Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Blir vin bättre med ålder?

Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ingen dum spaning, faktiskt. Tycker man titt som tätt springer på folk som avancerat från moget till ungt - källaren full av mogen Bordeaux, men så dricker de bara unga kalifornier för det är roligare. Har själv behövt kämpa en del för att komma att uppskatta unga viner (särskilt röda), men som tur är har jag inte behövt fylla källaren med Bordeaux för att komma dit. ;)

Jag har faktiskt aldrig stött på någon endaste människa som promenerat tillbaka från moget till ungt. Då mogna viner inte växer på träd, så får du gärna skicka dessa horder av mogen-Bdx-källarägare till mig ;)

Några av dem jag diskuterar vin med har dock utvecklat spännande fäblesser för vissa kategorier unga viner. Tex en britt från CT som verkligen föredrar mogen Bdx, Rhone, Oz och Napa, men som på gamla dar plötsligt befann sig nyförälskad i Organic Natural Wines med AOC Beaujolais Villages Nouveau. Denna förälskelse förtog dock inget av hans kärlek till de mogna vinerna, men ibland bara måste han bara få sig en sådan Bojo.

Däremot stöter man ofta på folk som köpt på sig för mycket av en stil eller typ och som sedan får ett (lyx)problem iom att källaren då kanske innehåller för mycket CdP eller bubbel.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det är väl bara så att @Mattias Schyberg i detta skede av vinlivet föredrar yngre frukt. Inte konstigare än så.
Det där är enbart en halmdocka av vad jag gillar och uppskattar. Det är lika osant som att påstå att du föredrar ”döda” viner.

Jag föredrar goda, komplexa viner, gärna med ryggrad, balans och intensitet. Om jag dricker ett vin med fina tertiära aromer som snyggt sammanvävs med sekundära och små stråk av primära, är jag eld och lågor.

Enbart tertiära aromer (eller exempelvis enbart brett eller reduktion) i ett vin ger generellt en mindre komplex upplevelse än ett vin i ”sin bästa tänkbara ålder” där jag som vinintresserad både hittar ursprung och spår av druvmaterialet tillsammans med berikande mognadstoner. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Då mogna viner inte växer på träd
Här har du troligtvis en av många anledningar till att mogna viner tenderar att ha högre anseende än annat. De är helt enkelt svårare att få tag i och således blir det mer exklusivt per definition, vilket speglar sig i vår upplevelse.

Givetvis gäller det här inte alla, men ett rejält moget vin har så mycket mer att berätta. Det är en tidsresa i sig själv som ger våra sinnen mängder av stimulans och får nostalgiska känslor att framträda. En vällagrad bib, som fått snabblagras, med liknande mognadstoner kommer aldrig få lika bra uppskattning även om smaken skulle vara identisk (vilket troligtvis inte hör till vanligheterna). Moget är en kvalitet i sig själv för många, i alla fall så länge det finns intressanta historier att berätta.

Sen finns det ju de som verkligen gillar dessa mogna viner mer än andra givetvis, vilket inte nödvändigtvis handlar om avancerad smak. Själv är mitt problem att jag just saknar komplexitet när de har "passerat kullen". Det smakar mest gammalt och de flesta viner oavsett kvalitet får gammal smak tids nog. Men visst, när vinet inte passerat kullen, är det mest troligt sublimt och väl värt att dricka vilken dag i veckan som helst. Har ju drucket en del riktigt bra gamlingar också i mina dar. :)
 

gece

Man vänjer sig.
Denna förälskelse förtog dock inget av hans kärlek till de mogna vinerna, men ibland bara måste han bara få sig en sådan Bojo.
Ok då, för att ge nyans - de flesta överger inte det mogna (även om jag träffat på sådana också), men konstaterar att det unga kan vara precis lika bra, och begrundar då i detta en stund visheten i att lägga en halv livstid på att fylla en källare (alt betala någon annan premium för lagring).
 
The Paris Syndrome:
Drabbar företrädesvis japanska kvinnor, ibland japanska män. Japansk ambassadpersonal i Frankrike plockar årligen upp ett 30-tal drabbade individer. De drabbade återfinns vanligtvis hopkurade i ett hörn på sina hotellrum och är inte kontaktbara. Enda botet är att skicka dem åter till Japan. Vad är det som hänt då? Jo, de japaner som drabbas av detta har under lång tid sett fram mot att avnjuta Paris med en exceptionellt romantiserad dröm om hur vänliga alla är, hur trevligt bemötta de kommer bli, hur romantisk kärlek kommer spira, hur rent och väldoftande Paris är. TPS uppstår då verkligheten visar sig vara mer verklig än den romantiserade drömmen

på detta tema kan jag verkligen rekommendera Endo Shusakus "Foreign Studies" från 1965. Ett litet mästerverk.
 

Mattias Schyberg

Administratör
En annan aspekt kring (över)mogna viner. Ett vin som har dött, eller åtminstone passerat kullen rejält, kan dofta väldigt bra, komplext och intressant, men det är i munnen krämporna märks av främst. Ofta kan de vara helt urvattnade och strukturlösa som sur saft, vilket jag har svårt att se att man kan koppla till kvalitet över huvud taget. Inte särskilt aquired taste, snarare en ganska menlös och ”lätthanterad” munupplevelse alltså.

Har aldrig doftat på ett vin, oavsett ålder, där aromatiken har varit svår att förstå eller att uppskatta för vad den är, däremot har jag upplevt många viner som obalanserade, strukturlösa och livlösa utan energi i munnen. Ett gammalt vin, även dött, kan vara mer intressant att dofta på än att dricka. I doften är det inte ovanligt att hitta storhet, en storhet som dessvärre sedan faller ihop som ett korthus i munnen.

Nåväl, det var bara ett tillägg till diskussionen. Ett ungt vin levererar vanligtvis mer i munnen (grundsmak och taktil sensation) än i aromatiken. Ett perfekt moget vin levererar både i näsa och mun och ger på så vis en potentiellt större helhetsupplevelse.

Men var och en har givetvis sin egna uppfattning om vinös njutning som är den enda sanning som går att hitta i ämnet! :)
 

Sebran

Medlem
Jämfört med typ alla här så har jag mycket begränsad erfarenhet av hur ålder påverkar vin, eftersom jag befinner mig i startfasen av mitt vinintresse och inte har hunnit följa någon nämnvärd utveckling av vinerna jag har inhandlat hittills.

Min största osäkerhet handlar om den berömda "tunneln", där ett vin tydligen kan sluta sig i några år för att sedan vakna upp igen och komma in i en ny fas. Av de vinerna jag investerar i så verkar det framför allt vara Rhone och Barolos/Barbarescos som befinner sig i riskzonen för att gå igenom en sådan fas. Finns det någon tumregel här som man bör känna till avseende tidsfönstret för tunneln, så att jag på bästa sätt kan undvika den? Just nu försöker jag förlita mig mest på andras omdömen i CT.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jämfört med typ alla här så har jag mycket begränsad erfarenhet av hur ålder påverkar vin, eftersom jag befinner mig i startfasen av mitt vinintresse och inte har hunnit följa någon nämnvärd utveckling av vinerna jag har inhandlat hittills.

Min största osäkerhet handlar om den berömda "tunneln", där ett vin tydligen kan sluta sig i några år för att sedan vakna upp igen och komma in i en ny fas. Av de vinerna jag investerar i så verkar det framför allt vara Rhone och Barolos/Barbarescos som befinner sig i riskzonen för att gå igenom en sådan fas. Finns det någon tumregel här som man bör känna till avseende tidsfönstret för tunneln, så att jag på bästa sätt kan undvika den? Just nu försöker jag förlita mig mest på andras omdömen i CT.
När det gäller ”tunneln” bör du ta begreppet med en nypa salt, men rent generellt bygger det på att exempelvis syrah från norra Rhône ofta har en fas när den initiala frukten lagt sig, strax innan mognadsfasen börjar manifestera sig, där vinet sluter sig och hamnar lite i limbo mellan ungdomlig charm och mogen komplexitet. Har själv få erfarenheter när just detta fenomen har uppstått, men har stött på viner som är ”slutna” givetvis och i vissa fall kan det säkert bero på något åt det hållet.

När exakt den inträffar är osäkert, men drick tidigt eller sent är den generella rekommendationen. :)
 

Magikern

Medlem
Jämfört med typ alla här så har jag mycket begränsad erfarenhet av hur ålder påverkar vin, eftersom jag befinner mig i startfasen av mitt vinintresse och inte har hunnit följa någon nämnvärd utveckling av vinerna jag har inhandlat hittills.

Min största osäkerhet handlar om den berömda "tunneln", där ett vin tydligen kan sluta sig i några år för att sedan vakna upp igen och komma in i en ny fas. Av de vinerna jag investerar i så verkar det framför allt vara Rhone och Barolos/Barbarescos som befinner sig i riskzonen för att gå igenom en sådan fas. Finns det någon tumregel här som man bör känna till avseende tidsfönstret för tunneln, så att jag på bästa sätt kan undvika den? Just nu försöker jag förlita mig mest på andras omdömen i CT.

Kontakta producenten kan ju alltid vara värt det. Vill minnas att Aubert de Villaine 2013 förutspådde en tunnelfas för samtliga röda DRC 2010. Denna skulle vara från 2015 till 2025 ca.. Bourgogne är lurigast när det gäller tunnelfas i regel därefter norra Rhone enligt min erfarenhet. Har hört en del som hävdar att massor av prestige Bordeaux från 2010 är i tunneln just nu. 2010 (och kanske även 2005) från Frankrike är rätt luriga när det gäller tunnelfas idag. 2009orna är mer öppna oftast t.ex.

Lite utsvävande exempel kanske och andra kan säkert svara för Barolo bättre än mig.
 

ew1

Medlem
Hej,

Kan man säga något generellt om hur riktigt mogna viner beter sig i kontakt med luft? Eller är det väldigt olika beroende på vinstil såsom för yngre viner?
 
M

Mouton

Hej,

Kan man säga något generellt om hur riktigt mogna viner beter sig i kontakt med luft? Eller är det väldigt olika beroende på vinstil såsom för yngre viner?
Egentligen inte, ett riktigt gammalt vin kan vara hyper känsligt för luft. Andra stendöda vid öppnandet, för att senare helt plötsligt vakna till liv.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En annan aspekt kring (över)mogna viner. Ett vin som har dött, eller åtminstone passerat kullen rejält, kan dofta väldigt bra, komplext och intressant, men det är i munnen krämporna märks av främst. Ofta kan de vara helt urvattnade och strukturlösa som sur saft, vilket jag har svårt att se att man kan koppla till kvalitet över huvud taget. Inte särskilt aquired taste, snarare en ganska menlös och ”lätthanterad” munupplevelse alltså.

Har aldrig doftat på ett vin, oavsett ålder, där aromatiken har varit svår att förstå eller att uppskatta för vad den är, däremot har jag upplevt många viner som obalanserade, strukturlösa och livlösa utan energi i munnen. Ett gammalt vin, även dött, kan vara mer intressant att dofta på än att dricka. I doften är det inte ovanligt att hitta storhet, en storhet som dessvärre sedan faller ihop som ett korthus i munnen.

Nåväl, det var bara ett tillägg till diskussionen. Ett ungt vin levererar vanligtvis mer i munnen (grundsmak och taktil sensation) än i aromatiken. Ett perfekt moget vin levererar både i näsa och mun och ger på så vis en potentiellt större helhetsupplevelse.

Men var och en har givetvis sin egna uppfattning om vinös njutning som är den enda sanning som går att hitta i ämnet! :)
Återigen för denna tråd: ja, vi vet att du föredrar och vurmar för viner av yngre snitt. Det behöver du inte skriva fler gånger.

Min smak, och många med mig, föredrar vin av lite mognare snitt och hela vägen upp i "Advanced".

Vi tycker helt enkelt de är godare till mat och har mer spännande personligheter.

Även om du vill låta påskina att det är din smak som självklart är godast, så är det ju så att varken den stil du, andra eller "vi" föredrar på något vis kan utgöra något slags facit. Herregud, det är ju personlig smak ;-)

Och där blir dialogen också som mest givande: där man delar med sig av slutsatser och insamlade data man har snarare än värderingar. Att värdera sin egen eller andras smak kan ju bara bli fel.
 
Toppen