Cavisten Vinhandel
Leverantör
Så då var det dags för lite nyheter på champagnefronten från oss på Cavisten Vinhandel.
Den här gången är det fyra viner från Champagne Damien Hugot.
Damien Hugot startade att göra vin under eget namn på tidigt 90-tal. Han hade några år tidigare tagit över drygt 3ha av sin fars marker i Chouilly (Grand Crû som gränsar till Cramant i söder och Cuis i väster) och lite Pinot Noir från Epernays utkanter. Han utökade senare sina ägor med mer Chouilly och två parceller i Cramant. En stor del av hans ägor består av riktigt gamla Chardonnayrankor planterade 1927, -51 och -57. I Chouilly så finns merparten av hans mark i läget ”Mont Aigu” som är ett av Chouillys, ja kanske Champagnes bättre lägen för Chardonnay.
Ni förstår kanske att med tanke på markinnhavet så är det Blanc de Blancs som gäller för Damien Hugot samt en liten del Rosé också där det egna vinet från Pinot Noir ingår. Det är ingen firma som lägger stora resurser på marknadsföring och reklam för Damien vill skynda långsamt och har också ambitionen att bygga på sitt lager med några tusen flaskor/år. Försäljningen ligger därför i nuläget på blygsamma 25000fl/år med ambitionen att nå 35000fl/år om några år. Huvuddelen av kunderna finns bland bättre restauranger i Frankrike och Japan (med bl.a La Crayère i Reims och Alain Ducasse i Japan som kunder). Även Andreas Larsson lär ha provat hans Rosé för några år sedan i en stor blindprovning och rankat den väldigt högt.
Damien är en av de mest noggranna vinmakare jag träffat. Han lämnar inget åt slumpen och tvekar inte att kassera en batch eller klassa ner den om den inte håller måttet. Pressvin ingår aldrig i hans viner och chaptalisering görs aldrig. Millésime görs t.ex inte speciellt ofta och årgångarna 2006 och 2008 (som vi tar in nu) kommer att följas av 2012.
På viniferingssidan är det rostfritt stål som gäller rätt igenom (förutom Vieilles Vignes som får ca 6mån på använda Bourgognefat liksom det röda vinet till Rosén). Malolaktiska jäsningen stoppas vissa år och andra år får den ske spontant, så ofta är hans N.V en mix av basviner med och utan malo. Flasklagringen på jästen är ofta väsentligt längre än vad lagen kräver och i synnerhet gäller de Damiens N.V på magnum som här har ungefär 75% basvin från 2008 och resten 2007. På flaska brukar hans N.V få strax under 3 år på jästen när den först släpps och ytterligare 6-8månader för de som släpps senare under året.
För hans Millésime så är även här flasklagringen väsentligt längre än vad som krävs och 2006 har legat nästan 9 år före degorgering och 2008 drygt 6 år.
Damiens viner är ganska smakrika i strukturen och i och med det så är han försiktig med dosage. Den varierar dock ganska mycket mellan årgångarna och de olika vinerna och ligger i spannet 2-8g/l.
Dom viner som vi har hemma nu för privatimport är dessa (minimum 6 flaskor, mixat går bra):
Dessa finns alltså ännu inte på BS utan kommer där fr.o.m Juli och till ngt högre pris (pga att man måste acceptera ordrar av enstaka flaskor).
För er som bor i Göteborg med omnejd så kan jag på förfrågan ordna även Vieilles Vignes och Rosé.
Vi har inte dessa på vårt lager för distribution över hela Sverige ännu utan bara lokalt.
Några här på forumet har provat delar av eller hela Damiens sortiment bl.a @magnum, @Crist(al)ian 77, @Magnus L + några fler.
Låt er väl smaka.
Henrik
Den här gången är det fyra viner från Champagne Damien Hugot.
Damien Hugot startade att göra vin under eget namn på tidigt 90-tal. Han hade några år tidigare tagit över drygt 3ha av sin fars marker i Chouilly (Grand Crû som gränsar till Cramant i söder och Cuis i väster) och lite Pinot Noir från Epernays utkanter. Han utökade senare sina ägor med mer Chouilly och två parceller i Cramant. En stor del av hans ägor består av riktigt gamla Chardonnayrankor planterade 1927, -51 och -57. I Chouilly så finns merparten av hans mark i läget ”Mont Aigu” som är ett av Chouillys, ja kanske Champagnes bättre lägen för Chardonnay.
Ni förstår kanske att med tanke på markinnhavet så är det Blanc de Blancs som gäller för Damien Hugot samt en liten del Rosé också där det egna vinet från Pinot Noir ingår. Det är ingen firma som lägger stora resurser på marknadsföring och reklam för Damien vill skynda långsamt och har också ambitionen att bygga på sitt lager med några tusen flaskor/år. Försäljningen ligger därför i nuläget på blygsamma 25000fl/år med ambitionen att nå 35000fl/år om några år. Huvuddelen av kunderna finns bland bättre restauranger i Frankrike och Japan (med bl.a La Crayère i Reims och Alain Ducasse i Japan som kunder). Även Andreas Larsson lär ha provat hans Rosé för några år sedan i en stor blindprovning och rankat den väldigt högt.
Damien är en av de mest noggranna vinmakare jag träffat. Han lämnar inget åt slumpen och tvekar inte att kassera en batch eller klassa ner den om den inte håller måttet. Pressvin ingår aldrig i hans viner och chaptalisering görs aldrig. Millésime görs t.ex inte speciellt ofta och årgångarna 2006 och 2008 (som vi tar in nu) kommer att följas av 2012.
På viniferingssidan är det rostfritt stål som gäller rätt igenom (förutom Vieilles Vignes som får ca 6mån på använda Bourgognefat liksom det röda vinet till Rosén). Malolaktiska jäsningen stoppas vissa år och andra år får den ske spontant, så ofta är hans N.V en mix av basviner med och utan malo. Flasklagringen på jästen är ofta väsentligt längre än vad lagen kräver och i synnerhet gäller de Damiens N.V på magnum som här har ungefär 75% basvin från 2008 och resten 2007. På flaska brukar hans N.V få strax under 3 år på jästen när den först släpps och ytterligare 6-8månader för de som släpps senare under året.
För hans Millésime så är även här flasklagringen väsentligt längre än vad som krävs och 2006 har legat nästan 9 år före degorgering och 2008 drygt 6 år.
Damiens viner är ganska smakrika i strukturen och i och med det så är han försiktig med dosage. Den varierar dock ganska mycket mellan årgångarna och de olika vinerna och ligger i spannet 2-8g/l.
Dom viner som vi har hemma nu för privatimport är dessa (minimum 6 flaskor, mixat går bra):
- Champagne Damien Hugot Brut Blanc de Blancs (750ml), Pris : 299 :-
En blanding på ca 2/3 Chouilly och 1/3 Cramant. Basåret är 2012 (70%) och resten (30%) är från 2011. Dosage 8g/l. Degorgerade 1 Dec 2015.
- Champagne Damien Hugot Brut Blanc de Blancs (1500ml), Pris : 715 :-
En blanding på ca 2/3 Chouilly och 1/3 Cramant. Basåret är 2008 (75%) och resten (25%) är från 2007. Dosage 7g/l. Degorgerade 6 Jun 2015.
- Champagne Damien Hugot Extra Brut Blanc de Blancs Millésime 2006 (750ml), Pris : 398 :-
En ren Cramant från Damiens äldsta stockar i södra delen av kommunen. Dosage 2,5g/l. Degorgerade 4 Jan 2016.
- Champagne Damien Hugot Extra Brut Blanc de Blancs Millésime 2008 (750ml), Pris : 413 :-
En ren Cramant från Damiens äldsta stockar i södra delen av kommunen. Dosage 3,5g/l. Degorgerade 6 Jun 2015.
Dessa finns alltså ännu inte på BS utan kommer där fr.o.m Juli och till ngt högre pris (pga att man måste acceptera ordrar av enstaka flaskor).
För er som bor i Göteborg med omnejd så kan jag på förfrågan ordna även Vieilles Vignes och Rosé.
Vi har inte dessa på vårt lager för distribution över hela Sverige ännu utan bara lokalt.
Några här på forumet har provat delar av eller hela Damiens sortiment bl.a @magnum, @Crist(al)ian 77, @Magnus L + några fler.
Låt er väl smaka.
Henrik