kayaker
Cyklist
En liten "Jefford on Monday"-artikel med anknytning till diskussionen. Man kanske skulle köpa lite röd Bourgogne från 2003?
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Det man såklart fortfarande kan fråga sig är om ett "bra vin" är lika roligt som ett "mycket bra vin" om de kostar ungefär lika mycket och man har möjlighet att välja?Träffade i förrgår en av de bättre producenterna i Chianti Classico som råkade ta upp detta ämne självmant (ingen fråga från mig). Ibland är åren bra ibland svåra, berättade han. T.ex. 2014, som var ett förskräckligt år. Blev vinet dåligt? Nej, menade han:
”Med rätt arbete i vingården blir vinet förvisso mycket annorlunda än t.ex. det fantastiska året 2015, men det är fortfarande ett bra och njutbart vin.”
”Kan ett år vara så dåligt att du inte kan göra ett bra vin?”
”Det värsta som kan hända är mycket regn. Men även med mycket regn kan man göra ett bra vin, om man gör vad som behövs i vingården. Mindre kvantitet förstås. Fast det är klart, kommer det hagel, så…. Men då blir det inget vin alls.”
Helt sant, men om för lite regn hade varit ett problem i exempelvis Frankrike så är jag övertygad om att reglerna hade ändrats ganska snart. Det är ju lätt att reglera något som knappast brukar vara ett nämnvärt problem. Chaptalisering tillåts dock, vilket inte heller är svårt att förstå med tanke på att det nog är vanligare att få problem med för dålig druvmognad än tvärtom på svalare breddgrader, likaså är det sällan det klagas på torka.Jag tror BK kanske har glömt något efter att hängt i nya världen för mycket. Vad händer om det inte regnar alls en hel sommar? Inte så mycket i Napa eller Barossa kanske då det bara är att vrida på vattenkranen men i gamla världen där det är förbjudet att vattna är det en helt annan femma...
Jag kan dock tänka mig att det är avsevärt mindre årgångsvariationer i varmare klimat än i Europa rent generellt då vädret tenderar att vara stabilare och mindre lynnigt.
Jo, varma regioner har såklart ett omvänt problem jämfört med svala. Alla strävar efter optimala förhållanden och problemen ser ofta olika ut just därför. I varma regioner så händer det ju att syra tillsätts emellanåt, just på grund av för låg naturlig syra.Bra årgångar är väl de svalare i regel i Australien och Napa Valley etc. Många svala nätter har de bara vissa årgångar. Hög syra är ju a och o i regel. Regnrisken är dock vara större än man tror i många regioner i nya världen som t.ex. Sydafrika och de har också en tydlig årgångsvariation.
Det finns ju fortfarande en myt i vissa kretsar att ingen kändare vinregion utanför Europa har problem med regn och solbrist eller att deras viner går genom en tunnelfas (om man skall gå in på något helt annat).
Alla har sina problem, men de flesta har samma mål - göra så bra vin som möjligt.
Låter väl konspiratoriskt. Om ett vin är bra så känner man ju det när man provar det och håller det inte måttet så köper man det inte igen. Ganska lätt matematik tycker jag. Det finns ju alltid vin som levererar som tur är.Förhoppningsvis iaf.
Risken att många producenter börjar ta rejäla överpriser på lättdruckna och snabbmognande viner i framtiden är tyvärr stor. Att producenterna vill sälja så mycket drickfärdiga viner till så högt pris som möjligt är inte skoj. Ett fult knep är att ha etiketter och namn som är snarlika ikonviner och en tilltalande fruktig smak. Detta kan tyvärr göra att de får sålt halvbra viner till hutlösa överpriser i vissa länder.
Ursäkta utsvävningen.
Låter väl konspiratoriskt. Om ett vin är bra så känner man ju det när man provar det och håller det inte måttet så köper man det inte igen. Ganska lätt matematik tycker jag. Det finns ju alltid vin som levererar som tur är.
Jag tycker inte du behöver vara orolig, inte ett dugg. De som bryr sig kommer alltid att diktera vilkoren för den typen av kvalitetsvin som vi dricker och eventuella förändringar och anpassningar till lättsmälta mellanmjölksprodukter kommer nog mestadels drabba viner vi helt enkelt inte köper för att de inte är intressanta. Om inte annat så lär vi sluta köpa dem och leta efter annat istället och om så blir fallet så lär vi hitta nya sanna vinmakarhjältar som förser oss med vår fix möjligtvis även till ett bättre pris, då tillgången och efterfrågan är till vår favör.Om den stora massan (tänker främst på de som har det bättre ekonomiskt självklart) hade delat vinnördars vinsmak (och lagringstålamod) hade allting varit frid och fröjd.
Fenomenet att odlarna vill tjäna så mycket som möjligt så snabbt som möjligt kan tyvärr blomma upp förvånansvärt snabbt. Jag tänker då även på nya producenter i länder som Sydafrika, Chile och Kina etc.
Man letar till man hittar kunder som är beredda att betala priset man satt (ingen mängdrabatt om man inte måste). Internetpromotade Blindprovningar där nya odlares fruktiga halvplonksviner vinner över unga first growth etc. Tycker 1000 blindprovare att en ny producent gör godare vin än någon first growth då måste ju vinet vara dyrt?
Kanske dags för flytt till ny tråd om vinförsäljningens framtid?
Jag tycker inte du behöver vara orolig, inte ett dugg. De som bryr sig kommer alltid att diktera vilkoren för den typen av kvalitetsvin som vi dricker.
Nog för att det gjordes intressant musik förr, men jag tycker inte att det har blivit svårare att hitta idag, snarare tvärtom. Det finns mängder med intressant musik i alla möjliga genrer, men det kan vi diskutera mer om på finemusic.seTror många fantaster av klassisk musik (och även jazz och blues) sagt samma sak som du 1950. Man behöver inte oroa sig över framtidens marknad. De klassiska mästerverken kommer alltid att nå en stor publik som betalar för sig. Har de klassiska krigshästarna varit big business i över 100 år kommer de att vara de i 100 år till.
Låt oss hoppas att vinindustrin inte blir som musikindustrin.
Jag är inte orolig. Nog för att det gjordes intressant musik förr, men jag tycker inte att det har blivit svårare att hitta idag, snarare tvärtom. Det finns mängder med intressant musik i alla möjliga genrer, men det kan vi diskutera mer om på finemusic.se