 80-talet som i över 10 år (!) stått (!) i ett fönster (!) och 2 av dem var alldeles perfekta exempel på mognande Rioja GR! De andra två var mycket illustra exempel på hur illa det kan gå med vin som lagrats felaktigt.
Har också druckit viner som lagrats under perfekta förhållanden, men ÄNDÅ smakat rävröv.