This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Hur länge kan man förvara en öppnad flaska? SB skriver bara att 3-4 dagar är ok för vita viner. Men håller inte söta vita längre?Jag tittade lite snabbt på de elektroniska noter jag har, från samma årgångar av de respektive vinerna.
För mig skiljer det i snitt 5 poäng sisådär
Men båda vinerna är riktigt, riktigt bra - sen är d'Yquem fantastisk - också...
Stilmässigt, om det var det du menade, då finns det säkert de som kan ge en mer empirisk bild än vad jag är kapabel till, men för mig är de ganska lika, men CdY har än mer koncentration, än mer komplexitet, än mer av allt - och - ffa än bättre balans.
Sen får du betala för det. För mig, bedömningsmässigt finns det en viss exponential när det gäller bedömningen. Det krävs mer än motsvarande "en poäng" för mig att nå högre. Skillnaden mellan att skriva 96 eller 97 är betydligt större än att skriva 88 eller 89.
Är det värt det? Hell yes - livet är för kort för att dricka dåliga eller mediokra viner - nu tillhör ingen av de här två vinerna den kategorin - men det är absolut skillnad.
Jag skulle nog säga att det är mindre än 5p, om vi pratar genomsnitt, men att Suduiraut är något mer årgångsberoende. Finns en del väldigt lyckade årgångar av Suduiraut, inte minst 2001. I övrigt håller jag medJag tittade lite snabbt på de elektroniska noter jag har, från samma årgångar av de respektive vinerna.
För mig skiljer det i snitt 5 poäng sisådär
Men båda vinerna är riktigt, riktigt bra - sen är d'Yquem fantastisk - också...
Stilmässigt, om det var det du menade, då finns det säkert de som kan ge en mer empirisk bild än vad jag är kapabel till, men för mig är de ganska lika, men CdY har än mer koncentration, än mer komplexitet, än mer av allt - och - ffa än bättre balans.
Sen får du betala för det. För mig, bedömningsmässigt finns det en viss exponential när det gäller bedömningen. Det krävs mer än motsvarande "en poäng" för mig att nå högre. Skillnaden mellan att skriva 96 eller 97 är betydligt större än att skriva 88 eller 89.
Är det värt det? Hell yes - livet är för kort för att dricka dåliga eller mediokra viner - nu tillhör ingen av de här två vinerna den kategorin - men det är absolut skillnad.
Jo, absolut. Om du dricker dem unga (dvs för kvalitetsviner säg yngre än 30-40 år ) så vinner de dessutom på att få vara öppna, förvarade med kork eller förslutning, i kylen, eller en kall/sval källare, i en vecka - eller månad. Det finns olika preferenser där.Hur länge kan man förvara en öppnad flaska? SB skriver bara att 3-4 dagar är ok för vita viner. Men håller inte söta vita längre?
Jag skulle nog säga att det är mindre än 5p, om vi pratar genomsnitt, men att Suduiraut är något mer årgångsberoende. Finns en del väldigt lyckade årgångar av Suduiraut, inte minst 2001. I övrigt håller jag med
Yquem svider mycket mer i plånboken, såvida man inte blir bjuden!Hur upplevs skillnaden mellan dessa?
Visste att den kommentaren skulle komma förr eller senare. Men idag blev det Suduiraut. Inte druckit sött vitt sedan 2002 då jag köpte en liten flaska av nåt liknande. Borde inte de små skumpaglasen passa till sött vitt? Är det Orrefors Elixir Johan har på bilden. Köpte boken dec. 1982.Yquem svider mycket mer i plånboken, såvida man inte blir bjuden!
Det var inte bara ett skämt. Det finns en tätklunga strax bakom Yquem, bestående av framför allt Suduiraut, Rieussec, Climens och de Fargues. (Det finns sedan andra 1er cru classé och 2nd cru classé som inte ligger långt efter tätklungan.) I en given årgång är Yquem nästan alltid bäst, men toppårgångar av de andra kan kvalitetsmässigt matcha Yquem i mellanårgångar. Så svaret på fråganVisste att den kommentaren skulle komma förr eller senare.
är ja. T.ex. är Suduiraut 2001 fenomenal (2001 är en toppårgång i Sauternes), och borde matcha eller slå vissa Yquemer. Jag tror dock inte att någon Yquem producerad de senaste decennierna får pisk av Suduiraut 99 med mindre än att den är fellagrad eller defekt.Kan en Suduiruat från en toppårgång vinna över en d*Yquem från en dålig årgång?
Roligt! Tycker precis tvärtom. Att Rieussec är friskare och mer citron och Suduiraut är kryddigare, mer saffran och lite tyngre.Av dessa två tycker jag att Suduiraut brukar ha lite friskare syra och i sin ungdom lite mer citrustoner, medan Rieussec är lite kryddigare
Helt klart!Jag tror dock inte att någon Yquem producerad de senaste decennierna får pisk av Suduiraut 99 med mindre än att den är fellagrad eller defekt.
Så kostar också den billigaste Yquemen på bolaget just nu 10 ggr mer än en flaska Suduiraut -99 så man får hoppas att du har rätt...Jag tror dock inte att någon Yquem producerad de senaste decennierna får pisk av Suduiraut 99 med mindre än att den är fellagrad eller defekt
Så kostar också den billigaste Yquemen på bolaget just nu 10 ggr mer än en flaska Suduiraut -99 så man får hoppas att du har rätt...
Looks like a duck, sounds like a duck...Jag tänker precis tvärtom...
Men idag blev det Suduiraut.
Inte testat än. Blir kanske till påsk.Och vad tyckte du?
Om det inte alls föll dig i smaken, så kan du hoppa d'Yquem. Visst är d'Y bättre, men de är inte från olika världar.
Jag håller definitivt med om saffranstonen.Roligt! Tycker precis tvärtom. Att Rieussec är friskare och mer citron och Suduiraut är kryddigare, mer saffran och lite tyngre.
Amen!...
Det blir alltför sällan sötvinsprovningar. Blev plötsligt sugen på en stor Sauternes 2001-provning.
Behöver du väl inte åka till Stockholm för? Finns tusentals flaskor i Götet, ju!Amen!
Nästa gång jag är i Stockholm kanske? Också kan jag ta med mig lite Corona på hemvägen i solidaritetens namn.