BYOB - Tema odlare
Diskussionen innan provningen om vad som skulle definieras som odlare och om det skulle följa klassificeringssystemet av odlare eller inte? Fransoserna skulle givetvis lyncha oss för att bara tänka tanken på att blanda de olika statusarna under samma begrepp. Efter diverse konversationer så blev det en Stockholms definition på det hela: allt som inte är storhus är odlare (motsvarande alla utanför Stockholm är bönder).
Viss skräckblandad förtjusning när teamet sattes till odlare. Vad ska man förvänta sig på en BYOB med odlar skumpa? Hipster häst-skumpa med zero dossage som skördats då månen står i zenit?
Lineup på 16 flaskor fördelat på tre fligheter. Allt serverades helt blint, dvs ingen synkning innan om vilka flaskor som skulle vara med.
Visa bifogad bild 22501
- Flight 1
Visa bifogad bild 22502
Claude Cazals, Clos Cazals 2010
BdB med druvor från 3,7 ha i Oger. Ung, påtaglig syra. Doften gav mer en smaken som dör lite snabbt.
Hatt et Söner, Grande Cuvée 2015
Ung och knuten, grönt med lite aceton. Ganska neutral och lite trist. Märkbart ung, vilket förklaras med att det var en 2015. Sämst i flighten.
Marie-Courtin, Indulgence extra brut rosé. Deg 2009
Bara färgen på glaset ger suspekta vibbar. Hallon och körsbär, funky. Kolsyrat rödvin. Hur denna kan få 92,4 p på CT (7 röster) är obegripligt. I förvirringen om vad detta var för något så lägger @Jos ut en lång utläggning om hur den känns väldigt typisk Bourgogne och att den måste vara odlad i närheten i Côte des Bars och helt klart är en odlare från Aube. Smaken var väldigt typisk för den specifika årgången 2008. Vidare om aromerna som utmärker Marie-Courtin, Indulgence extra brut rosé. Sjukt imponerande resonemang och spikning av allt! Dock kom ett erkännande därefter om att han hade med sig motsvarande flaska som skulle komma i senare omgång och lite chansningar och logiskt resonemang låg bakom gissningen. Då ingen var sugen på mer av denna dryck plockades den ut ur kommande flight (den som poppade flaskorna fick tjuvtitta efter den).
Ulysse Collin Les Maillons NV, deg mars 2018
BdN extra brut. 100% PN. 40 % basår och 60 % reserv. Nämndes Selosse vibbar men ändå inte Selosse. Finns koppling till Selosse så korrekt iakttagelse.
Savart Calliope, deg 2013-11-15
Extra brut (4 g/l). Vendanges 2007. Tirage mars 2008. 40 % PN och 60 % Chardonny. Antal producerade flaskor var 1 800 stycken. Pigg, vanilj, lite päronsplit. Min favorit i flighten, typisk svår att köpa dock.
Sammanställning
Första flighen var spretig med väldigt olika stil på flaskorna. Två flaskor stack dock ut med Savart Caliope som vinnare.
Visa bifogad bild 22500
Visa bifogad bild 22504
- Flight 2
Visa bifogad bild 22503
(ber om ursäkt för mat bild, serverades diverse plock efter flight 2)
Gaidoz Forget, Cuvée Millésimé 2008
Brut, Premier Cru. Legat sex år på ståltank. Kort i smaken för att leverera på högre nivå men trevlig.
Nicolas Maillart, Les Franc De Pied BdN 2008
Premier Cru, extra brut, 100 % PN. Oxiderat, torr, hög syra. Trevlig att dricka i begränsad mängd.
Valentin Leflaive Verzenay, Grand Cru Extra Brut 14-40, deg 2020-11-09
BdN med 100 % PN, extra brut (4 g/l).
Unken smuts, funky, grape, sura citroner, lätt relativt kort smak.
Valentin Leflaive Verzenay, Grand Cru Extra Brut 14-40, deg 2020-11-09
BdN med 100 % PN, extra brut (4 g/l).
Unken smuts, funky, grape, sura citroner, lätt relativt kort smak.
Det hade varit diskussioner innan om risken för att samma vin skulle komma två gånger men att det var då skulle vara en utmaning att finna det. @Jos påpekade att detta måste vara samma vin som föregående. Alla börjar sniffa fram och tillbaka mellan glasen, det är inte helt glasklart även om det finns likheter. Visade sig vara exakt samma inkl. samma deg. Noterbart är dock att den ena flaskan fick två andra röster medan den andra flaskan fick noll röster. Måste vara ett tydligt tecken på att de inte var så lika, eller bara slumpen som spelade in (skyller helt klart på det första alternativet ).
Michel Turgy, Vieilles Vignes Grand Cru 2008
BdB. Brut. Trevlig vanilj, känns mer rund än övriga på ett balanserat sätt. Doft bättre än smak där den tappar lite när den kommer upp i temperatur.
Sammanställning
Om den första flighten var spretig så var den andra flighten mer likartad. Både Nicolas Maillart och Michel Turgy hmnade på 9 p men Michel Turgy hade fler förstaröster och gick således vinnande ur omgång två.
Visa bifogad bild 22506
Visa bifogad bild 22508
- Flight 3
Visa bifogad bild 22509
Egly-Ouriet Grand Cru NV. Kvartsmagnum.
Brut. Kvällens klart mest mogna vin, vilket möjligen resulterade i några extra poäng bland rösterna. Honung och sherry toner, trevligt att sitta och smutta på.
Hatt et Söner, Oger 2013
Denna har legat 3 år på gamla ekfat. Ett helt annat vin jämfört med NV som sågades i första flighten, som dock var väldigt ung (2015). Denna behöver dock vila i några år för att fullt blomma ut, potential. Min flightvinnare.
Voirin-Jumel, Millésime 2004
Vin från Cramant. Brut. Noterbart är etiken som är gjord av siden. Tyvärr hjälper inte siden etiketten då den är för funky med inslag av blommer och citrus.
Francois Secondé, Vigneron Passionné NV
Zero dosage. Grand cru. 66 % PN och 33 % Chardonnay. 30 % från reservviner.
Trevlig, förvånad över att det var zero dosage.
De Sousa, Caudalies NV, deg 2020-03-13
Bdb. Grand cru. Dosage 5,3 g/l. Bottling 2017-07-21.
Upplevde den som torrare men trevlig. Skulle må bra av att vila lite längre på flaskan.
Sammanställning
Tredje flightens vinnare blev Francois Secondé tack vare fler andra röster före Egly-Ouriet som möjlighen plockade någon extra poäng genom att vara kvällens enda mogna vin, om än ett bra vin annars också.
Visa bifogad bild 22507
Den totala sammanställningen av rösterna utifrån poängen från flighterna vilket givetvis påverkas av konkurrensen i flighten men ger i vart fall en indikation. Vid lika poäng vinner flest förstaröster.
- Total sammanställning
Kvällens vinnare blev Savart Calliope tack vare en fler andraröster än tvåan Michel Turgy som i sin tur hamnade på samma poäng, men med en mer förstaröst, som Nicolas Maillart.
Visa bifogad bild 22510
Visa bifogad bild 22512
Kul provning!
Extra plus för blind poängsättning. Aggregerade blinda poäng är betydligt mer intressant än enskilda poäng.
Extra kul att Nicolas Maillart och Francois Secondé levererade eftersom det är två producenter jag haft på radarn. Savart på första plats, där ser man! Min erfarenhet är att Savart brukar ha det tufft blint.
Och @Jos prickar en dubblett ännu en gång! Betydligt mer imponerande än att hitta sin "egen" tranbärsjuice.