Det här verkar vara en tråd som verkar vara fylld av missförstånd… Så lite ytterligare kommentarer efter det Britt skrev.
Att det i stort sett inte längre finns några ”dåliga” år betyder inte att alla år är lika. Om till exempel, som ”magnum” skriver, det regnar hela sommaren så kommer vinerna inte bli lika bra som om det är fantastiskt väder (som det i stort sett varit i år). Det är självklart. Men en skicklig vinproducent klarar ändå av att göra viner med hyfsad kvalitet. Det finns inga ursäkter längre att göra dåliga viner p g a dåligt väder.
Även 2013 gjorde hedervärda bordeauxproducenter viner av bra kvalitet. Kanske inte stora viner, definitivt inte som i år, men ändå viner av hyfsad kvalitet.
Visst finns det undantag, men det är extremt. På ett ställe i södra Frankrike fick man i slutet på sommaren två månaders nederbörd på två timmar strax före skörden… Men då blev det inte ens dåligt vin, det blev inget vin.
Eller som ”magnum” skriver vidare: ”Jag läste [artikeln] som så att det inte finns någon ursäkt att göra dåligt vin numera samtidigt som man skriver att vädret kan påverka kvaliten avsevärt”. Det är precis det vi skriver och det är, i motsatts till vad ”magnum” tycks tro (”blir det åtminstone för mig motsägelsefullt”), ingen som helst motsägelse. Kvalitet och karaktär blir olika olika år men vädret är i stort sett aldrig så dåligt att en duktig vinmakare behöver göra dåligt vin.
Vissa kommentarer verkar vara skrivna som fan läser bibeln helt enkelt (var visst redan någon som nämnde!)… Vi har inte sagt att alla år är bra år. Vi har inte sagt att man kan göra stora viner varje år. Vi har inte heller sagt att alla år är lika. Är det någon som verkligen tror att vi sagt det?
Vad vi har sagt, och fortfarande hävdar, är att ingen kompetent vinmakare kan skylla på dåligt väder om han gör dåligt vin, eftersom även ett ”dåligt år” kan man göra alldeles utmärkt acceptabla viner idag. Det var mycket, mycket svårare att klara sig ett ”dåligt” år för tre eller fyra årtionden sedan. Visst kommer viner från olika årgångar att variera; vi har aldrig sagt något annat. Nej, alla årgångar kommer inte att ge ”enastående” viner.
Vi menar också, vilket förstås var ett av motiven till artikeln, att i många fall lägger vissa vinentusiaster allt för stor vikt på årgången och dess rankning (poäng), istället för att se bakom, och förstå vad för sorts vin som gjordes det året, eller att förstå komplexiteten i årgången. Det är lika meningslöst och missriktat som att tro att ett vin är gott bara för att det fått 95 poäng av någon tyckare. En årgångspoäng eller klassning som ”bra” och ”dåligt” är till och med mer meningslös än en provningspoäng.
”Nonsen”, ”dravel”, ”undermåligt” osv. Det är stora och hårda ord. Om ni verkligen hade velat diskutera det här på allvar så hade det varit enklare om ni skrivit en kommentar på vår artikel. Då hade det dessutom blivit en mer offentlig diskussion som kunnat sprida sig lite utanför denna krets, vilket kunde varit intressant. Nu fick vi veta om detta bara tack vare en vänlig själ (tack Mattias S) som talade om att debatten pågick här.
Nåväl, hoppas detta klargör lite mer vad vi egentligen menar.